ŽENA IZ SREMČICE 107 PASA I ŠTENADI DRŽI U DVORIŠTU! Komšije ne mogu da izađu na kraj s njom, UMALO DA LETI PERJE
Ulica Šumske ekonomije, stanari se bune na lavež pasa, Foto: Aleksandar Stojanović

nadležni da reaguju

ŽENA IZ SREMČICE 107 PASA I ŠTENADI DRŽI U DVORIŠTU! Komšije ne mogu da izađu na kraj s njom, UMALO DA LETI PERJE

Dvorište u kojem se nalaze psi izgleda haotično

Objavljeno: 21:44h
Jovana Jovanović

U ulici Šumskih ekonomija u Sremčici, građani žive u strahu, a razlog tome su psi lutalice! Inače, komunalna milicija je u jednom od dvorišta otkrila 107 pasa i štenadi koji žive u veoma lošim uslovima, prenose beogradski mediji. Iako je, kako susedi tvrde, obećano da će psi biti izmešteni čim se stvore adekvatni uslovi za to, rešenje do sada nije pronađeno.

Upravo zbog smrada koji se širi iz obližnjeg dvorišta, ali i sve većeg broja pacova, ovdašnji meštani su bili prinuđeni da leto umesto u dvorištu provedu zatvoreni u kućama. Više od godinu dana, stanari ne mogu da se izbore sa psima, a kako saznajemo, oni se nalaze u dvorištu baš u ulici Šumske ekonomije.

Naime, sukob između vlasnice i stanovnika ulice traje već godinama. Komšije se žale na buku koju izaziva lavež pasa, i na nesnosan smrad, a kako kažu, žalili su se svim nadležnim institucijama. Međutim, oni tvrde da niko nije reagovao na njihove žalbe.

U narednih nekoliko sekundi poslušajte šta su nam rekli stanari:

Uprkos svemu, njihov problem i dalje stoji.

Inače, dvorište u kojem se nalaze psi je pretrpano starim nameštajem, krpama i malim kutijama u kojima je smešteno po nekoliko pasa. Zbog nedostatka slobodnog prostora, psi su počeli i da izlaze iz dvorišta i da se šetaju ulicama, pa deca u školu odlaze samo u pratnji roditelja.

Tim povodom, ekipa Espresa je otišla do Sremčice, tačnije, do ulice Šumske ekonomije kako bi proverili u kakvim uslovima žive psi. Na pitanje, da li možemo da uđemo u dvorište, vlasnica nam nije dozvolila, već samo da slikamo sa pristojne udaljenosti.

Na prvi pogled, sa ulice, dvorište izgleda neuređeno, pretrpano stvarima, vide se drvene kućice i čuju se psi kako zavijaju. Osim toga, oseća se smrad sa druge strane dvorišta i čuju se komšije koje sa ljutnjom komentarišu postupke vlasnice pasa.

U dvorištu ima puno pasa, a njihova vlasnica kaže da ih je udomila i da su svi vakcinisani. Takođe, dodaje da novac izdvaja iz svog džepa za njihovu hranu i da je ne interesuje mišljenje komšija.

U narednih nekoliko sekundi poslušajte šta kaže vlasnica azila:

Vlasnik sam pasa, oni su bili napušteni, a ja sam ih udomila. Imam ih pedeset, vakcinisani su, čipovani, dobro uhranjeni... Moje komšije pričaju svašta, zvali su po dvadeset puta inspekciju sa tri policajca su dolazili da pitaju kako hranim te životinje. Ništa nisam ukrala, ništa ne radim nezakonito, hranim ih iz svog džepa. Oni lažu da ne mogu da spavaju zbog laveža mojih pasa, a to nije tačno, to je laž! Pisali su peticije, žalili se"... kaže vlasnica azila Strugar Agnes za Espreso.co.rs

Ipak, njene komšije je demantuju i tvrde da u dvorištu ima preko sto pasa zbog čijeg laveža ne mogu normalno da žive. Osim toga, žale se na smrad koji se oseća iz dvorišta.

Ovde ne možeš da spavaš, a deca ne mogu da se igraju. Sve smrdi, ovde ko prođe svako se krsti. Ovde je nemoguće živeti, ovo je strašno. Ne znamo više kome da se obratimo. Ona kaže da ima sve i da može da drži pse u naselju. Bilo je i slučajeva ujeda pasa, jer ona svakog psa kojeg vidi na ulici uzima i ubacuje u svoje dvorište. Svuda smo išli da se žalimo i niko ništa nije preduzeo", kaže Nenad Matorkić, stanar ulice Šumske ekonomije.

Takođe, dodaju da su veoma zabrinuti za svoj boravak u ovoj ulici budući da se već godinama muče oko ovog problema i da pomaka nema, a kažu da su se obratili brojnim institucijama za pomoć.

Smatramo da su psi ugnjetavani, nisu vakcinisani. Žive u lošim uslovima. Apelujemo na sve da nam pomogu da rešimo ovaj problem. Osećamo smrad, ne možemo da spavamo od laveža. Ne možemo to sami da rešimo, pravi nam probleme. Ovo je neizdrživo, a ovde ima oko petnaestoro dece koji idu u školu. Ogorčen sam i molim da nam se pomogne", kaže Nebojša Matorkić, stanar ulice Šumske ekonomije.

Umalo letelo perje

U jednom momentu tokom naše posete ovom naselju, umalo je došlo do fizičkog obračuna između vlasnice pasa i komšinice. Naime, nakon naših pitanja, one su razmenjivale uvrede.

Podsećamo, urlik pasa tokom noći remeti san stanarima u Dvoržakovoj ulici, a pa je zbog toga na teren izlazila i nadležna ekipa Sekretarijata za poslove komunalne policije.

Kontrola komunalnog reda sprovedena je u Dvoržakovoj ulici dana 21. 3. 2019. godine, po prijavi za napad psa. Prilikom navedene kontrole vlasniku psa je zbog postupanja suprotnom Odluci o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada izdat prekršajni nalog", prenele su Novosti.

Prema važećem zakonu o dobrobiti životinja, koji je usvojen 2009. godine, insistira se na odgovornom vlasništvu, a na teritoriji prestonice trenutno je registrovano oko 43.315 vlasnički pasa.

Vlasnik je dužan da ljubimcu obezbedi negu i smeštaj u skladu sa vrstom, rasom, polom, starošću i potrebama. Takođe, vlasnici moraju da spreče da kućni ljubimci ugroze ljude i okolinu, a ako ne mogu više da se brinu o njima moraju da im obezbede adekvatan smeštaj.

Bonus video


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.