U PEĆI OBELEŽENO 800 GODINA AUTOKEFALNOSTI SPC: Posle liturgije na KOSOVU, danas svečanost i u BEOGRADU!
SPC obeležava 800 godina autokefalnosti, Foto: Printscreen/RTS

u čast svetom savi

U PEĆI OBELEŽENO 800 GODINA AUTOKEFALNOSTI SPC: Posle liturgije na KOSOVU, danas svečanost i u BEOGRADU!

Centralna proslava jubileja SPC počela je pre dva dana liturgijom u manastiru Žiča kojoj je prisustvovalo oko pet hiljada vernika

Objavljeno: 08.10.2019. 11:41h

Proslava jubileja - 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, nastavljena je juče u Pećkoj patrijaršiji, gde su vernici s Kosova i Metohije dočekali episkope.

Patrijarh srpski Irinej nije došao u Peć, kako je objasnio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, zbog starosti. Vladike su prisustvovale večernjoj službi u Dečanima, gde su se poklonile moštima Svetog kralja Stefana Dečanskog.

Srpski arhijereji su u ranim jutarnjim časovima služiti liturgiju u Pećkoj patrijaršiji, kojom je načalstvovao mitropolit Amfilohije, kao egzarh Pećkog trona.

Centralna proslava jubileja SPC počela je pre dva dana liturgijom u manastiru Žiča kojoj je prisustvovalo oko pet hiljada vernika. Proslava će biti nastavljena i danas svečanom akademijom u Sava centru, kad će predsednik Srbije Aleksandar Vučić biti odlikovan ordenom Svetog Save.

Mitropolit Amfilohije poručio je da je jubilej istorijski događaj, kao i da je crkva nosilac spasenja i vaskrsenja.

Liturgija u manastiru Žiča služio patrijarh Irinej. Svetla harmonija crkve i države krasila je čitavu srpsku istoriju, poručio je patrijarh u obraćanju okupljenima.

Veliki jubilej SPC obeležava se pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Manastir Žiča odabran je za početak centralne proslave, jer je nakon dobijanja autokefalnosti 1219. godine Žiča bila sedište arhiepiskopije i prvog arhiepiskopa srpskog Svetog Save, koji je izabran za poglavara i ustoličen u Žiči.

Sveta saborna arhijerejska liturgija počela je u devet sati, koju je služio patrijarh Irinej sa svim arhijerejima SPC, nakon čega je usledio kulturno umetnički program.

U obraćanju okupljenima, patrijarh je rekao da su crkva i država bile dve strane.

Naveo je da je Crkva vodila svoju brigu i svoju apostolsku misiju u narodu, širila reč i istinu Božju, gradila svetinje, ali gradila i svetinje ljudskih bića.

- Toliko svetitelja iz tog vrema imamo. Imamo takođe državu koja je radila svoj posao i to je bila svetla harmonija crkve i države, koja je krasila čitavu našu istoriju do naših dana - ukazao je patrijarh.

- Ono što je krasilo naš narod – to je jedinstvo - istakao je patrijarh Irinej.

Liturgiji u manastiru Žiča prisustvovao je i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Juče je obeležavanje nastavljeno na Kosovu, u okviru kojeg je posećen manastiri Dečani i Pećka patrijaršija,  u kojim je danas služena liturgija. 

Kao što smo ranije napomenuli obeležavanje će se istog dana nastaviti u Beogradu, u Centru "Sava" gde će u 20.00 časova biti organizovana velika svečana akademija uz muzičko-dramski program pod nazivom "Zavet Svetoga Save".

Na svečanoj akademiji u pesmi, slici, drami, biće dočarani važni događaji vezani za dobijanje autokefalnosti i za sam život Svetog Save.

foto: Printscreen/RTS

Izložba u Muzeju SPC

U okviru obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Muzeju SPC u sredu, 9. oktobra, biće otvorena izložba "Osam vekova umetnosti pod okriljem SPC", koja će trajati do 9. decembra.

Na izložbi će biti izloženi umetničko-duhovno-kulturni predmeti od 13. do 20. veka, koji dolaze sa svih prostora na kojima su pravoslavni Srbi živeli, pre svega sa prostora početaka postojanja SPC.

Takođe, biće izloženo oko 135 rukopisnih knjiga iz bogatog fundusa koji postoji u riznicama SPC, kao i rukopisne knjige od 12. do 13. veka na pergamentu sa divnim, srebrnim, umetnički obrađenim okovima, pa nadalje.

Jedinstvenu galeriju srpskog ikonopisa od 14. do 20. veka na ovoj izložbi čine ikone iz riznica Visokih Dečana, Pećke Patrijaršije i crkava u Prizrenu kao i prve srpske štampane knjige - Cetinjski oktoih i Beogradsko četvorojevanđelje.

Izložene će biti i štampane knjige, zatim serija ikona iz različitih perioda, gde će moći da se vidi razvoj ikonopisa kroz istoriju Crkve, kao i tekstil, gde će osim Jefimijine pohvale, koja je urađena na svili zlatnim koncem, biti postavljene i tri vredne plaštanice, među kojima je i jedna Kralja Milutina.

Čitava izložbena postavka prožeta je, u čast jubileja, galerijom originalnih portreta patrijaraha, mitropolita i episkopa Srpske pravoslavne crkve.

Obeležavanje jubileja i u inostranstvu

Prva manifestacija obeležavanja ovog jubileja održana je u zagrebačko-ljubljanskoj mitropoliji, u Mariboru, a od tada je obeležavana u eparhijama u Srbiji, a i u regionu – Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Hrvatskoj.

Godišnjica autokefalnosti SPC se obeležavala i na drugim prostorima gde pravoslavni Srbi žive, gotovo na svim kontinentima – u Americi, Australiji, Novom Zelendu, u zapadnoj Evropi...

 

Sveti Sava (Rastko Nemanjić) je u Nikeji 1219. godine rukopoložen od strane patrijarha Manojla I Carigradskog za "arhiepiskopa srpskih i primorskih zemalja", a srpska crkva dobija autokefalnost i dostojanstvo arhiepiskopija. Od tada se srpski arhiepiskop birao i posvećivao u srpskoj zemlji.

foto: Printscreen/RTS

Bonus video:

(Espreso.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media