NAJTUŽNIJA PRIČA U SRBIJI DOBILA JE OBRT! Marija je nadničila po SELU i izdržavala PORODICU! SADA JE PONOVO SREĆNA
Marija Radisavljević sa porodicom, Foto: Privatna arhiva

konačno srećan kraj

NAJTUŽNIJA PRIČA U SRBIJI DOBILA JE OBRT! Marija je nadničila po SELU i izdržavala PORODICU! SADA JE PONOVO SREĆNA

Cela porodica će konačno "izaći iz mraka", a ova devojčica ne može da sakrije sreću jer će nakon dosta godina pukog preživljavanja konačno dobiti kompletan dom

Objavljeno: 10:07h
Jelena Jovanović

Priča devojčice Marije Radisavljević rastužila je celu Srbiju. Ima samo 16 godina i vukovac je u prvoj godini srednje škole u Paraćinu. Ona je i prvak na "Književnoj olimpijadi".

Mnogi su ovu devojčicu prozvali i "genije iz Donjeg Vidova" i to zato što postiže neverovatne uspehe iako nadniči sa ocem kada ne ide u školu. Radi to kako bi izdržavala bolesnu baku i celu porodicu.

foto: Privatna arhiva

Završila sam prvi razred Tehnološke škole, farmaceutski smer, i svaki dan putujem u Paraćin. Nemam problem sa prevozom jer imam besplatnu mesečnu kartu koju Opština daje za odlične učenike. Uživam u tome što učim pa mi nije bilo posebno teško da na "Književnoj olimpijadi" budem prva na opštinskom i okružnom takmičenju. Planiram da posle srednje škole upišem medicinu, priča ovo hrabro dete.

1 / 2 Foto: Privatna arhiva

Ipak, da muke nikada ne idu same, pokazao je i ovaj slučaj. Ova hrabra devojčica je do skoro živela u polusrušenoj kući, bez vode i struje.

1 / 4 Foto: Privatna arhiva

Sada, sreća joj se konačno osmehnula i ovo dete će zimu prosvesti u pravoj, toploj kući.

foto: Privatna arhiva

Duca Stanković, osnivač "Udruženja za pomoć bolesnoj i nezbrinutoj deci "Paraćin - mali grad veliko srce" koji je sam pokrenuo priču za pomoć ovoj devojčici kaže da je ovo prvi put da će se cela kuća izgraditi iz temelja.

Do sada smo samo renovirali, a ovo je prvi put da gradimo celu kuću nekome. Postavljali smo prozore i sređivali, ali ovo je veliki poduhvat, ovo bi bio izazov i za udruženja koja skupljaju godišnje pola miliona dolara, a kamoli za nas što godišnje skupimo jedva 400 000 dinara. Ipak, imamo jake kontakte među privrednicima tako da materijal nije problem nikad, kaže za Espreso, Duca Stanković.

1 / 5 Foto: Privatna arhiva

On je dodao da je skupljen ceo materijal od različitih firmi, kao i da je sređena ugradnja vode do kuće i kupatila. Ekipa majstora je pristala da nešto odrade besplatno, a nešto za dnevnicu.

Ova mila devojčica je dobila i dosta garderobe, novi kompjuter, bicikl, nešto novca...

Uspeli smo da platimo i dug za struju, pa će porodica konačno dobiti i novi priključak. Imamo skoro sve uslove i konačno krećemo da gradimo kuću, objašnjava Duci.

Podsećamo, Marija je ranije prvo poželela struju i knjige iako joj je bilo potrebno apsolutno sve. Sada će konačno dobiti i više nego što je očekivala.

Ona je živela u kući koja samo što se nije srušila i iz tih razloga je mala Marija radila šta je stigla po selu. Od sadnje paprike i kupusa pa sve do berbe. Gazde su joj za to vreme obezbeđivale hranu i ona se nikada nije požalila. Odrasla je bez majke, koja ju je ostavila kao bebu, samo pet dana nakon rođenja jer ni o sebi nije umela da vodi računa.

foto: Privatna arhiva

Deda je imao mentalnih problema, baba joj je bolesna, pa se svi čude u kakvog je genija izrasla. Leti uči kao "zmaj", a zimi je muči struja.

- Zimi su dani jako kratki i brzo padne mrak, a struju nismo imali. Učila sam pod svećom jer često sedam za knjigu tek kada dođem iz njive. Trudim se jako jer me samo škola može spasiti od ovog siromaštva, pričala je ranije Marija.

Ona je tada isticala kako su ranije svi članovi porodice živeli u jednoj sobi u kojoj je baka bila zadužena da loži šporet. Kaže kako joj je pored učenja, najteže padalo kupanje po hladnoći, ali i vođenje lične higijene. Svi su morali da izađu kada se ona sređivala. Za njene probleme niko nije znao, osim njene najbolje prijateljice iz sela.

Uprkos problemima, Marija je bila i ostala večiti optimista iako njena porodica nije imala nikakve prihode, a nemaju ni imanje. Na svu muku, ova porodica je imala račun za struju koji je iznosio 80.000 dinara, a brojilo se vodilo na dedu.

Pre nego što su stigle dobre vesti o izgradnji nove kuće, Marija je dobila pomoć i od čoveka pod imenom Baja, koji je inače i vlasnik firme "NIPS" koji je odlučio da Mariji pokloni kompletan materijal za novu kuću.

Sada, Marija će konačno imati dom koji zaslužuje i više se neće "dovijati" kako da se tušita, greje ili uči. Cela porodica će konačno "izaći iz mraka", a ova devojčica ne može da sakrije svoju sreću jer će nakon dosta godina pukog preživljavanja konačno dobiti kompletan dom.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.