SRBI SU SAMO PROŠLE GODINE POPILI 3.1 MILIONA KUTIJA RANISANA! Lek se sada POVLAČI, da li smo u riziku od RAKA???
Ilustracija, Foto: Shutterstock

POMETNJA OKO LEKA

SRBI SU SAMO PROŠLE GODINE POPILI 3.1 MILIONA KUTIJA RANISANA! Lek se sada POVLAČI, da li smo u riziku od RAKA???

Razlog za uklanjanje tačno određenih serija tih medikamenata iz apoteka je pojava nečistoće N-nitrozodimetilamina (NDMA), za koju se pojavila informacija da je potencijalno kancerogena

Objavljeno:

Građani Srbije popili su tokom prošle godine 3,1 milion kutija ranitidina i ranisana i nije čudo što je zavladala opšta panika posle jučerašnjeg povlačenja s tržišta omiljenog leka koji reguliše tegobe u želucu.

Razlog za uklanjanje tačno određenih serija tih medikamenata iz apoteka je pojava nečistoće N-nitrozodimetilamina (NDMA), za koju se pojavila informacija da je potencijalno kancerogena.

Ipak, kako kažu stručnjaci, pacijenti ne treba da paniče jer na tržištu ima dovoljno zamena ili čak istih lekova, niti treba da brinu da će dobiti rak - tablete su povučene iz predostrožnosti.

Nisu građani Srbije jedini koji su ostali bez svojih lekova koje su nabavljali bez recepta, već je ista situacija u celom svetu posle upozorenja na nečistoće Američke uprave za hranu i lekove, Evropske agencije za lekove i ostalih globalnih sličnih institucija.

Dosad, kako navode u srpskoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) ne postoji nijedna studija niti je igde prijavljeno da NDMA ugrožava zdravlje.

- Uglavnom se u Indiji proizvode ti lekovi za najveće globalne farmaceutske kuće. Upravo one su upozorile nadležne institucije, uključujući i srpske, da su se u određenim serijama pojavile nečistoće NDMA u aktivnoj supstanci i da ih iz predostrožnosti povlače s tržišta - objašnjavaju za Kurir iz ALIMS i dodaju da, zasada, ne postoji nijedna studija niti prijava na neželjeno dejstvo ranitidina i ranisana.

- Naravno, ta nečistoća uopšte ne bi trebalo da se nađe u leku i ALIMS u saradnji sa svim globalnim agencijama prati situaciju. Pacijenti uopšte ne bi trebalo da brinu jer se u domaćim apotekama nalazi dosta zamena za ove lekove - naveli su oni.

Prim. dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine u jednom beogradskom domu zdravlja, kaže za Kurir da su „i kod njih povučene sve ampule ranitidina, kao i da su obavešteni da tih lekova neće biti ni u apotekama“. Ona ne zna da li su oni potencijalno kancerogeni jer nema dokaza za to.

- Nije mi jasno zbog čega se lekovi povlače s tržišta. Oni spadaju u takozvane h2 blokatore i suzbijaju preterano lučenje želudačne kiseline. Mogu da ih koriste svi oni koji imaju problem s gorušicom, ako osećaju pečenje iza grudne kosti ili imaju čir na želucu ili tankom crevu. Sa druge strane, na tržištu je dosta zamena za ranitidin i ranisan - navela je dr Dimitrijević.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.