BRUKA I SRAMOTA MILOMIRA MARIĆA! Profesora BG univerziteta prozivao zbog albanskog porekla, pa se izvinjavao
Danijel Sinani i Milomir Marić, Foto: Printscreen/N1/Printscreen/Youtube/Jutarnji program Happy TV

SUMNJIVO LICE

BRUKA I SRAMOTA MILOMIRA MARIĆA! Profesora BG univerziteta prozivao zbog albanskog porekla, pa se izvinjavao

Profesor je rekao kako se nada reakciji nadležnih na uvrede

Objavljeno: 11:11h

Milomir Marić je u jutarnjom programu "Dobro jutro Srbijo" izvređao profesora Danijela Sinanija, rekavši da predaje albanski jezik, pa da je profesor "roke mandoljine"!

Da bruka bude još veća, na kraju je praveći paralelu s Kosovom osporio pravo profesora Sinanija da bude "moralni sudija", jer bi na Kosovu "Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušao streljali".

Marić je istog tog jutra pomenuo kako profesor ima sumnjivo prezime.

Profesor Danijel Sinani dugogodišnji je predsednik Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, za čijeg su mandata na UNESCO-vu listu reprezentativnog svetskog kulturnog nasleđa upisana trenutno jedina tri kulturna elementa poreklom iz Srbije – porodična slava, tradicionalna igra kolo i pevanje uz gusle.

Nakon prozivki u jutarnjem programu od strane Marića, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Danijel Sinani rekao je da očekuje da će nadležni organi da reaguju povodom napada na njega, te kako ne želi da komentariše sadržaj uvreda.

- Ne bih se upuštao u komentarisanje izjava o mom 'sumnjivom' prezimenu i svemu ostalom što je na tu temu izrečeno - kazao je Sinani.

On je istakao da se albanski jezik predaje na Filološkom fakultetu, a ne Filozofskom, tako da ne predaje taj jezik. Navodeći kako predaje Narodnu religiju Srba i još nekoliko predmeta iz oblasti Antropologije religije.

Milomir Marić kasnije je u izjavama za medije govorio kako nema ništa protiv Albanaca, te kako su neki njegovi prijatelji Albanci.

Uprava Filozofskog fakulteta u Beogradu ranije je izrazila gnušanje zbog vređanja prodekana i profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija i rektorke Univerziteta u Beogradu Ivanke Popović u ponedeljak na televiziji Hepi. Kako su naveli, glavni urednik televizije Hepi, Milomir Marić, omalovažavao je profesora Sinanija, otvoreno izazivajući nacionalnu mržnju.

- Takvi akti netrpeljivosti i izazivanja netrpeljivosti su za svaku osudu. Marić je, u svom obraćanju milionskom auditorijumu, istovremeno nahuškao i obmanuo javnost navodeći pogrdne i pogrešne nazive predmeta za koje je tvrdio da predaje naš prodekan. Otvoreno mu je osporavao pravo da, sa "sumnjivim prezimenom" učestvuje u rešavanju problema na Univerzitetu u Beogradu i bude, kako je rekao, moralni sudija jer bi na Кosovu "Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušali streljali" - navedeno je u saopštenju.

Marić je vređao i članove porodice profesorke Ivanke Popović, rektorke Univerziteta u Beogradu, uz tvrdnju da je u njenoj porodici promena strane normalna i da joj je stric „bio staljinista i glavoseča iz Novog Sada”.

Omalovažavanje profesora Sinanija na Hepiju osudila je i Stranka slobode i pravde (SSP) uz ocenu da to nije samo uvredljivo i „u duhu devedesetih“, već predstavlja primer kako se stavljaju „mete na ljude čiji je jedini greh to što drugačije misle“.

- Milomir Marić je za profesora Sinanija rekao da predaje albanski jezik, pa da je profesor "roke mandoljine", da bi za kraj praveći paralelu sa Kosovom osporio pravo profesora Sinanija da bude "moralni sudija", jer bi na Kosovu "Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušao streljali" - navodi se u saopštenju te stranke.

Brojne osude našle su se i na društvenoj mreži Tviter.

Tri su nivoa sa kojih bi trebalo reagovati u slučaju napada i uvreda na račun profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija, na osnovu njegove nacionalne pripadnosti i prezimena koje ima:

1. Tužilaštvo, koje bi izvesno trebalo da ispita da li ovde ima razloga i sumnje za pokretanje procesa za utvrđivanje krivične odgovornosti onih koji su profesora Sinanija uvredili na nacionalnoj osnovi;

2. REM koji ima vrlo jasnu ulogu u kontroli onoga što emituju mediji sa nacionalnim frekvencijom, odnosno TV Hepi, odakle su uvrede na račun Danijela Sinanija i došle;

3. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti - Brankica Janković.

Ova tri nivoa naveo je Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo u izjavi za Danas.rs.

Takođe, Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je medije na striktno poštovanje Kodeksa novinara Srbije i opšteprihvaćenih moralnih normi.

- U vezi sa sve češćom pojačanom neprimerenom retorikom u sredstvima javnog informisanja, Ministarstvo smatra neprihvatljivim stavljanje bilo koje ličnosti s javne scene u pejorativan, netačan i inkriminišući kontekst - navode u saopštenju.

Od gore pomenuta tri nivoa jedino se oglasila Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Ona je osudila uvredljive komentare koje je novinar Milomir Marić javno izneo na račun profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija i rektorke Beogradskog Univerziteta Ivanke Popović.

- Nedopustivo je i zakonom zabranjeno iznošenje diskiminatornih stavova, vređanje i omalovažavanje zasnovano na nacionalnoj pripadnosti, etničkom poreklu, precima, ili bilo kom drugom stvarnom ili pretpostavljenom ličnom svojstvu. Kritike i stavovi o nečijem radu ne mogu se izražavati uvredama, ponižavanjem ili vređanjem nečijeg dostojanstva, a posebno ne izazivanjem netrpeljivosti prema bilo kom pojedincu. Obaveza medija i svih u medijima je da poštuju profesionalne i etičke standarde javnog informisanja i izveštavanja, kao i zakone i Ustav Republike Srbije koji jasno zabranjuje diskiminaciju po bilo kom osnovu, a naročito, između ostalih, i po osnovu nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, rođenja - zaključuje poverenica Janković.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.