TEODORA JE ZBOG SATANE PREVARILA MUŽA, U MUKAMA JE OKAJALA GREHE! Muškarci ovo MORAJU danas da urade svojim ženama
Prepodobna Teodora, Foto: spc.rs

NARODNA VEROVANJA

TEODORA JE ZBOG SATANE PREVARILA MUŽA, U MUKAMA JE OKAJALA GREHE! Muškarci ovo MORAJU danas da urade svojim ženama

SPC i vernici danas obeležavaju važan dan...

Objavljeno:

Hrišćani danas obeležavaju dan svete prepodobne Teodore koja je uspela da okaje svoje grehe iako je prevarila muža.

Tedora je bila svetica koja je živela u petom veku pre nove ere u Aleksandriji. Prevarila je svog muža, a na preljubu je nagovorila vračara.

Odmah posle prevare, Teodoru je počela da grize savest. Ošišala se do glave, obukla kao muškarac i zamonašila u manastiru Teodor.

Sveštenici u manastiru bili su zadivljeni njenim postom, trudom, bdenjem i poniznošću prema Hristu koje je pokazivala. Međutim, posle nekoliko godina oklevetala je jedna bludna devica tvrdeći da joj je na prevaru podmetnula svoje dete.

Teodora se nije htela pravdati od ove klevete, smatrajući da je to božija kazna za preljubu koju je učinila. Prihvati greh na sebe, te bi izgnana iz manastira.

Sedam godina je Teodora provela u pustinji negujući tuđe dete. Za to vreme je bila snažna, nije se htela pokloniti Satani i iskušenjima koje joj je nudio. Nije htela poslušati ni muža koji joj je nudio da se vrati kod njega, smatrajući prevaru delom đavola, a ne kao njenu volju.

Posle sedam godina, jedan manastirski iguman pozvao je Teodoru da se vrati, na šta je posle ubeđivanja pristala. Poživela je u manastiru još dve godine pre nego što se upokojila.

Teodora je umrla 490. godine u Aleksandriji. Nekoliko leta kasnije proglašena je za sveticu zato što se smatra da je bila istinska pokajnica koja je junačkim trpljenjem devet godina, dve u manastiru i sedam u pustinji, okajavala samo jedan svoj greh, na koji ju je sam Satana nagonio.

Hrišćanstvo propoveda i da bi na današnji dan muškarci trebalo da pronađu snage da svojim ženama oproste greh, kao što je to učinio Teodorin muž.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.