Za bolju donorsku slike Srbije: Akcija Produži život na 29. Beogradskom maratonu (VIDEO)

Trkom do života

Za bolju donorsku slike Srbije: Akcija Produži život na 29. Beogradskom maratonu (VIDEO)

Građani građanima Srbije! mogao bi biti naziv pod kojim će se na subotnjem Beogradskom maratonu okupiti predstavnici Ministarstva zdravlja i Hemofarm Fondacije
Objavljeno: 10:16h

Iako prateći aktuelni politički trenutak, ovo može da zvuči kao predizborni slogan ono je ipak daleko više i važnije od toga. Reč je o nastavku kampanje "Produži život" koju Hemofarm Fondacija kao partner Ministarstva zdravlja sprovodi već dve godine sa ciljem podizanja svesti ljudi i razbijanja tabu tema oko donorstva organa. Zaposleni u Hemofarmu i Hemofarm Fondaciji u kampanji Produži život Kod hotela "Moskva" biće postavljen štand za potpisivanje donorskih kartica, a lekari Biomedicine odgovaraće na sva pitanja građana u vezi sa ovom temom. - Statistika kaže da je 20 puta veća šansa da dobijete nego da date nov organ. Nikad ne znamo da li ćemo biti na mestu onih koji čekaju ili koji će dati organ. I zato je važno da o tome mislimo, da razgovaramo u krugu porodice, da to postavimo kao jedno od važnijih životnih pitanja i odluka, kažu u Hemofarm Fondaciji.

Promo
Beogradski maraton kao masovna manifestacija sa međunarodnim značajem mesto je gde treba da se čuje poruka "Produži život" koja objedinjuje i trkače i posmatrače. 36-godišnji Marinel Bokšan, zaposlen u Hemofarmu pravi je primer ove kampanje. Trči već pet godina, a na predstojećem maratonu najveći izazov će mu biti da sa svojim kolegama opravda prošlogodišnje prvo mesto u korporativnoj štafeti. Od prošle godine je i potpisnik donorske kartice. "Teško je predvideti naš životni put, posebno kada je u pitanju naše zdravlje. Da bi ste u životu dobili, neophodno je da prvo nesebično dajete. Jedan donor organa može sačuvati nekoliko života, a svi ti životi imaju imena. Čast je i privilegija živeti sa saznanjem da ćete možda baš vi sačuvati nečiji život. Pozivam sve da ne razmišljaju mnogo, nego da potpišu donorsku karticu jer je to najplemenitiji gest koji možemo da učinimo", poručio je Marinel.
Promo
Prošle godine u KBC-u obavljeno je oko 40 transplantacija bubrega, jetri i srca. Od početka godine - nijedna. Da bi svi naši sugrađani koji čekaju transplantaciju dobili novi organ, donora umesto sadašnjih jedva 3, treba da bude 10 na milion stanovnika. Time bismo se upisali u društvo zemalja u kojoj su građani odgovorni sami prema sebi i jedni prema drugima.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.