BRAT MILA ĐUKANOVIĆA UŠAO U VILU KARAĐORĐEVIĆA I NEMA NAMERU DA IM JE VRATI! Crna Gora prisvojila sve što je srpsko
Milo Đukanović i Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, Foto: Prentscren, Marina Lopičić

SKANDAL!

BRAT MILA ĐUKANOVIĆA UŠAO U VILU KARAĐORĐEVIĆA I NEMA NAMERU DA IM JE VRATI! Crna Gora prisvojila sve što je srpsko

Ovo je zaista skandal...

Objavljeno:

Srbi polako ali sigurno postaju narod koji će biti potpuno asimiliran ili izbrisan sa brojnog stanja u Crnoj Gori. nakon udara države na SPC i na sve što je srpsko red je došao i na prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića!

Naime, prestolonaslednik Srbije, pa i trona Crne Gore Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina već više od 14 godina traže da im se vrati celokupna imovina Karađorđevića u Crnoj Gori.

Imovina podrazumeva vilu „Miločer“, nekadašnji letnjikovac te kraljevske porodice, zemljište u Miločerskom parku, nekoliko vila i zemlju na kojoj je izgrađen hotel „Kraljičina plaža“.

Pored letnjikovca u Miločeru, pomoćnih objekata, zemljišta, vinograda, obora, vrtova i pašnjaka, nekadašnju imovinu Karađorđevića čine i plac sa rodnom kućom kralja Aleksandra na Cetinju i dvorac „Ljeskovac“ na Rijeci Crnojevića.

Karađorđevići su, naime, ranih tridesetih godina 20. veka kupili zemlju u Miločerskom parku od tadašnjih starosedelaca, nakon čega je kraljica Marija Karađorđević u dvorac uložila 4,5 miliona tadašnjih dinara, a izgradnja je finansirana iz kraljevske blagajne.

Pre nego što je ubijen, u miločerskom letnjikovcu je takođe boravio i njen suprug kralj Aleksandar, a nakon Drugog svetskog rata letnjikovac je pretvoren u luksuzni hotel u kome je neretko boravio i Josip Broz Tito.

foto: Stefan Kojić

Po dolasku komunista na vlast u Jugoslaviji nakon Drugog svetskog rata, 8. marta 1947. godine Karađorđevićima je odlukom tadašnje Narodne skupštine FNRJ oduzeta celokupna imovina u Jugoslaviji, pa time i u Crnoj Gori, za koju su oni 7. aprila 2005. godine podneli zahtjev da im bude vraćena.

Interesantan detalj je da je tek nedavno, 8. novembra 2017. godine, upisana zabeleška o postojanju restitucije u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine Crne Gore, dok je u dosadašnjem periodu sporna imovina bila uknjižena isključivo na hotelsku grupu „Budvanska rivijera“ i HTP Miločer, pri čemu nije upisivana bilo kakva zabeleška srpske kraljevske porodice.

Ono što celokupan slučaj čini dodatno komplikovanim, pored okolnosti da je zahtev za povraćaj imovine Karađorđevićima bio u više navrata odbijen od različitih državnih komisija, jeste okolnost da je Vlada Crne Gore, s obzirom na to da se radi o izuzetno atraktivnoj imovini, čitav kompleks „Sveti Stefan – Miločer“ ustupila još 2007. godine na trodecenijski zakup kompaniji „Adriatik propertis“ grčkog biznismena Petrosa Statisa.

Takođe, jedan deo zemljišnog kompleksa od 4.337 kvadrata u Miločerskom parku, koji potražuju naslednici srpske kraljevske dinastije, nakon niza kupoprodajnih transakcija danas je uknjižen i na „Prvu banku“, čiji je vlasnik Aco Đukanović, brat predsednika DPS-a Mila Đukanovića.

Da stvar bude dodatno zamršenija, „Prva banka“ na svom sajtu godinama zvanično oglašava prodaju spornog zemljišta u Miločerskom parku, dok grčki biznismen Statis planira značajna ulaganja, pa se sama restitucija imovine Karađorđevića dešava u vreme kada za nekretnine koje potražuju evidentno postoje ambiciozni planovi za investiranje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.