KRKOBABIĆ: Cilj nam je da u Srbiji formiramo zadruge modernog zapadno-evropskog tipa
Milan Krkobabić, Foto: Privatna arhiva

AMBICIOZNI PLANOVI

KRKOBABIĆ: Cilj nam je da u Srbiji formiramo zadruge modernog zapadno-evropskog tipa

U Srbiji svako veće selo treba da ima modernu zadrugu zapadnoevropskog tipa, kako bi se usporilo iseljavanje mladih i selo postalo primamljivo za život, izjavio je danas ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić

Objavljeno:

U Srbiji svako veće selo treba da ima modernu zadrugu zapadnoevropskog tipa, kako bi se usporilo iseljavanje mladih i selo postalo primamljivo za život, izjavio je danas ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić. On je, tokom posete opštini Kanjiža i razgovora sa rukovodstom te lokalne samoupave, naveo da je razlog dolaska to što se 70 odsto stanovništva u tom mestu bavi poljoprivredom, podsetivši da je cilj Nacionalnog tima za preporod sela Srbije da oživi te zajednice.

foto: Privatna arhiva

"Znamo da ne možemo da zaustavimo iseljavanje, ali možemo da usporimo odlazak mladih i vratimo starije koji su otišli sa sela tako što ćemo im obezbediti egzistenciju i motivisati ih da ostanu na svojim imanjima", rekao je Krkobabić. Dodao je da je ideja "da se slobodna državna zemlja ustupi mladim ljudima, do 50 hektara po domaćinstvu, bez nadoknade, da je koriste i da je ostave naslednicima, pod uslovom da oni nastave da je obradjuju". On je naveo da će država nastaviti sa ulaganjima u razvoj zadrugarstva, a da će zaključno sa ovom godinom biti bespovratno podeljeno 1,7 milijardi dinara. Istakao je da država treba da pomogne selu, kako bi meštanima obezbedila uslove za život, tako što će se ulagati u škole, vodovod, obdaništa, infrastrukturu i domove kulture.

foto: Privatna arhiva

Krkobabić je rekao i da je ideja "da se osnuje garancijski fond iz koga bi se nadoknadjivala razlika izmedju garantovane i tržišne cene poljoprivrednih proizvoda i nadoknadjivala šteta u slučaju priorodnih nepogoda". Dodao je da su i u EU ogromne intervencije u poljoprivredu i da su "priče o slobodnom tržištu za decu". Cilj Vlade Srbije je, prema njegovim rečima, da se u selima Srbije formiraju specijalizovane poljoprivredne zadruge, da se horizontalno povežu, a da svoje proizvode preko izvoznih firmi plasiraju na strana tržišta. On je obišao zemljoradničku zadrugu "Paprika" u selu Martonoš, koja je prošle godine od države dobila 15 miliona dinara i uložila u mašine, ističući da je to primer uspešne zadruge koja koristi savremenu tehnologiju u proizvodnji paprike, ali i peršuna i šargarepe.

foto: Privatna arhiva

"Od EU deli vas samo žica na granici, ali ne i savremeni koncept proizvodnje", rekao je Krkobabić i pohvalio zadrugare "Paprike" koji obradjuju oko 600 hektar zemlje, a poljoprivredne proizvode predaju obližnjoj sušari. Ministar je istakao da je zadovoljan što u toj mešovitoj sredini postoji sloga, "jer samo ujedinjeni uspevaju". Krkobabić je u selu Velebit predstavio program Nacionalnog tima za preporod sela i razgovarao sa meštanima o tekućim problemima.

foto: Privatna arhiva

Potpredsednik Odbora za selo u Srpske akademije nauka i umetnosti Milovan Mitrović kazao je da tim za preporod sela radi na definisanju vizije razvoja sela. "Tragamo za optimalnim modelima za razvoj i održivost sela", rekao je on i naglasio da su zadruge multifunkcionalne organizacije, jer pored ekonomskih, zadovoljavaju i razne socijalne proterebe stanovništava.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.