LGBT AKTIVISTI POSETILI ĐILASA, SMETAJU IM NJEGOVI TVITOVI PROTIV GEJEVA! Tu su bile i Marinika i Ana Stevanović
LGBT + aktivisti na sastanku u SSP, Foto: Promo

reakcija

LGBT AKTIVISTI POSETILI ĐILASA, SMETAJU IM NJEGOVI TVITOVI PROTIV GEJEVA! Tu su bile i Marinika i Ana Stevanović

Šta su dogovorili?

Objavljeno: 03.10.2019. 16:07h
  • 1

LGBT+ aktivisti posetili su predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa. Sastanak na kome su prisustvovale i Marinika Tepić i Ana Stevanović upriličen je zbog homofobnih tvitova Dragana Đilasa.

Ovim povodom LGBT+ aktivisti napisali su saopštenje koje vam prenosimo u celosti:

"Nakon skretanja pažnje na homofobne izjave predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa, grupa LGBT+ aktivista koja je u utorak dostavila protesno pismo u stranačke kancelarije, razgovarala je sa predstavnicima SSP, Draganom Đilasom, Marinikom Tepić i Anom Stevanović. Inicijativa za sastanak došla je od SSP što smatramo dobrim korakom.

Na sastanku smo još jednom ponovili naš stav da je homofobija nedopustiva, Parada ponosa neupitna, te da se ovakve izjave ne ponavljaju. Skrenuli smo pažnju da se prava LGBT+ populacije ne mogu porediti sa drugim ugroženim pravima, kao i da problemi koji muče većinu građana Srbije i te kako muče i LGBT+ populaciju.

foto: Promo

Program SSP vrlo jasno navodi zalaganje za jednokost svih građana, važnost borbe za ljudska prava, te eksplicitno pominje seksualnu orijentaciju. Izričiti smo da program, i pojedinačni istupi nekih članova, nisu dovoljni za jasan stav stranke. Naš zahtev je nedvosmisleno određivanje o ovom slučaju, ali i o pravima i položaju LGBT+ osoba uopšte.

Kao aktivisti i pojedinci, smatramo da zahtevi izneseni na Paradi ponosa predstavljaju osnovu za formiranje jasnog stava. To znači podršku usvajanju Zakona o registrovanim partnerstvima i Zakona o rodnom identitetu, kao i antidiskriminatornim merama, pre svega u obrazovanju. Predstavnici Stranke slobode i pravde podržali su u razgovoru ove zahteve, te opravdano očekujemo da SSP kroz svoje politike jasno komunicira i zastupa njihovu realizaciju.

Došli smo do razumevanja o potrebi da se stranka oglašava kako o pravima, tako i čestim slučajevim nasilja nad LGBT+ osobama, uz uočavanje razlika između stranačkog istupanja u skladu sa programom, i podršku koja dolazi od pojedinaca.

Sve političke partije dužne su da u svom radu poštuju ljudska prava svih građana i građanki, te rade na njihovoj promociji i unapređenju. Podrška ostvarivanju ljudskih prava različitih društvenih grupa, pa i LGBT+ populacije, ne sme da bude deklerativna već suštinska.

foto: Promo

Mi kao aktivisti, naglašavamo da postignuta saglasnost znači još intenzivnije praćenje rada Stranke slobode i pravde i skretanje pažnje na moguće odstupanje, bez ustupaka!

Smrt fašizmu!"

 

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media