CEO SVET GA CITIRA, A ONI GA TERAJU U PENZIJU! Slučaj akademika PETROVIĆA NA INSTITUTU ZA FIZIKU uzburkao JAVNOST!
Zoran Lj. Petrović, Foto: Printscreen/youtube

poštovan širom sveta

CEO SVET GA CITIRA, A ONI GA TERAJU U PENZIJU! Slučaj akademika PETROVIĆA NA INSTITUTU ZA FIZIKU uzburkao JAVNOST!

Akademik Petrović ispuniće krajem godine uslove za penziju!

Objavljeno:

Naučno veće Instituta za fiziku u Beogradu nije dalo pozitivno mišljenje za produžetak radnog odnosa akademiku Zoranu Lj. Petroviću, jednom od najpriznatijih i najcitiranijih srpskih naučnika u oblasti fizike.

Akademik Petrović ispuniće krajem godine uslove za penziju, a uobičajena je praksa da u takvim slučajevima Veće produži mandat za pet godina.

- Naučno veće procenilo je da nisam dovoljno kvalitetan istraživač, iako činjenice govore drugačije - kaže akademik Petrović za "Novosti".

Inače, akademik Petrović je naučnik čiji su radovi priznati i poznati širom sveta i spada među najcitiranije istraživače, ne samo kod nas, već i u svetu. Ovaj poznati fizičar je među osmoro srpskih naučnika koje je prestižni Univerzitet Stenford na osnovu obimne studije, svrstao u sam svetski naučni vrh. Naime, on se kao i još sedam njegovih srpskih kolega, nalazi među 1,5 odsto najcitiranijih svetskih naučnika.

- To nije bilo zanimljivo članovima Naučnog veća Instituta za fiziku - kaže ovaj akademik.

U pozadini svega, navodi sagovornik, nalazi se njegov sukob sa direktorom ustanove.

- Ne slažem se sa načinom na koji on vodi Institut - otvoreno kaže akademik Petrović. - Direktor Institutom upravlja kao fabrikom, a ne može se naukom upravljati na taj način. U svetu u naučnim institutima i na univerzitetima vlada neka vrsta samoupravljanja vodećih istraživača, koji donose odluke zato što su oni ti koji su definisali naučnu tematiku i obezbedili da istraživanja teku i budu prihvaćena. Direktori su tu da potpisuju papire i sprovode te odluke.

Petrović napominje da se svojevremeno prijavio na konkurs za direktora, nije dobio dovoljan broj glasova, izabran je sadašnji rukovodilac i od tada traje problem u saradnji.

- Ja sam akademik, vodim jednu od najuspešnijih grupa na Institutu, u Institutu imam najduži staž u SANU - ističe naš sagovornik. - Ali i pored svega toga, direktor neće da razgovara sa mnom. Ovo je jedan od vidova pritiska koje trpimo i ja i moji saradnici.

On naglašava da mu novi Zakon o nauci ukida pravo da pređe na drugi institut i da tamo traži produžetak angažmana. Petrović, takođe, ne zna da li sada može da nastavi da vodi projekte, Centar izvrsnosti... i kaže da će sve to zavisiti od volje direktora.

S druge strane, direktor Instituta za fiziku Aleksandar Bogojević kaže da nikakvog ličnog sukoba između njega i akademika Petrovića nema, te da je Petrović izvanredan naučnik.

- Procedure koje su potrebne da bi se odobrio produžetak radnog odnosa su još u toku, a konačna odluka će biti doneta krajem decembra, jer osim Naučnog veća o tome odlučuje i niz drugih tela - kaže Bogojević.

On napominje da su odluku Naučnog veća da se radni odnos Petroviću ne produži doneli izvanredni naučnici tajnim glasanjem. Naučno veće, kaže on, smatra da i mladim ljudima treba omogućiti da dođu na rukovodeće položaje.

PRIZNAT NA SVIM KONTINENTIMA

Zoran Lj. Petrović je u Institutu za fiziku od 1978, a direktor je Centra za eksperimentalnu fiziku od 1993. Na ETF u Beogradu je 2007. godine izabran za redovnog profesora, a predaje i na Fizičkom fakultetu u Beogradu i na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu. Sekretar je Odeljenja tehničkih nauka SANU i upravnik Galerije nauke i tehnike. Predavao je u Americi, Australiji, Japanu, gde se u nastavi koristi njegov udžbenik. Nedavno je u SANU održana konferencija posvećena njegovom naučnom radu, na koju je došlo oko sto istraživača iz celog sveta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.