U SRBIJI JE INVAZIJA SMRDIBUBA! Dobili smo odgovor da li su one OPASNE (FOTO)
Smrdibuba / Ilustracija, Foto: Printscreen

SVE NERVIRAJU

U SRBIJI JE INVAZIJA SMRDIBUBA! Dobili smo odgovor da li su one OPASNE (FOTO)

Smrdibube su ponovo krenule u ofanzivu, a najviše ih ima u u delovima grada koji su u blizini većih parkova ili u kvartovima sa puno zelenila

Objavljeno:

Jesen sa sobom povlači dosadne insekte kojih se ne možemo rešiti tako lako! Svakako, jedni od najgorih su smrdibube koje mogu da izazovu veliku neprijatnost otpuštanjem smrada kada pokušate da ih se rešite!

Smrdibube ne podnose hladnoću, pa sa prvim jesenjim danima traže skrovište u stanovima i kućama kako bi prezimele. Inače, one se hrane zasadima povrća, malinjacima i vinogradima. Takođe, i biljnim sokom, dakle, što je biljka ili njen plod sočniji, privući će više smrdibuba.

Budući da je u piatnju najezda ovih dosadnih insekata, za njihovo suzbiljanje savetuje se upotreba hemisjkih sredstava, ali je problem što se one veoma lako i brzo naviknu na te hemikalije. U borbi protiv smrdibuba koriste se brojni prirodni preparati koji nisu štetni za ljude i okolinu.

Smrdibuba
Smrdibuba foto: Profimedia

Inače, na našim prostorima registrovane su dve vrste: mramorna i etiopska zelena smrdibuba.

Mramorna smrdibuba trenutno je brojnija od ove druge vrste. Ona je stigla iz jugoistočne Azije u Evropu gde je prvi put registrovana 2004 godine. Kod nas je pronađena 2016 godine.

Ipak, nije poželjno da ih dirate rukama bez neke zaštite, jer u samoodbrani ispušta smrdljivu supstancu (otud i naziv smrdibuba) na bazi alikohola koja u dodiru sa očima može izazvati iritacije.

foto: Printscreen

Budući da je u pitanju najezda ovih buba, kontaktirali smo Zavod za biocide kako bi nam objasnili, da li je njihov ujed opasan po ljude.

Bezopasne su po ljude, a neprijatan miris im je svojevrsna „hemijska“ odbrana od neprijatelja. Izbacivanje smrdljive supstance je oblik adaptacije na izbegavanje predatora. Naime, kada su u opasnosti, ispuštaju neprijatan miris iz žlezda, stavljajući na znanje neprijatelju da su neukusne. Žlezde u grudnom delu jedinke luče supstance iz pora kada su uznemirene. Miris može biti sličan korijanderu. Da li je nekom od nas taj miris prijatan ili ne, genetski je uslovljeno. Kod nekih vrsta smrdibuba, izlučena supstanca sadrži jedinjenja cijanida koja daju miris užeglog badema", poručuju iz Zavoda za biocide.

Takođe, primetno je da se građani masovno žale na ove štetočine.

Građani se i ovih dana, kao i prethodnih nekoliko godina unazad, žale na povećano prisustvo smrdibuba. Ova godina je zbog toplog i vlažnog leta bila pogodna za povećano množenje mnogih insekatskih vrsta, uključujući tu i smrdibube. U Beogradu smrdibuba najviše ima u delovima grada koja su u blizini većih parkova i šuma kao i u drugim delovima grada sa puno zelenila. Radi se o smeđoj mramorastoj smrdibubi. To je invazivna vrsta poreklom iz istočne Azije koja se od 2011.g. širi po evropskim zemljama čemu doprinose brojni faktori. Ova vrsta predstavlja poljoprivrednu štetočinu. Pošto ove smrdibube ne predstavljaju zdravstveni rizik po stanovištvo, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju ne planira njihovo organizovano suzbijanje i uništavanje", poručuju iz Zavoda.

Radi preventive

Zaštita protiv smrdibuba

1. Na prozore navucite mreže koje će sprečiti ove insekte da uđu u vaš dom.

2. Ako vidite neku smrdibubu u vašem domu, uhvatite je papirnom maramicom ili plastičnom vrećicom i izbacite je u wc šolju pa pustite vodu. Pazite da je pri tome ne znječite kako ne bi osetili taj grozni smrad.

3. Napravite sprej od belog luka tako što ćete razmutit četiri kašike belog luka u prahu u 16 supenih kašika vode. Ili zgnječite 4 čena belog luka u pola litre vode i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga vodu sa belim lukom stavite u raspršivač pa isprskajte okove prozora, mreže za prozore i vrata, kao i sva mesta gde smrdibube mogu da uđu. Miris belog luka će oterati ove napasti.

Smrdibuba
Smrdibuba foto: Profimedia

4. Ako ne volite miris belog luka, umesto njega koristite nanu. Eterično ulje nane pomešajte sa vodom da miris bude interzivniji i sa ovim sprejem isprskajte okove prozora i vrata i ostale pukotine kroz koje bi smrdibuba mogla da uđe u vaš dom.

5. U činiju sa vodom (oko 2 l vode) sipajte 1 supenu kašiku deterdženta za veš pa promešajte dok se deterdžent ne istopi. Zatim smrdibube koje se penju po zavesama i zidovima metlicom ubacite u tu vodu - brzo će se ugušiti.

6. Napravite rastvor od 200 ml vode, 200 ml sirćeta (alkoholnog) i 100 ml soka od limuna. Sa ovim rastvorom isprskajte okove prozora i vrata, kao i pukotine. Smrdibuba će pobeći od ovog mirisa.

7. Rastvor od ljutih papričica je najjači sprej koji provereno tera smrdibube. Potrebne su vam 3 najljuće ljute papričice, 3 čena belog luka, 1 glavica crnog luka, 300 ml sapunice. Iseckajte paprike i luk pa dodajte u sapunicu. Pokrijte krpom i ostavite da sve odstoji tokom noći. Sutra smesu procedite pa sipajte u raspršivač kojim ćete isprskati vrata i prozore, zidove i ostale pukotine.

Prirodni predatori

Jedan od prirodnih predatora ovih buba je vrsta osa. I one su takođe nedavno pronađene u Americi. A kako bi se na prirodan način suzbile smrdibube naučnici su istraživali šta se nalazi i u Aziji od njihovih prirodnih predatora. Istraživanja su pokazala da određena vrsta osa tzv. samurai ose u Aziji regulišu brojnost smrdibuba.

Za sada se još uvek prati cela situacija i još nije pronađen pouzdan način kako da se na najefikasniji način otarasimo smrdibuba. Ali uvođenjem prirodnih predatora smrdibuba u eko-sistem za sada izgleda kao najbolji način za kontrolu brojnosti smrdibuba.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.