SIBIRSKA ZIMA STIŽE U SRBIJU, A PRVI SNEG PADA BRŽE NEGO ŠTO MISLITE: Evo kada ćemo se zabeleti!
Sneg, Foto: Printscreen Facebook

vreme

SIBIRSKA ZIMA STIŽE U SRBIJU, A PRVI SNEG PADA BRŽE NEGO ŠTO MISLITE: Evo kada ćemo se zabeleti!

Meteorolozi navode da nećemo imati sibirsku zimu, ali predviđaju čak 65 kišnih dana samo tokom jeseni

Objavljeno: 22:52h

Meteorolozi navode da nećemo imati sibirsku zimu, ali predviđaju čak 65 kišnih dana samo tokom jeseni. Međutim, našu zemlju će već narednog meseca navodno pogoditi i sneg.

Jesen je juče zvanično stigla u Srbiju, a dugoročna vremenska prognoza pokazuje da će u prvoj polovini biti relativno topla i suva, u drugoj kišovita, dok se prvi sneg očekuje krajem novembra ili početkom decembra.

Republički hidrometeorološki zavod prošle nedelje objavio je dokument koji se zove "Klimatski sezonski izgledi u Srbiji", a bavi se dugoročnom vremenskom prognozom za tek počelu jesen i nadolazeću zimu.

Prema tim podacima, vrednosti srednje sezonske temperature vazduha do 30. novembra biće od 11 do 14 stepeni, a u višim predelima od 6 do 10.

- Broj letnih dana do kraja novembra biće od 15 do 22 u nižim predelima, a na planinama do četiri dana - stoji u dokumentu koji je ažuriran 16. septembra, a pod pojmom jesen obuhvata period od 1. septembra do kraja novembra.

Inače, prema RHMZ-u, letni dani su dani tokom kojih maksimalna temperatura dostiže ili prelazi 25 stepeni.

Kada je reč o broju mraznih dana sa minimalnim temperaturama do ili ispod nule i njih će biti do kraja novembra.

- Broj mraznih dana u nižim predjelima od šest do 18, a na planinama od 20 do 30 dana - stoji u dokumentu RHMZ-a.

Prema ovoj prognozi, druga polovina jeseni, naročito novembar, biće daleko kišovitiji.

Tokom jeseni, broj kišnih dana biće između 22 i 30, a u brdsko-planinskim predelima do 40 dana - poručuju u RHMZ-u.

Nedeljko Todorović iz RHMZ-a ističe da će prva polovina jeseni biti relativno topla sa više suvih dana i manje padavina.

- U drugoj polovini jeseni biće više kiše, oblaka i mrazeva, a prvi sneg se može očekivati krajem novembra ili početkom decembra - naglašava Todorović.

S druge strane, zimska temperatura vazduha od 1. novembra do 29. februara kretaće se u granicama proseka.

- Srednja sezonska temperatura vazduha biće od nula do četiri stepena, a u višim predelima od minus četiri do minus dva. Tokom februara postoji mogućnost za pojavu talasa hladnoće. Broj mraznih dana biće od 40 do 65 u nižim predjelima, a u brdsko-planinskim predelima od sedam 70 do 90 dana - podvlače u RHMZ-u i dodaju da će broj dana sa padavinama biti od 31 do 40, a na planinama do 50 dana.

Danas znatno hladnije

U RHMZ-u za danas prognoziraju temperaturu od minimalnih 14 do maksimalnih 17 stepeni, uz moguću kišu. S tim što će već sutra doći do porasta temperature, kada se maksimalno očekuje 22 stepena uz malo i umereno oblačno vreme.

Od sutra pa do vikenda temperatura će biti u stalnom rastu, pa se tako u subotu ponovo maksimalno očekuje ljetnih 26 stepeni, piše Blic.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.