S KIM ĆU SAD DA PIJEM PRVU KAFU, ZA MENE NEMA UTEHE! Biserki su hteli da sruše kuću, a danas je SAHRANILA SINA
Biserka Demša (65), Foto: Aleksandar Stojanović

POLA NJE JE OTIŠLO

S KIM ĆU SAD DA PIJEM PRVU KAFU, ZA MENE NEMA UTEHE! Biserki su hteli da sruše kuću, a danas je SAHRANILA SINA

Od kada su joj saopštili da joj se sin neće povratiti iz kome, Biserka pokušava da ostane pribrana uz pomoć lekova za smirenje...

Objavljeno:
Jelena Jovanović

Biserka Demša (65) je danas sahranila sina, Sašu Demšu (48) koji je preminuo usled ogromnog stresa koji je doživeo nakon što mu je saopšteno da će mu kuća na Gardošu biti srušena.

Ovaj mučeni čovek je živeo u maloj trošnoj kućici sa majkom Biserkom, sestrom Kristinom, mlađim bratom i sa dve male bebe. Umro je u 48-oj godini, a da nije ni slutio šta će mu presuditi.

foto: Aleksandar Stojanović

Bio je šećeraš i odlazio je u pratnji majke na redovne kontrole od kada se razboleo. Nedavno, stigao mu je dopis u kojem stoji da će čitava njegova porodica biti izbačena na ulicu. Kuća u kojoj se rodio, u kojoj je odrastao i u kojoj je stvarao uspomene sa ostalim ukućanima je označena kao objekat za rušenje.

To je danas i trebalo da se desi. Na dan njegove sahrane, ova porodica zamalo da ostane na ulici. Ipak, rušenje kuće i Puba Gardoš odloženo je za 60 dana, zbog pitanja legalizacije.

foto: Aleksandar Stojanović

Tačnije, pomenuta lokacija ima više objekata, od kojih se još uvek ne zna koji je legalno srušiti, a koji ne, te dok inspekcija to ne utvrdi, rušenja neće biti.

foto: Aleksandar Stojanović

Iako je muka odložena, Biserka ne može da se smiri jer je odmah nakon informacije o pomeranju datuma za rušenje kuće, morala da sahrani sina. Od kada su joj saopštili da joj se sin neće povratiti iz kome, ona pokušava da ostane pribrana uz pomoć lekova za smirenje.

foto: Aleksandar Stojanović

Mi smo se žalili nadležnima dok mi je sin bio još živ, nazvali su nas prevarantima, i on to nije mogao da podnese. Kada mu je stigao dopis o rušenju kuće, pozlilo mu je i dobio je temperaturu. Odmah smo ga prevezli u bolnicu, ali me je doktorka pogledala i rekla kako mu nema spasa, priča očajna majka za Espreso.

Ona dodaje kako su mu svi organi bili ugroženi i kako su doktori odmah rekli da je sve sada prepušteno, Bogu i njemu samom.

foto: Aleksandar Stojanović

Njemu je sve pregorelo, plućno krilo, jetra i pankreas, ali mu je ipak stres presudio. Nadala sam se do poslednjeg momenta, išla sam da mu kupim pelene, kalijum, nisam želela da prihvatim neizbežno. Mi smo bili jedna duša, kada ja poželim da ga čujem, on me već zove, to je bila neverovatna telepatija. Pola mene sada nema, ja imam prazninu koja se nikada neće ispuniti, priča Biserka.

Objašnjava kako je u toj kući u Zemunu živelo sedam generacija.

- Baka je rođena 1980. godine, i uvek mi je pričala da mi nismo Zemunci već Zemunčani, od pamtiveka. Ovde mi je i baka rođena, a u blizini i prabaka, objašnjava ona.

1 / 4 Foto: Aleksandar Stojanović

Kaže kako će joj najviše nedostajati jutarnji razgovori sa sinom i njegovo "drmusanje" kada je budi kako bi zajedno popili prvu jutarnju kafu.

Kada pomislim na to, srce mi se stegne, više nikada neću videti mog sina i za mene nema utehe. Smiriću se tek kada i ja odem, jedino tada će moja tuga prestati, jeca Biserka i dodaje da je Saša bio jako pozitivan i dobar čovek koji je imao puno prijatelja.

foto: Aleksandar Stojanović

Njena ćerka, Kristina je danas morala da vodi računa o svemu, ne želi da pije lekove za smirenje jer hoće da bude svesna svakog momenta.

Mora da bude jaka zbog svojih beba, majke i brata.

Ne znam šta će se za sada dešavati, rušenje je odloženo za 60 dana, a ja ću danas morati da budem jaka, objašnjava ova hrabra devojka.

Kristina je navela da se plac na kome stanuju skoro čitav vek nalazi uz sam plato Gardoš kule, da su ih obilazili razni čelnici GO Zemun uključujući i predsednika opštine, kao i da je jedan građevinski inspektor dobio otkaz, jer je utvrđeno da je napisao lažni zapisnik.

foto: Aleksandar Stojanović

Naime, do sada, zbog rekonstrukcije kule, ovoj porodici je bio zagrađen ulaz u kuću, pa su baka, odrasli i dve bebe morali preko merdevina u svoj dom. Baka je vlasnica dve osmine placa od 1930-te, a za kuću su u međuvremenu predati papiri za legalizaciju.

Ipak, iznenada, bilo je zakazano rušenje za ovu kuću. Kada je za to saznao, Saši, bakinom sinu je pozlilo pa je odveden u bolnicu gde je pao u komu i gde se par dana nalazio na apartima za veštačko disanje.

Ipak, nije izdržao i preminuo je zbog komplikacija izazvanih stesom.

foto: Aleksandar Stojanović

Iz Udruženja, "Krov nad glavom" su nam rekli kako zahtevaju od nadležnih da hitno reaguju, da se stane na put ovakvim stvarima. Takođe, zahtevaju odgovornost svih u ovom postupku.

foto: Aleksandar Stojanović

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.