DEČAK LEPTIR BORI SE ZA ŽIVOT: Despot je u lošem stanju, SVI SE MOLE da izdrži!
Despot Lazić

pun rana

DEČAK LEPTIR BORI SE ZA ŽIVOT: Despot je u lošem stanju, SVI SE MOLE da izdrži!

Despotovi mama i tata su, da bi bili blizu sina, iznajmili stan u Beogradu nadomak bolnice, ali je to prevelik izdatak za njih

Objavljeno: 09.10.2019. 13:33h
  • 5.9k

Despot Lazić (12), dečak leptir trenutno je veoma loše i nalazi se na intenzivnoj nezi Instituta za majku i dete u Beograd

Uz žive rane koje mu prekrivaju telo, protiv malog nevoljnika iz Bajine Bašte poslednjih dana urotili su se i problemi sa srcem. Za utehu i nadu je da je Despot u najboljim mogućim rukama i da lekari Instituta za majku i dete daju sve od sebe da ga spasu.

Despotovi mama i tata su, da bi bili blizu sina, iznajmili stan u Beogradu nadomak bolnice, ali je to prevelik izdatak za njih. Majka koja primorana na danonoćno bdenje nad sinom nije ni mogla da se zaposli, i otac koji ne odbija nijedan posao da bi lečio Despota, ali i podizao starijeg sina Borisa, ipak ne mogu da sakupe dovoljno novca za preskupe flastere koji jedini mogu da umire Despotove rane.

- Sada bolest kože više nije primarni problem, ali usled nje mu je oslabilo srce. Pluća mu se pune vodom, lekari je dreniraju, pokušavaju da mu ojačaju srce. Bore se za njegov život. Od dugog ležanja i ono malo kože što mu je bilo na leđima mu opada, ispod nje bujaju rane. Nije jeo danima - u par rečenica, jedva uspevši da ih izusti, rekla je Despotova majka Sofija Lazić.

Teška, retka i neizlečiva bolest koja od pelena prati Despota u medicini se zove bulozna epidemoliza. Izaziva rane i modrice, a one su, kako dečak raste sve veće, bolnije i krvavije. Taman kada se jedna smiri, na drugom delu tela - leđima, grudima, rukama, čelu, licu, svuda gde ima kože, bukne nova.

Zbog bolova i svraba Despot već neko vreme na može da stoji i hoda, stigla ga je i anemija. Unutrašnje organe spopadaju plikovi, zbog čega dečak može da jede samo kašastu hranu. Bolest ne dozvoljava pravilan rad prstiju pa su mu oni i na rukama i na nogama srasli jedan za drugi.

Znaju Despotovi roditelji da će dok im sin živi trajati borba sa ranama, a na hiljade takvih su za ovih 12 godina previli. Da bi se sumorna svakodnevica Lazića nastavila, a svakako bolja od one koja preti, dečak mora da pregrmi nedaće koje su ga od skoro snašle.

Sofija i njen muž Aleksandar svakog dana po dva puta idu u bolnicu da vide čedo. Uprkos svemu, nisu izgubili nadu. Despot izgleda da jeste. Život bi trebalo da je pred njim, ali njemu nije do života.

- Ne mogu više da se mučim - šapnuo je pre neki dan roditeljima iz bolničke postelje.

Pokušali su mama i tata da ga još jednom ohrabre, naterali ga namučenog i svesnog svega da ne klone. I do sada je Despot govorio da ne može više, da je sit svega, da mu je mučenja preko glave... Samo što nikada to nije rekao tako ravnodušno kao pre par dana.

Despot je sve ove godine, a to su njegovi roditelji sto puta ponovili, živeo zahvaljujući prilozima ljudi koji razumeju njihovu muku.

Bonus video:

(Espreso.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media