DETETOVO IME ODREĐUJE NJEGOVU SUDBINU! Ovo su razlozi zašto morate tri puta da razmislite pre ODLUKE!
Knjiga, Foto: Profimedia

zanimljivo

DETETOVO IME ODREĐUJE NJEGOVU SUDBINU! Ovo su razlozi zašto morate tri puta da razmislite pre ODLUKE!

Osobe kojima se dopada njihovo ime imaju više samopouzdanja od onih koje nisu zadovoljne kako se zovu

Objavljeno: 18:58h

Naučna istraživanja pokazuju da su dečaci sa ženskim imenima agresivniji i nesigurniji.

Istraživanja potvrđuju da ime ima veliki uticaj na naš život i da nas određuje na mnoge načine pa psiholozi savetuju da dobro razmislite pre nego što definitivno odlučite kako će se zvati vaš naslednik.

Jedna studija britanskih naučnika provedena na više od 15.000 roditelja pokazala je da je svaki peti roditelj nezadovoljan imenom koje je izabrao za svoje dete.

Stručnjaci tvrde da ime koje previše odskače i nije karakteristično za podneblje na kojem dete živi može negativno uticati na razvoj dečije ličnosti.

Može dovesti do toga da mu se vršnjaci smeju, smišljaju podrugljive nadimke i zadirkuju ga. To može imati velike posledice na socijalizaciju i psihički razvoj, jer stvara nesigurnost i osećaj odbačenosti.

Istraživanja pokazuju da su dečaci koji dobijaju imena koja se mogu dati i devojčicama, agresivniji i imaju slabiju samokontrolu. To je još izraženije ukoliko je u njihovoj okolini devojčica sa istim imenom. Takođe, devojčice muškog imena slično se ponašaju.

Ženstvena imena povećavaju šanse da vaša ćerka bude sklona društvenim naukama, umetnosti i muzici, dok grublja, muška imena dete orijentišu na prirodne nauke. Psiholozi tvrde da imena imaju isti efekat na psihu kao, naprimer, način oblačenja, jer otkrivaju poreklo, način života i sklonosti.

Takođe, statistike pokazuju da slabije obrazovani roditelji češće deci daju pomalo arhaična imena, a takva deca su, prema pravilu, slabija u školi i teže ostvaruju kontakt s vršnjacima. Imena utiču i na to kako će nas ljudi doživljavati u zreloj dobi. Osobe koje imaju imena koja zvuče kao da potiču iz porodice niskog ekonomskog statusa često su označene kao manje sposobne.

Aktuelna imena koja se mogu čuti na svakom koraku, prema istraživanjima, pružaju najoptimalniju šansu da se dete pravilno razvija. Međutim, postoje i istraživanja koja pokazuju da dete koje ima neobično ime takođe može biti uspešno, ali samo ukoliko mu se ime dopada.

Naučnici koji se bave imenima objašnjavaju da nije dobro deci davati imena prema nekome od članova porodice. Ovaj prilično ustaljen običaj kod nas ometa razvoj ličnosti, jer se deca nesvesno poistovjećuju s ljudima po kojima su dobili ime.

Jedna studija pokazala je i da nadimak igra veliku ulogu u razvoju ličnosti, pa treba obratiti pažnju kakav se nadimak može izvesti iz dečijeg imena.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.