REEBOK BUS PARTY: Nesvakidašnji povratak u devedesete kao omaž čuvenoj AZTREK 96 SILUETI
Reebok bus-party, Foto: Promo

dobre stare devedesete

REEBOK BUS PARTY: Nesvakidašnji povratak u devedesete kao omaž čuvenoj AZTREK 96 SILUETI

Ako ste spremni za povratak u prošlost, na pravom ste mestu

Objavljeno: 13:44h
Sara Belobrković

Ah, 90-te…

Sigurno ste nekada izjavili ili čuli nekoga da kaže: "Rođen sam u pogrešno vreme" ili "Nekad se živelo lepše i bolje". Ta nekadašnja, utopijska, vremena često nam okupiraju misli, a ponekad, ako smo dovoljno srećne ruke ukaže nam se prilika da ih ponovo proživimo.

Šta vam je prva asocijacija na devedesete godine? Za mene su muzika, film i moda tih godina bermudski trougao u koji kad upadnem, ne ostane ni traga ni glasa od mene.

Odlazak na dobar film i uživanje uz još bolje glumačke performanse, pa nakon bioskopa "dance" u nekom klubu uz neverovatne muzičke hitove, a sve to prati "kežual stajling", uz dobar par patika koje upotpune ceo izgled... to su bili nezaboravni izlasci i duh devedesetih.

Razmišlajm nostalgično o tim nekadašnjim vremenima, dok se vraćam s posla, šetajući ulicom, kad me iz misli prenu muzika, ni manje ni više, nego Technotronic-a.

Pogledam malo bolje oko sebe, kad ono svi prolaznici kao da su upravo izašli iz '96. i svi đuskaju uz dobro poznate zvuke, koje miksuje DJ na krovu jednog autobusa. Ne bude mi jasno šta se ovo događa u centru Beograda, i otkud na Slaviji ova zabava.

Priđem fino i pitam pristune šta ih je obuzelo, kad mi jedna devojka reče: "Ovo je Reebok bus-party, samo što nismo krenuli, hajde sa nama". Upitah uredno gde treba da krenemo, kad mi ista devojka potvrdi: "Pa u '96."

foto: Promo

Em devedesete, em žurka, ma nisam se ni trenutak dvoumila, a već sam zakoračila u ovaj, u najmanju ruku neverovatan autobus.

Nakon okupljanja na Trgu Slavija, Reebok party bus započeo je vožnju u prošlost. Poznati DJ i reper Bege Funk sve prisutne u ovoj avanturi, dodatno je svojim izborom hitova vratio u devedesete godine, te su se pored Technotronica, mogli čuti neki hitova izvođača kao što su Mr President, Gru, sestre Kovač i mnogih drugih popularnih pevača tog vremena.

foto: Promo

Dobra muzika, još bolja hrana i piće, kao i retro sportska garderoba činili su da ovoj žurki ništa ne fali, bar sam tako mislila, a onda mi pažnju privukoše patike Aztek '96.

Nove stare, ma pravi dobar klasik od patike, činile su ovaj turistički skok u prošlost još ugodnijim. "Kao da hodate po oblacima", rečenica je koju ste mogli svaki čas čuti od prisutnih, a svakako da ništa manje o ovom klasiku nisam ni ja sama pomislila.

1 / 2 Foto: Promo

Od Slavije, Reebok bus-party uputio se ka Muzeju Jugoslavije, gde je napravio svoju prvu mini-pauzu. Uz osveženje, svi prisutni ćaskali su o dobrim stvarima koje su za njih obeležile devedesete godine, a koje su ih i dovele na ovo putovanje.

1 / 2 Foto: Promo

U čast čuvenog Reebok modela, Aztek 96, koji je i okupilo mnoge građane, našle su se i brojne poznate ličnosti među kojima je bila i dizajnerka Kristina Bekvalac, glumci Luka Raco, Ana Mandić i Darko Ivić, mladi bend Buč Kesidi, reper Pablo Kenedi, influenseri Iva Chu, Branislava Antović, Anastasija Đurić i mnogi drugi.

foto: Promo

Na žurki su imali priliku da budu i najmlađi, pa je tako Noa, sin Kristine Bekvalac, sa mamom vidno uživao u svojoj prvoj vožnji ovim busom, a pretpostavljamo da mu je ovo bila i prva među mnogim žurka koje će imati prilike da poseti.

Za to vreme Kristina se prisetila gde je i šta radila devedesetih godina, a kako je u tom periodu bila tinejdžerka, ove godine su za nju bile posebno važne:

- To je bio period mog ulaska u tinejdžersko doba i uglavnom se sećam dobre muzike i maskiranja u neke izvođače koji su tada bili aktuelni. Bile su mi definitivno vesele devedesete, rekla je poznata stilistkinja.

foto: Promo

Na žurki je bilo i milenijalasa, kao što je Luka Raco, koji se kroz maglu seća devedesetih godina, ali dobar stil i muzika svakako da su ostali i u njegovom pamćenju:

- Ono što mi je ostalo baš upečatljivo je da nikada nisam previše podržavao dizel fazon, ali ipak su mi se mnogo dopadale patike koje su se nosile tih godina. Iako se devedesetih ne sećam najbolje i zapravo ih pamtim najviše po igri i druženju, slobodno mogu da kažem da je taj period i danas prisutan u mom životu, kako kroz modu tako i kroz muziku, rekao je Luka Raco.

foto: Promo

Ubrzo nakon toga, vremeplov je nastvio da se otiskuje u sve dublju prošlost, i vožnja se nastavila u pravcu Novog Beograda.

Jasno je da su dobra muzika i ljudi koji đuskaju na otvorenom autobusu prolaznicima neizostavno privlačili pažnju, a dodatno je bilo zanimljivo što je vođa puta svim građanima sugerisao da što pre moraju da nabave Reebok stvari, ukoliko ih nemaju, jer bez njih, definitivno nema dobrog stila.

Ipak, u životu nije moguće samo se zabavljati, već se mora ponekad nešto i naučiti, a Reebok bus party je mislio i na to, pa je spojivši lepo i korisno, svima na žurki organizovao i učešće u mini kvizu.

Nakon druge kratke pauze, održane na keju kraj Dunava, uputili smo nazad ka Slaviji, a tokom te vožnje odigrali smo i gore pomenuti kviz. Pitanja su bila iz kategorije opšte kulture, a ljubitelji dobrog ukusa, pokazali su da su takođe informisani, načitani i da rade na sebi.

1 / 3 Foto: Promo

Da li biste vi znali u kom gradu su devedese šeste godine održane Olimpijske igre i koji muški glumac je te godine dobio Oskara za najbolju ulogu?

Ovo su samo neka od mnogobrojnih interesantnih pitanja, a mnoge poznate ličnosti su potvrdile da su neka pitanja znala, ali da ista i nisu bila toliko laka. Ako neko i nije znao odgovor na svako pitanja, svakako da je naučio mnoge zanimljivosti u vezi sa devedeset i šestom godinom.

Pre povratka na mesto na kom smo se otisnuli u ovu avanturu, ćaskali smo i o neizostavnoj modi devedesetih godina. Nemoguće je da se ne pomene retro izgled tog perioda, kao i alke za kojima je ženska populacija bila "luda", dok su muškarci obožavali taj neki dizel fazon.

Pre povratka u sadašnjost i napuštanja ovog četvorotočkaškog vremeplova, svi smo bili saglasni u vezi sa nekoliko stvari:

1. Devedesete nam nedostaju

2. Muzika, film i moda su nekada bili bolji

3. Žao nam je što se Reebok bus party ne održava svakog dana

Ipak, kada se sve oduzme i sabere, situacija nije ni malo tragična, a sve zahvaljujući patikama Aztek '96. Zašto? Pa odgovor je vrlo jednostavan. One su spoj starog i novog, posrednik između nas i nekadašnjih vremena koja toliko volimo, večni klasik, sinonim nekadašnjeg dobrog vremena u modernom kalupu...

Svaki dan može da nam bude žurka i to pre svega udobna žurka. Kvalitetna prošlost može da bude uz nas na svakom koraku koji napravimo

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sara Belobrković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.