SOFIJA JE PRESTALA DA JEDE: Sarkom joj sve više ispunjava USNU DUPLJU, a ona SAMO SPAVA! OVOM DETETU SMO POTREBNI
Sofija Nakić (16) iz Žitkovca, Foto: Privatna arhiva

JOŠ NIJE KASNO

SOFIJA JE PRESTALA DA JEDE: Sarkom joj sve više ispunjava USNU DUPLJU, a ona SAMO SPAVA! OVOM DETETU SMO POTREBNI

- Depresivna je i samo plače, ima bolove jer je pritiska po licu, uglavnom se trudi da samo spava i da ne bude u svesnom stanju, objašanjava devojčicin otac

Objavljeno:
Jelena Jovanović

Sofija Nakić (16) iz Žitkovca boluje od retkog sarkoma, a u međuvremenu je dobila sepsu zbog lečenja hemioterapijom.

Njeni roditelju naglašavaju da devojčica trenutno nema nikakav tretman, kao i da se mesecima bore da ona započne lečenje u inostranstvu.

foto: Privatna arhiva

Dodaju kako se osećaju nemoćno jer ne mogu da joj pomognu, a mala Sofija već danima ne jede jer joj je sarkom ispunio usnu duplju. Oni se bore za konzilijum i lečenje van zemlje o trošku Fonda nakon što su im lekari iz Srbije saopštili kako više nemaju mogućnosti za tretman u našoj zemlji.

Najveći problem je što bolest napreduje jer devojčica od maja nije lečena.

foto: Privatna arhiva

Ona ne priča i ne jede, već joj mi na špric sve dajemo. Najviše su u pitanju supice i čorbice, mi je tešimo koliko možemo, ali osećam da ona polako "pada". Depresivna je i samo plače, ima bolove jer je pritiska po licu, uglavnom se trudi da samo spava i da ne bude u svesnom stanju, objašanjava devojčicin otac.

On dodaje kako je iz ministarstva dobijao uglavnom odgovore u stilu, "radimo na tome", ali ova devojčica više ne može da čeka jer joj se stanje pogoršava.

1 / 4 Foto: Privatna arhiva

Kako navode iz Fondacije Budi human, ova devojčica razbolela se još 2017. godine, a šest meseci kasnije sarkom je bio toliko veliki da se nije mogao operisati.

Počela je lečenje na dečjem Hematoonkološkom odeljenju u Kliničkom centru u Nišu, ali vrlo brzo je zbog retkosti bolesti upućena na Institut za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu. Na Institutu se lečila sve do maja ove godine - dobijala je hemioterapije, tri različita citostatika i radio terapiju, ali ništa od toga nije dalo rezultata.

Sofija je dobila sepsu zbog hemioterapije i od tada su prestali da je leče, a ništa je ne upućuju dalje.

- Problem je što u troškovi na godišnjem nivou kao skupi. Lečenje samo po sebi može da ima cenu, ali tu su i boravak u nekoj državi, prevoz. Neki slični slučajevi lečenja izlazili su i do skoro pola miliona evra na godišnjem nivou - ističe Sofijin otac, Bojan Nakić.

Obzirom da terapije u lečenju Sofijine bolesti imaju određene negativne uticaje na organizam, potrebni su joj suplementi, vitamini, minerali za održavanje imuniteta, kao i imunološka terapija.

Podsećamo, u humanitarnoj akciji beogradskih taksista do sada je skupljeno više od 650.000 dinara koji će biti uplaćeni na Sofijin račun.

Paralelno sa svojim svakodvnevnim protestima i blokadama grada, taksisti iz najvećih beogradskih taksi udruženja, sprovode i humanitarnu akciju za pomoć maloj Sofiji Nakić.

Novac za Sofijino lečenje prikuplja se i slanjem SMS 710 na broj 3030, dok je iz Švajcarske moguće slanjem SMS human710 na 455.

Novac je moguće uplatiti i na:

Dinarski račun: 160-552155-80

Devizni račun: 00-540-0004256.3

IBAN: RS35160005400004256360

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.