VODIČ KROZ GRAD NA DVE ČAROBNE OBALE: Leto je na izmaku, a Bar vas i dalje privlači
Bar privlači veliki broj turista i u periodu postsezone, Foto: Promo

ne propustite

VODIČ KROZ GRAD NA DVE ČAROBNE OBALE: Leto je na izmaku, a Bar vas i dalje privlači

Veliki je broj turista kojima je ova popularna turistička destinacija podjednako atraktivna i u periodu postsezone

Objavljeno: 15:08h

Leto je na izmaku, a Bar nastavlja da privlači veliki broj turista kojima je ova popularna turistička destinacija podjednako atraktivna i u periodu postsezone. Osim mora koje je sa svoja 24 stepena i dalje toplo, ovaj grad na dve čarobne obale, posetiocima nudi razne mogućnosti za rekreaciju, razgledanje, degustacije, provod, edukaciju, zabavu i uživanje zbog koga interesovanje za grad ne jenjava. Stoga, ukoliko planirate da naredni period iskoristite za odmor svih čula evo mini-vodiča kroz crnogorski grad koji vas ne može ostaviti ravnodušnim.

foto: Promo

OSETITE ČAR JADRANSKOG MORA I SKADARSKOG JEZERA U JEDNOM DANU

Ovaj mediteranski grad jedini je u Crnoj Gori koji leži na dve obale, obali Jadrana i Skadarskog jezera, te slovi za jednu od najpoželjnijih turističkih destinacija regiona koji pritom ima ponudu za svačiji džep. U čarima obe možete uživati u jednom danu i to zahvaljujući Panoramskoj ruti koja treba da bude jedna od prvih stavke tokom vaše posete Baru. Rutu dugu 115 kilometara sa sedam vidikovaca, sa sve foto pauzama obići ćete za otprilike šest sati i tom prilikom uživati u prizorimastarih maslinjaka pejzaža i živopisnih sela, čućete brojne legende i mitove koji se vezuju za mesta koja obilazite.

Osim brojnih ostrva i manastira na njima, na Skadarskom jezeru upoznaćete se sa jedinstvenim rezervatom biodiverziteta. Na stotine vrsta jezerske flore i faune, od kojih su mnoge endemske, sačuvane su na Skadarskom jezeru. Zato je jezero proglašeno nacionalnim parkom. Posmatranje jezerskih ptica među kojima se izdvajaju zaštićene, retke i ugrožene vrste poput velikog kormorana i kudravog pelikana, privlači sve više posetioca ljubitelja prirode.

foto: Promo

STARI BAR I STARA MASLINA – UVEK UZBUDLJIVI ZA OTKRIVANJE

U Baru ne smete propustiti da obiđete Stari grad i Staru maslinu, njegove dve najpoznatije znamenitosti. Česte smene raznih osvajača i vladara na ovim prostorima ostavljale su svoj pečat, tako da danas u Baru postoji preko 30 spomenika kulture. Najznačajniji je Stari Bar koji postoji više od 2.500 godina i predstavlja jedinstvenu sintezu Mediterana i Orijenta. Udaljen je oko 4 km od današnjeg Bara, smešten na velikoj steni, sa tri strane zaštićen liticama, dok je duž zapadne strane obezbeđen bedemima. U gradu se nalaze ostaci 240 zgrada, sa uskim krivudavim ulicama i nepravilnim trgovima. Objekti su zidani od tesanog kamena, na jedan ili više spratova. Nekoliko objekata kao što su: amam, barutana i Sat-kula nastali su u tursko doba, kao i akvadukt kojim je Stari Bar snabdevan pitkom vodom. U gradu se nalazi i nekoliko ostataka sakralnih objekata iz srednjeg veka. Bar je poznat i po Staroj maslini čije poreklo datira od pre 2.240 godina, zbog čega se smatra jednim od 3 najstarija stabla u Evropi. Legenda govori da su se oko masline održavali skupovi zavađenih porodica, na kojima bi dolazilo do njihovog pomirenja, pa se i mesto na kome se nalazi zove Mirovica.

foto: Promo

Uvek zanimljiv je i barski muzej smešten na samoj obali u Dvorcu kralja Nikole, nekadašnju rezidenciju poslednje crnogorske vladarske dinastije Petrović, u kom se mogu videti zanimljivi artefakti koji svedoče o istoriji ovog prostora.

FEŠTA, HRANA I ZABAVA SA LOKALNIM STANOVNIŠTVOM

Ni ljubitelji muzičkih, kulturno-umetničkih, karnevalskih i zabavnih dešavanja neće napustiti Bar razočarani. U periodu postsezone održavaju se tri poznate narodne svetkovine na kojima se slave lokalni proizvodi. Festivali Maslinijada u Starom Baru, Koštanijada u Ostrosu i Festival Vina i ukljeve u Virpazaru predstavljaju idealne povode za posetu Baru u ovom periodu. Oni nude, pored dobre zabave i mogućnosti degustacije lokalnih proizvoda, i susret sa etnografskim i tradicionalnim nasleđem različitih oblasti barske opštine.

foto: Promo

SLIKA JEDINSTVA RAZLIČITOSTI

Za one koje svoj turistički boravak žele da upotpune duhovnim sadržajima ali i za one čiji je to cilj Bar je veoma zanimljiv. Nekoliko važnih duhovnih centara sve tri dominantne konfesije nalazi se na području Bara. Novi pravoslavni hram Svetog Jovana Vladimira, sa svojim zlatnim kupolama dominira gradskim pejzažom. To je jedan od najvećih pravoslavnih hramova u regionu I centar pravoslavne duhovnosti na crnogorskom primorju. Konkatedrala Svetog Petra, sa dva vitka zvonika markira centar grada sa jugoistoka. To je katedralna crkva katoličkog stanovništva ove oblasti. U Baru se nalazi i sedište Barske nadbiskupije, osnovane još u 11 veku. U podnožju Starog Bara nalazi se novoizgrađena džamija Selimija u okviru koje funkcioniše Islamski centar.

foto: Promo
foto: Promo

ZA ONE KOJI VOLE AKTIVNI ODMOR

Bar je veoma privlačan kao sportska i rekreativna destinacija. U samom centru gradu, u neposrednoj blizini obale postoje različiti sportsko-rekreativni kapaciteti pogodni, kako za profesionalne sportiste tako i za rekreativce. Za aktivni odmor u ponudi su i brojne mogućnosti i na jezerskoj i na morskoj obali, od adrenalinskih do skroz relaksirajućih, poput doživljaja jezera iz kajaka dvoseda. Planinsko zaleđe premreženo je atraktivnim planinarskim, pešačkim I biciklističkim stazama. U novije vreme i u ponudi je i kanjoning.

HRANA, VINO I MASLINOVO ULJE IZ PODRUMA LOKALNIH GAZDINSTAVA

foto: Promo

Što god da pojedete u Baru, velika je verovatnoća da je uzgojeno lokalno - u neposrednom zaleđu grada, na obroncima Rumije ili u Crmnici. Povoljna klima, plodno zemljište i bogatstvo

vode nude idealne uslove za poljoprivrednu proizvodnju koja je u velikoj meri organska. Ovdašnji poljoprivredni proizvodi su sinonim za kvalitet, a barska pijaca je njihova reprezentativna pozornica. Mediteransku kuhinju u njenom najboljem izdanju oplemenjuje i uticaj tradicionalne islamske I kontinentalne crnogorske kuhinje uz dodatak specijaliteta od morske i jezerske ribe – zaista je teško pronaći tako raznovrsnu gastronomsku ponudu na tako malom prostoru. Dva proizvoda čine krunu barske poljoprivredne proizvodnje: barsko maslinovo ulje i crmničko vino poznati su nadaleko. O njima se ispletene legende i ispjevane pesme, oni su u srži ovdašnje tradicije i identiteta stanovnika Bara. Prastari barski maslinjaci, sa hiljadugodišnjim stablima i terasasti crmnički vinogradi su prepoznatljivi vizuelni simboli barskog podneblja.

PONUDA ZA SVAČIJI DŽEP

Tokom postsezone privatni smeštaj može se iznajmiti po ceni već od 6 eura, hoteli na bazi polupansiona već od 20 eura, dok komplet plažnog mobilijara može da se nađe i po ceni od 5 eura. Restorani su takođe pripremili vansezonsku ponudu specijaliteta vrhunskog kvaliteta, a prikladnih cena za svačiji džep. Recimo, kafa se može popiti za 1.5 euro, pivo košta između 1.5 i 2 eura, slično sokovima, a kvalitetan porodični ručak može se priuštiti i za 15 eura po osobi.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.