TIJANA JE POSLE OTMICE ŽIVELA JOŠ 3,5 SATA! Jurić objavio spot za AMBER ALERT, ovo može da spasi SVAKO NESTALO DETE
Jurić objavio spot za AMBER ALERT, Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Printscreen, Privatna arhiva

POGLEDAJTE!

TIJANA JE POSLE OTMICE ŽIVELA JOŠ 3,5 SATA! Jurić objavio spot za AMBER ALERT, ovo može da spasi SVAKO NESTALO DETE

Inicijativa je dobila i javnu podršku od premijerke Ane Brnabić

Objavljeno:

Fondacija "Tijana Jurić" ukazala je na značaj uvođenja sistema "Amber alert" kao pomoć u pronalaženju nestale dece.

Fondacija je pripremila spot, koji beleži dramatičnu priču o otmici devojčice koja se završava srećno zahvaljujući upravo "Amber alert" sistemu, koji u traganje za otetim detetom uključuje čitavo društvo - i institucije i obične ljude, dok se u potragu kreće odmah.

Pogledajte spot "Amber alert Serbia":

Igor Jurić, otac nastradale devojčice Tijane Jurić i osnivač fondacije koja nosi njeno ime rekao je da "Bezbednost i odgovornost" da je uviđaj pokazao da je tri sata pošto je oteta, Tijana bila živa.

- To znači da se odmah krenulo u potragu za njom, ona bi možda sada bila sa nama. Uveden je "Tijanin zakon", promenjen je krivični zakonik i uvedena kazna doživotnog zatvora za počinioce najtežih krivičnih dela, a sada smo pokrenuli inicijativu za uvođenje "Amber alert" sistema. Statistika kaže da ukoliko se on pokrene, u više od 90 odsto slučajeva dete je spaseno. Kada je otmica dece u pitanju, iako je to najređi vid nestanka dece u Srbiji, ukoliko se ono ne pronađe u naredna tri sata, smrtnost je gotovo 80 odsto. Takav slučaj se desio upravo našoj Tijani - ističe Jurić.

Inicijativa je dobila i javnu podršku od premijerke Ane Brnabić, pa postoje očekivanja da bi ovaj sistem potrage mogao da zaživi i za godinu dana. Kako on funkcioniše, upravo je objasnio Jurić.

- On funkcioniše tako da, kada nestane dete, ovlašćeni policijski službenik pokreće sistem, uključuju se svi mediji, prekidaju se programi elektronskih medija i objavljuje informacija o detetu, prenose je portali, slika se pojavljuje na bilbordima, na benzinskim pumpama, mobilni operateri šalju SMS ili MMS... Bukvalno se u potragu uključuje cela država i zato je on tako efikasan. Po onome što smo videli u zemljama koje već imaju ovaj sistem, njegovo uvođenje nije ni komplikovano, ni toliko skupo. Naš pravni tim proverava određene elemente i kada dođemo do završnog čina, predaćemo ga Vladi na usvajanje - objašnjava Jurić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.