UMALO DA SE SRUŠIM PREHLAĐENA! 1 KG narandži je 160 dinara, lekovi za prehladu...OVO MORATE DA ZNATE U SEZONI GRIPA
Prehlada, Foto: Aleksandar Stojanović, Pixabay

bolje sprečiti nego lečiti

UMALO DA SE SRUŠIM PREHLAĐENA! 1 KG narandži je 160 dinara, lekovi za prehladu...OVO MORATE DA ZNATE U SEZONI GRIPA

Računica vam se nikako neće dopasti

Objavljeno:

Kažu da kada je zdravlje u pitanju ne treba žaliti ništa, ipak, ako se ne daj Bože prehladite, sigurno vam se sloši još više kada saznate koliko novca treba da date za lekove i hranu bogatu vitaminima.

Zamalo da se "srušim" u prodavnici kad sam otišla da kupim malo više voća i povrća nego što to obično činim. Cene su me zaista ostavile bez teksta...

Kao po pravilu, čim se smene godišnja doba i dođe jesenji period, pojavi se mnogo virusa koji, na žalost, zahvate veliki deo populacije, među kojom virus nije ni mene zaobišao.

Kako biste se od istih zaštitili i kako biste što pre ozdravili morate se pridržavati određene ishrane i eventualno koristiti neke lekove. Kada govorimo o pravilnoj ishrani tokom prehlade, podrazumeva se da ćete unositi hranu bogatu vitaminima i vlaknima, ne biste li uspešno ojačali svoj imuni sistem.

Upravo to sam i ja želela da uradim, pre nego što mi se dodatno slošilo u prodavnici. Makar sam na ovaj način za vas istražila koliko košta prosečno voće i povrće i koliko ćete otprilike morati da izdvojite novca ako želite da priuštite ove "vitaminske bombe".

Na stranu što je limun skup, da kažemo da smo na to navikli, ali kada sam tri pomoradže platila 160 dinara, stvarno mi nije bilo dobro...

Evo koliko će vas otprilike koštati ako kupujete u marketima voće. Po kilogramu se cene kreću otprilike ovako:

Jabuke (više vrsta) - od 60 do 130 dinara

Banane - od 120 do 180 dinara

Kivi - od 200 do 300 dinara

Kruške (više vrsta) - od 100 do 230 dinara

Limeta - od 350 do 500 dinara

Limun - od 150 do 190 dinara

Mandarine - od 90 do 120 dinara

Pomorandže - od 190 do 230 dinara

foto: Profimedia

Recimo da kupujete kiloram ili pola kilograma, što će vam otrpilike biti po nekoliko voćki, moraćete da platite oko 1.000 dinara, i to samo voća za jednu, eventualno dve osobe. U slučaju da imate porodicu ova računica će vam se sigurno duplirati.

Pretpostavljam da vaša trpeza neće sadržati samo voće, več ćete morati i da pripremite nešto konkretno, za šta će vam biti neophodno meso, povrće i/ili neka supa.

Cene povrća i mesa su malo jeftinije u odnosu na voće, ali ćete i za njih morati da izdvojite od 1.000 do 2.000 dinara.

Kada je u pitanju ishrana, znatno jeftinije su "nezdrave grickalice" poput čipsa, grisina, čokolada i sličnog, čija cena retko da prelazi 100 dinara. I onda me neko pita zašto mi je prvi izbor nezdrava hrana.

S druge strane, ništa se bolje nisam provela ni u apoteci kada sam otišla da uzmem neke vitamine.

Ako bolujete od prehlade, gde vam lekovi neće biti prepisani na recept, već ćete morati da ih kupite, takođe, cene već neće previše obradovati.

foto: Shutterstock

Kako sam saznala kutija Ferveksa koštaće vas od 480 do 560 dinara, u zavisnosti gde istu kupujete. Kutija Brufena je nešto jeftinija, pa će ista biti 290 dinara. U slučaju da vam je nos zapušen, kapi za nos ćete morati da platite 200 dinara pa naviše, dok je cena sirupa za kašalj od 170 pa i do 1.000 dinara.

Ako ste prehlađeni najviše vam se isplati kutija Panadola koja je 80 dinara, ili Paracetamola od 160 dinara.

Sve u svemu, računica nije ni malo jeftina, posebno ne u trenutku kada je sezona prehlada i kada nemam snage ni za šta, a još manje da idem od prodavnice do prodavnice i tražim najpovoljnije namirnice ili lekove.

Na žalost, stanje je takvo kakvo jeste...

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.