6.000 SRPSKE DECE JE OTETO, DA LI SU PRODATA STRANCIMA? Oglasila se žena kojoj je oduzeto dete jer je bilo šugavo
Mila Alečković, Foto: Printsreen

MILA ALEČKOVIĆ PITA

6.000 SRPSKE DECE JE OTETO, DA LI SU PRODATA STRANCIMA? Oglasila se žena kojoj je oduzeto dete jer je bilo šugavo

Oko 5.700 dece je oteto siromašnim porodicama. Zašto? Gde idu ta deca? Građanima u Srbiji se ne daju deca na usvajanje, već odmah idu napolje za novac

Objavljeno: 03.10.2019. 21:00h
  • 71

Prof dr Mila Alečković, profesorka psihologije i etike pre dve godine proživljavala je pravu dramu, zajedno sa svojim suprugom. Devojčica, čiji su hranitelji bili tada već dve godine ona i njen suprug, oduzeta je od strane Centra za socijalni rad u Obrenovcu i Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd.

- Dete čiji smo hranitelji dolazi sa prostora Kosova i Metohije, iz izbegličke porodice, otac joj je preminuo, majka je tada bila bolesna, i sud je nju izmestio iz porodice, nakon čega su brigu o njoj preuzela ova dva centra - izjavila je prof dr Mila Alečković.

Hraniteljstvo maloletne Lj. Đ. (8) se od početka, odnosno od avgusta 2016. odvijalo uz izuzetne teškoće i odbijanje porodice u kojoj je dete bilo smešteno da sarađuje sa stručnim radnicima Centra za socijalni rad. Hranitelji su tražili posebne uslove i izbegavali kućne posete savetnika.

Takođe su onemogućavali stručnjacima da obavljaju razgovore s detetom nasamo, a osim toga su se i protivili da dete održava kontakte sa braćom sa kojom ima izraženu emocionalnu povezanost - ovo su zvanični razlozi izmeštanja deteta iz hraniteljske porodice psihološkinje Mile Alečković, koje je posle njenog obraćanja preko Jutjuba izazvalo veliku pažnju javnosti.

U izveštaju stručnog nadzora Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koji je pročitao tada ministar Zoran Đorđević, navodilo se i da je lekarski pregled potvrdio da je dete bilo zanemareno, zapušteno, kao i da je imalo šugu.

- Mila Alečković i njen suprug u školi koju pohađa devojčica su se lažno predstavljali kao usvojitelji, a ne kao hranitelji, a takođe su davali netačne informacije na konferenciji za novinare koja je održana tri dana nakon oduzimanja deteta - piše u izveštaju koji je predstavio Đorđević.

- Nisu ispunjavali ni svoju obavezu da vode svesku hraniteljstva. Često su brigu o detetu prepuštali drugim licima iz svog bližeg okruženja - rekao je on tada. 

Alečković je u javnost stalno izlazila s tvrdnjama da joj je pravo na hraniteljstvo deteta oduzeto nezakonito. 

- Sve je bilo protivzakonito, sva prava deteta su pogažena, sva prava stranke u upravnom postupku, to sam u ovom slučaju ja, ali ja sam sada manje bitna. Dete je bilo bolesno kada je došlo kod nas - rekla je psiholog Mila Alečković o tome što joj je, kao hranitelju, oduzeto dete.

Ona se sada oglasila u još jednoj od emisija i skrenula je pažnju na decu koja se kako tvrdi, "izvoze" u inostranstvo. 

- Zašto se siromašnoj porodici otme dete? Imam podatak da je 6.000 dece oteto u Srbiji, Rodoljub Šabić mi je pomogao da dođem do tih podataka. Ipak su to morali da kažu. Skoro 6.000, tačnije negde oko 5.700 dece je oteto siromašnim porodicama. Zašto? Gde idu ta deca?

- Znači, imamo prijatelje u svim tim zemljama, napravićemo veliki pritisak da se izglasa zakon Dime Jakovljeva, koji je izglasan u Rusiji, da srpska deca ne mogu biti prodavana nikakvim bogatim strancima ako Srbi hoće da ih preuzmu. Građanima u Srbiji se ne daju deca na usvajanje, već odmah idu napolje za novac - zaključila je ona u emisiji "Bez ustručavanja".

Šta vi mislite o ovome? Pišite nam u komentarima...

Bonus video: 

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media