I BUKA JE ZAGAĐIVAČ! Ministar je najavio da će NOVI ZAKON da zaštiti građane
Buka u Beogradu, Foto: Dado Đilas

zaštita građana

I BUKA JE ZAGAĐIVAČ! Ministar je najavio da će NOVI ZAKON da zaštiti građane

Novi zakon će definisati način na koji se buka reguliše u velikim gradovima

Objavljeno:

Novim zakonom o buci zaštitićemo građane od tog zagađivača životne sredine na koji se s pravom žale, izjavio je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

On je novinarima, nakon otvaranja skupa "Građani pokreću grad budućnosti" rekao da će novi zakon konačno definisati način na koji se buka reguliše u velikim gradovima i način na koji se kontroliše.

- U ovom trenutku imamo zakon koji je praktično neprimenljiv kada je u pitanju buka. Imate ozbiljan broj građana koji se ozbiljno s pravom žale na to da ne mogu da spavaju od različitih entiteta koji im dobuju po ušima i dan i noć. To više neće biti moguće - poručio je ministar.

Objasnio je da se više neće dešavati da se buka meri tako što pravni entiteti zakazuju merenje buke, nego će se njen nivo meriti u trenutku kada se dešava buka.

- Lokalne samouprave će dobiti ovlašćenja da angažuju svoje inspekcije da u trenuktku kada se to dešava mogu da mere i donose mere koje će zakon propisati i koje će biti ozbiljne - rekao je Trivan.

Pored tog zakona, Trivan kaže da je u planu i usvajanje zakona o klimatskim promenama koji treba da ograniči emisiju gasova staklene bašte što je, napominje, jako komplikovano imajući u vidu sve sektore koji treba da učestvuju u tome.

Cilj je, objasnio je, da se sve sektorske politike "upakuju" u zaštitu životne sredine što, dodaje, polako, ali sigurno uspevamo.

- To je ključ, da svi shvate da moraju da se stave pod taj kišobran zaštite životne sredine i to je kapitalni korak koji pravimo tim zakonom. Moramo da promenimo logike u svim državnim organizmima, sve mora da bude podredjeno zaštiti životne sredine - podvukao je ministar.

Upravljanje otpadom

Izmene zakona o upravljanju otpadom koje su takođe u pripremi, kako je rekao, treba da reše i pitanje upotrebe kesa na način da će o zabrani njihove upotrebe odlučivati lokalne samouprave.

- Daćemo mogućnost lokalnim samoupravama da same zabranjuju ili ne zabranjuju upotrebu kesa i odlučuju se u kom pravcu žele da idu - kaže Trivan.

Naveo je i da se lično zalaže za uvođenje depozitnog sistema za ambalažni otpad i dodao da će od početka primene tog sistema Srbija postati čista.

- Već imamo neku vrstu dogovora sa svim akterima da idemo ka tom depozitnom sistemu, a biće potrebno bar godinu dana, možda i više, da obavimo sve pripreme kako bismo ušli u taj jako skupi, ali efektni sistem za koji se aposlutno zalažem - rekao je Trivan.

Postoje, navodi, primeri u velikom broju zemalja koje su početkom primene depozitnog sistema vrlo brzo počistile svoju teritoriju od ambalaže.

Najavio je da će se raditi i na projekciji reorganizacije zaštićenih dobara, naročito nacionalnih parkova koji, kako kaže, ne mogu da opstanu na način na koji sada postoje.

- Svima je jasno da pojedini delovi nacionalnih parkova to više nisu. Desiće se i tu velike promene. Postoje evropski i svetski standardi u tom pogledu koji tačno kažu kakva druga vrsta zoniraja je potrebna toj vrsti zaštićenih dobara da bismo zaštitili ta dobra - rekao je ministar.

Naglasio je da će onda politika kažnjavanja za jedan milimetar ulaženja u zaštićeno dobro biti tako rigidna da se to nikome neće isplatiti - niti će bilo kome to pasti na pament.

- I u tom segementu nas čekaju velike promene - rekao je Trivan i dodao da je za ceo predstojeći posao u njegovom resoru potrebno kadrovski podići kapacitete Ministarstva i da se o tome već razgovara u Vladi Srbije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.