PACIJENTI SA POREMEĆAJEM ŠTITNOM ŽLEZDE OSTALI BEZ LEKA! Nestašica je svuda, ima li ovde MESTA PANICI? (FOTO)
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić

pacijenti se uspaničili

PACIJENTI SA POREMEĆAJEM ŠTITNOM ŽLEZDE OSTALI BEZ LEKA! Nestašica je svuda, ima li ovde MESTA PANICI? (FOTO)

Euthyrox je lek koji sadrži levotiroksin natrijum odnosno sintetski tiroidni hormon koji se koristi za lečenje poremećaja funkcija štitne žlezde

Objavljeno:

Lek Euthyrox, koji koriste pacijenti sa poremećajem štitne žlezdem, unazad mesec dana, nemoguće je pronaći u Beogradu, ali i u celoj državi.

Da su zalihe na izmaku svedoče i farmaceutkinje zaposlene u apotekama diljem glavnog grada. Poslednju ili pretposlednju kutiju kupili su mnogi pacijenti sa različitim oboljenjima na štitnoj žlezdi, zbog čega su u panici.

foto: Filip Plavčić

Informaciju o tome kada će lek eventualno da se pojavi ponovo na tržištu i do kada će morati da čekaju na njega, pacijenti nisu uspeli da dobiju u apotekama, kažu čitaoci Espreso.co.rs.

Euthyrox je lek koji sadrži levotiroksin natrijum odnosno sintetski tiroidni hormon koji se koristi za lečenje poremećaja funkcija štitne žlezde. Ima isti efekat kao i prirodni hormoni štitne žlezde. Koristi se za lečenje svih stanja u kojima postoji deficit tiroidnih hormona (struma, tumor štitne žlezde i druga stanja koja se karakterišu niskim nivoima hormona štitne žlezde). Ponekad se visoke doze ovog leka (100 i 150 mikrograma) koriste u dijagnostičke svrhe kako bi se procenila funkcija štitne žlezde. Euthyrox postoji u dozama od 25 mcg, 50 mcg, 75 mcg, 100 mcg, 125 mcg i 150 mcg (mcg – mikrogram).

foto: Filip Plavčić

Lek je koji se najčešće propisuje pacijentima sa oboljenjem poznatim pod nazivom Hašimoto, koje je definisano kao sindrom kao i sva druga autoimuna oboljenja. Takođe, klasična medicina još uvek nije pronašla način za potpuno izlečenje ovog oboljenja, pa su pacijenti koji imaju ovu bolest osuđeni, za sada, na doživotno ispijanje terapije. Ipak, lek koji im je preko potreban više ne mogu da pronađu u apotekama.

foto: Filip Plavčić

Tiroiditis, zapaljenje štitaste žlezde ima mnogo različitih uzroka. Najčešći tip zapaljenja je autoimunski hronični proces koji se zove hronični limfocitni tiroiditis ili Hašimoto tiroiditis. Ime je dobio prema japanskom patologu Hakaru Hašimoto koji ga je prvi opisao 1912. godine. Radi se o hroničnom zapaljenju tiroidne žlezde sa stvaranjem autoantitela i limfocitnom infiltracijom žlezde.

Hašimoto tiroiditis se najčešće javlja u mladih ili sredovečnih žena. Bolesnice najčešće navode osećaj blagog pritiska ili stezanja vrata i osećaj neobjašnjivog zamora. U ranim stadijumima bolesti obično se nalazi čvrsta, režnjevita struma, elastične konzistencije, kao guma za brisanje. Struma je nekada lako osetljiva kod pregleda pipanjem (palpacijom). U do 10% bolesnica mogu se javiti očne promene koje su slične promenama koje viđamo u Bazedovljevoj bolesti ali one ne napreduju do takvog stepena da naružuju izgled bolesnice.

Zbog navodne nestašice leka Eutyrox-a kontaktirali smo Agenciju za lekove i medicinska sredsta, Ministarstvo zdravlja, ali i farmaceute, kako bismo saznali zašto je ovaj lek nemoguće pronaći u apotekama.

Da li se radi o nestašici, o tome da je lek povučen sa tržišta ili već nečemu drugom? Koja je adekvatna zamena za ovaj lek, kako pacijenti koji nemaju lek mogu oboljenje da drže pod kontrolom kako ne bi došli u situaciju da im se pogorša stanje.

Farmaceukinja (ime poznato redakciji) rekla je za Espreso.co.rs, kako je lek povučen iz prodaje zbog preregistracije, odnosno kako se na svakom leku nakon određenog vremena nanovo vrše istraživanja valjanosti. Takođe, dodaje da ovaj proces može da traje između dva meseca i godinu dana.

Iz Ministarstva zdravlja republike Srbije, Sektora za lekove i medicinska sredstva kažu da razloga za brigu nema. Lek nije povučen sa tržišta, a ne postoji ni bilo kakva najava te vrste. Snabdevanje, kažu iz Ministarstva, Euthyrox-om u dozi od 25mcg, 50mcg, 75mcg i 100mcg je normalizovano, dok se normalizacija u snabdevanju tržišta istim lekom u dozi od 125mcg i 150mcg očekuje.

- Prema saznanjima kojima raspolažu stručne službe Ministarstva zdravlja lek Euthyrox nije povučen iz prodaje, niti postoje bilo kakve najave takve vrste. Dostupnost leka u prethodnom periodu je bila ograničena zbog povećanih potreba tržišta za njim i nemogućnosti proizvođača da u kratkom roku obezbedi dodatne količine leka. Po informacijama dobijenim od nosioca dozvole za lek Euthyrox, kompanije Merck doo Beograd, snabdevanje tržišta lekom Euthyrox u dozi od 25mcg, 50mcg, 75mcg i 100mcg je normalizovano, dok se normalizacija u snabdevanju tržišta istim lekom u dozi od 125mcg i 150mcg očekuje - objasnili su iz Ministarstva.

Napomenuli su još i kako su na tržištu prisutni i lekovi drugih proizvođača koji su istog sastava i iste jačine kao i lek Euthyrox (Letrox, Tivoral), i da je njihova dostupnost obezbeđena.

Agencija za lekove i medicinska sredstva do objave ovog teksta nije se oglasila, niti dala odgovore na naša pitanja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.