MALI ZVRK RIĐE KOSE I PLAVIH OČIJU NEĆE PREŽIVETI BEZ POMOĆI! Helena ima 4 godine i MALIGNI TUMOR NA MOZGU! (FOTO)
Helena Gavran, Foto: Facebook / Katarina Gavran

SRBIJO, POMOZI!

MALI ZVRK RIĐE KOSE I PLAVIH OČIJU NEĆE PREŽIVETI BEZ POMOĆI! Helena ima 4 godine i MALIGNI TUMOR NA MOZGU! (FOTO)

Bolničke instrumente počela je da gleda kao svoje igračke...

Objavljeno:

- Helena ne zna da ima ožiljke na glavici, jer ih ne vidi. Ali kada ih slučajno pipne, ja joj kažem: "Nemoj, srećo, to da diraš, to su krastice, ujeo te komarac, priča Katarina Gavran, mama jedne Helene, devojčice koja se sa nepune četiri godine hrabro bori sa opakom bolešću.

Vrtić i igru sa vršnjacima ovaj mali zvrk riđe kose i prodorno plavih očiju zamenio je bolničkim sobama, infuzijama, dijagnozama lekara koje baš i ne razume, ali ipak shvata da sa njom nešto nije u redu.

foto: Facebook / Katarina Gavran

Trude se roditelji Katarina i Radovan da joj loše lekarske prognoze ne oduzmu normalno detinjstvo, ali pametna je Helena, oseća, pa je čak i svoje bolničke instrumente počela da gleda kao igračke.

Kupili smo joj bockalice da se igra, a ona me pita: "Mama, gde su one braunile šarene što si mi kupila..." Ožiljke na glavi ne vidi, ali onaj na stomaku vidi i stalno nam puna nade govori da jedva čeka da je on prođe kako bi mogla da trči. Tužno je kada vaše dete tako nešto izgovori, a vi ne možete odmah da mu pomognete", priča mama Katarina.

A nije oduvek bilo tako - Helena je bila radosni devojčurak, najstarija od tri sestre. Uvek vesela i radoznala, a onda se sve promenilo. Svakodnevna povraćanja, pospanost, razdražljivost... Nakon mesec dana, 17. avgusta stiže dijagnoza: hidrocefalus i tumor na mozgu.

Helena je odjednom počela da bude pospana, nije htela da se igra, kao da nas je bojkotovala... Nakon pet, šest dana je počela da povraća. Nedugo zatim, nije htela da ustane iz kreveta, nije jela, pila, dehidrirala je... Rekli su nam da pije elektrolite. Kako se povratila, ponovo je počela da jede, ali je svako jutro povraćala", priseća se Katarina.

Zabrinuti roditelji Helenu vode na preglede, ali rezultati pokazuju kao da je sa njihovom mezimicom sve u redu.

Doktor nam je rekao da joj je klinička slika dobra i da je to možda "ljubomora zbog dve mlađe sestre", od kojih je jedna beba. Tada, Helena počinje da se žali na glavobolje, ali uz izgovore da je boli glava "jer bebe plaču". To nam je svima aludiralo da je možda zaista ljubomorna, pa smo je odveli kod psihologa", priča mama devojčice.

Nakon nekoliko dana, roditelji primećuju da Heleni jedno oko šeta. Hitno odlaze kod oftalmologa, gde saznaju da devojčica ima strabizam, ali i veliku dioptriju.

Sutradan Helena već počinje da se zanosi, kao da ne može da stoji. Mislili smo da možda zaista ne vidi i odmah smo poručili naočare. No, nakon što je ujutru povratila neverovatnu količinu tečnosti, odlazimo na Institut za majku i dete sa ćerkom koja je bukvalno pala s nogu", u dahu izgovara Katarina.

Hitan skener glave pokazao je mrlju na mozgu i porodica Gavran dobija hitan uput za Urgentni centar. Malena Helena primljena je na Klinici za neurohirurgiju gde će sutradan ujutru biti hitno operisana zbog tumora na mozgu i povećane količine moždane tečnosti.

U nedelju ujutru je operisana, ugrađen joj je VP šant, pumpica koja se plasira kroz malu rupu u lobanji, u samu komoru mozga, odvodeći višak tečnosti u stomačnu duplju.

Operacija je dobro prošla, Heleni su se oči vratile u normalu. Nakon osam dana urađena joj je druga, glavna operacija, sklonili su joj tumor, a prof. dr Danica Grujičić joj je sve izvadila i rekla nam je da je zadovoljna", kaže Katarina.

Iako izvađen, tumor je maligni i zato je Heleni hitno potrebna pomoć za dalje lečenje na klinici u Parizu. Jer, pored dovoljno strašne dijagnoze, roditelje brine i suma koju tamošnji lekari traže - čak 545.509,40 evra potrebno je da uplate na račun bolnice. I taj iznos je samo za bolničko lečenje, bez smeštaja, hrane... Helenin otac Radovan Gavran kaže da bi najkasnije 30. septembra trebalo da počne sa terapijom.

Rok je istekao juče, ali čim prikupimo novac, Helena može otići u Pariz i nastaviti lečenje", kaže on.

Ne smemo da čekamo!

- Helenu sada kada pogledate rekli biste da je zdravo dete. Ona mora na hemoterapiju - potrebno je da bude u sterilnoj sobi u kojoj će ostati 21 dan. Mi te sobe ovde nemamo, a to je najbolje i najdugotrajnije rešenje da se izvuče iz ovog problema... Za sada smo skupili samo 57.000 evra, a Heleni dani prolaze i mi ne smemo da čekamo, zabrinuto kaže Katarina.

foto: Budi human

Evo kako da pomognete:

Slanjem SMS-a: Upišete 707 i pošaljete SMS na 3030 Slanjem SMS-a iz Švajcarske: Upišete human707 i pošaljete SMS na 455 Uplatom na dinarski račun: 160-552151-92 Uplatom na devizni račun: 00-540-0004253.9 IBAN: RS35160005400004253935 SWIFT/BIC: DBDBRSBG Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Bonus video

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.