I SRBI ĆE SE MODERNIZOVATI! Platne kartice menjaće OTISAK PRSTA I CRTE LICA
Platne kartice, Foto: Beta

NOVA TEHNOLOGIJA

I SRBI ĆE SE MODERNIZOVATI! Platne kartice menjaće OTISAK PRSTA I CRTE LICA

Osim korišćenja na prodajnim mestima, moći će naravno da se koriste i za onlajn plaćanja

Objavljeno:

Roditelji današnjih tinejdžera često kažu da bi njihova deca kod kuće mogla za "zaborave glavu" ali mobilni telefon – nikako.

Izgleda da će i oni uskoro steći sličnu naviku jer moderna tehnologija pretvara pametne telefone u novčanik i platne kartice, i to već danas. Osim korišćenja na prodajnim mestima, moći će naravno da se koriste i za onlajn plaćanja. Preciznije, brojeve, lozinke i ostala sredstva prepoznavanja zamenjivaće biometrijski sistem zaštite.

Tu oblast reguliše i nova direktiva Evropske unije PSD-2 koja se primenjuje od 14. septembra i uvodi nova pravila u proveri identiteta. Ona za sada ne utiče direktno na naše tržište, ali poznato je da Srbija ide u korak s propisima koji se primenjuju u EU te da ih usvaja.

Novina koja nam stiže zove se digitalni token. To je zamena za platnu karticu u digitalnom svetu. Digitalna platna kartica je vezana za uređaj, odnosno mobilni telefon korisnika i trgovca. Bez obzira na to gde se obavalja kupovina, plaćanje može da odobriti samo vlasnik, i to prikazivanjem svog portreta na uređaju ili prislanjanjem prsta tamo gde kao identifikacija pri plaćanju služi otisak.

Vlasnici koji izgube mobilni telefon imali bi razloga za brigu, ali samo na prvi pogled.

"Kartica je pretvorena u token koji je vezan za mobilni telefon. Za plaćanja kod različitih trgovaca potrošači imaju različite tokene. Ukoliko im neko ukrade telefon, korisnici mogu povući token za mobilni telefon i na taj način poništavaju celu karticu", objašnjavaju stručnjaci.

U Evropskoj uniji ovaj vid plaćanja podržava 250 banaka.

Kako mobilni novčanici budu osvajali klijente banaka, tako će i ta novina dobijati na popularnosti. Zato je i dobro što je direktiva doneta. Nadležni koji vode finansijsku politiku u EU bili su oprezni. Oni traže da se prilikom identifikacije onoga ko plaća identitet proveri na dva načina da bi se uplata odoborila. Istovremeno, direktiva je odbacila plaćanja putem SMS poruka jer u EU smatraju da to nije bezbedno.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Dnevnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.