U MANASTIRSKOM DOMU MONAHINJE ČUVAJU ŽENE OMETENE U RAZVOJU Sad su u mukama zbog BAHATE direkorke, NEMAJU NI PELENE
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube

pozadina priče

U MANASTIRSKOM DOMU MONAHINJE ČUVAJU ŽENE OMETENE U RAZVOJU Sad su u mukama zbog BAHATE direkorke, NEMAJU NI PELENE

Priča koja je dirnula srca cele Srbije, počinje još u vreme Drugog svetskog rata sa sestrom Jefimijom

Objavljeno:
Jovana Korica

Manastir Sveta Petka izvorska, čije su štićenice žene ometene u razvoju, našao se u centru medijske pažnje, nakon što se na društvenim mrežama pojavio apel za pomoć.

Naime, priča koja je dirnula srca cele Srbije, počinje još u vreme Drugog svetskog rata sa sestrom Jefimijom, koja je uprkos oskudici u kojoj se manastir nalazio primila tridesetoro izbegličke dece. Po završetku rata, igumanija Jefimija odlučuje da pod manastirske skute primi decu, tačnije devojčice, ometene u razvoju, na trajnu negu i čuvanje.

foto: Srpska pravoslavna crkva

Prvih 20 godina Dom je bio smešten u manastirskom konaku, a NR Srbija ih je pomagala novčano. U konaku je bilo smešteno trideset štićenica sa najtežim umnim, psihičkim i fizičkim poremećajima. Zdravstvenu zaštitu dece je obavljao Dom narodnog zdravlja u Paraćinu. Svu brigu o štićenicama vodile su monahinje, od kojih su po 4 stalno bile dežurne.

Dom sa ženama ometenim u razvoju pri manastiru Sveta Petka izvorska poslednjih nekoliko meseci, tačnije od jula meseca ove godine, proživljava možda najveći izazov od svog postojanja.

Najpre, bitno je za naglasiti kako se radi o instituciji koja je pod okriljem države i koja je ovisna od novčanih sredstava koja je isplaćivao Centra za socijalni rad u Paraćinu. Međutim, ta sredstva su stopirana, pa se Dom pri manastiru našao u materijalnoj oskudici.

Naime, prema pisanju medija Domu je potrebna finansijska i pomoć u potrepštinama. Na prvom mestu su potrebne pelene za odrasle, zatim sredstva za ličnu i kućnu higijenu.

Zašto se Dom pri manastiru Sveta Petka izvorska našao u problemu?

foto: Printscreen/Youtube

U razgovoru sa monahinjama saznajemo kako se zaista nalaze u vremenu oskudacije u gore pomenutim potrepštinama. Za Espreso.co.rs iz ovog manastira kažu kako im je pored higijene, potrebna i hrana, ali i novčana pomoć.

- Mnogo ljudi odazvalo se i pomoglo nam u ovim teškim vremenima. Za sada bi bilo dobro da hrana koju dobijamo bude konzervirana da bi mogla duže da stoji. Takođe, ukoliko je to moguće dobro bi nam došla i novčana pomoć - kaže za Espreso.co.rs monahinja ovog manastira. Dodaje kako je manastir Sveta Petka "veliko domaćinstvo u kome se nalaze žene starosti od 20 do 70 godina".

Na pitanje kako se manastir našao u problemu, monahinja ovog manastiru kaže da je kriza započela onog trenutka kada je Centar za socijalni rad morao da stopira isplate prema Domu. Prema njihovim saznanjima isplate su stopirane zbog smene direktorke Centra za socijalni rad u Paraćinu, a na toj funkciji tri meseca nikog nije bilo.

Ovim povodom kontaktirali smo sa Centrom za socijalni rad u Paraćinu.

Direktorka smenjena i uhapšena

Biljana Milenović Stojanović osumnjičena za zloupotrebu službenog položaja

foto: Printscreen

Slađana Tasić iz Centra za Socijalni rad u Paraćinu za Espreso.co.rs kaže kako je gore pomenuti Dom ugovorna obaveza samog Centra, te kako su oni na mesečnom nivou isplaćivali sredstva istom za život (odnosno životne potrepštine), za plate zaposleni, kao i za gorivo i sve ostalo što je bilo neophodno za svakodnevno funkcionisanje Doma.

- Nakon što je direktorka uhapšena, čekali smo na imenovanje VD direktora. Od 22. jula do 18. septembra nismo mogli da vršimo nikakve transakcije, pa tako ni prema Domu. Iako su sredstva postojala na računu, niko nije mogao da ih podiže. Na sreću monahinje su se našle tu da pomognu Domu u kriznom periodu - priča Tasićeva za Espreso.co.rs.

Podsetimo, Biljana Milenović Stojanović (1963), bivše odgovorno lice Centra za socijalni rad u Paraćinu, uhapšena je u julu mesecu ove godine zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Ona je osumnjičena da je u periodu od 2015. do 2019. godine zaključila ugovore o radnom angažovanju na privremenim i povremenim poslovima i o volontiranju sa četiri osobe iz Paraćina, a zapravo ih je uputila da faktički obavljaju administrativno-tehničke poslove u Odeljenju za lokalnu poresku administraciju Opštinske uprave u Paraćinu.

Sumnja se da je Biljana Milenović Stojanović na ovaj način ovim osobama omogućila neovlašćeni pristup podacima koji se prema Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji smatraju službenom tajnom, a pritom im isplaćivala ugovorenu novčanu naknadu ili jednokratnu novčanu pomoć za sve vreme radnog angažovanja, iako oni nisu obavljali niti jedan posao u Centru za socijalni rad, u kojem je osumnjičena odgovorno lice.

Ona je takođe osumnjičena da je u istom vremenskom periodu zaključila ugovore o nabavci robe široke potrošnje sa jednim privrednim društvom iz Paraćina, kao i da je od jedne radnje nabavljala pogrebnu opremu bez ugovora o kupoprodaji robe.

Na ovaj način je favorizovala navedene dobavljače, omogućila im plasman i prodaju njihove robe mimo zakona, kao i korist u iznosu od 2.096.054 dinara.

Biljana Milenović Stojanović samo mesec dana nakon toga osuđena je na 10 meseci zatvora, godinu dana joj je zabranjeno da vrši funkciju direktora i obavezana je da nadoknadi pričinjenu štetu u iznosu od preko milion dinara.

Ona je okrivljena i priznala je zloupotrebu službenog položaja i finansijske malverzacije.

"Štićenice manastira Sveta Petka ništa od ovoga nisu osetile na svojoj koži, rodbina ljuta zbog pisanja medija. Ove žene nisu napuštene!"

foto: Printscreen/Youtube

Slađana Tasić dodaje i kako ni jedna od žena nije na svojoj koži osetila ovu problematiku, te kako su upravo monahije manastira zaslužne za to.

- Ugovor sa Domom postoji od 2003. godine. U protekla tri meseca svi smo pod velikim stresom zbog novonastale situacije. Zalihe Doma polako nestaju, zato je i poslat apel za pomoć u javnost. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanje je blagovremeno obavešteno i svi zajedno smo se izborili da kriza bude prevaziđena - objašnjava ona za Espreso.co.rs.

Posebno naglašava kako je neistina ono što su pojedini mediji pisali o tome kako su štićenici manastira deca ostavljena od strane roditelja, neželjena ili ona o kojim niko naprosto ne želi da se brine.

- Pre svega ne radi se o deci, nego o ženama između 20 i 70 godina. One nisu napuštene i neželjene. Imaju porodicu, koja ih u Domu redovno posećuju. Sestre, braća, stričevi, tetke, roditelji, sve te žene imaju makar nekog od njih. A one, koje nemaju, tako je zbog godina starosti. Neke od njih su jedinice, nemaju braću i sestre, a roditelji su im preminuli - objašnjava Slađana Tasić za Espreso.co.rs.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.