KOMESARIJAT PO TREĆI PUT IZBACUJE IZBEGLICE?Samohranoj majci nudili kuću bez struje, invalidu neadaptiranu kasarnu
Komesarijat po treći put izbacuje izbeglice?, Foto: Privatna arhiva

da li je ovo moguće?

KOMESARIJAT PO TREĆI PUT IZBACUJE IZBEGLICE?Samohranoj majci nudili kuću bez struje, invalidu neadaptiranu kasarnu

Vreme neumitno prolazi, a stres koji stanari trpe zbog stalne neizvesnosti i pretnji prisilnim izbacivanjem ozbiljno im je ugrozio zdravlje i život

Objavljeno:

Ko je odgovoran za to što ljudi koji su izgubili sve u ratu danas proživljavaju tihu Oluju? Treći put u 2 godine Komesarijat za izbeglice prisilno na ulicu iseljuje ljude koje bi prema svojoj misiji morao da štiti i stambeno zbrine. I pored žestokog protivljenja javnosti i solidarnosti prijatelja i komšija, komesar Vladimir Cucić i funkcioner Petar Anđić ne odustaju od namere da problem rešavaju pretnjama i prisilom i već dve godine nisu još uvek obezbedili uslovan smeštaj za 20 stanara iz Ustaničke 244g. U pitanju su bolesne starice, ratni veterani i vojni invalidi, samohrane majke, a prvo iseljenje zakazano je za petak, 20.9. od 9 sati.

Vreme neumitno prolazi, a stres koji stanari trpe zbog stalne neizvesnosti i pretnji prisilnim izbacivanjem ozbiljno im je ugrozio zdravlje i život. Tretman Komesarijata za izbeglice prema ovim ljudima je ništa drugo do sporo ubistvo! Situacija je izuzetno teška i za ljude koji, po konkursu, žele da se usele u već useljene stanove - oni žive kao podstanari, sa niskim primanjima i bez svog krov nad glavom, deca im rastu u 16 m2 i to je za svakog roditelja zaista mučno. Organizacija 'Krov nad glavom' smatra da su i jedna i druga stambeno ugrožene i boriće se za pravo obe strane na adekvatne uslove življenja. Komesarijatu smo dali više predloga za rešenje ove nategnute situacije i ni po jednom nisu postupili: - da traže javne stanove u vlasništvu grada ili republike za hitnu dodelu

- da Komesarijat krene u terenska istraživanja napuštenih seoskih kuća ili stanova bez naslednika - da se traži finansijska pomoć od drugih institucija za zbrinjavanje nužno useljenih stanara iz Ustaničke - da daju predlog Vladi Srbije ili Narodnoj skupštini da se otpočne sa programom državne stanogradnje za najugroženije, uključujući i izbeglice (od 2013. država se potpuno povukla iz stanogradnje, te je izgrađeno svega oko 1000 stanova i to samo za pripadnike vojske i policije) Ukoliko se ovako nastavi, obe strane će ostati bez trajnog rešenja i nastaviti da trpe užasno siromaštvo i stres. Istorija slučaja

Podsećamo da su se izbegli iz ratova 90-ih u ovu zgradu nužno uselili 2008-2009. godine jer su do tada živeli ispod mostova, u rđavim i buđavim podrumima, mnogi sa maloletnom decom. Stanovi u koje su se uselili napravljeni su od novca stranih donatora 2004. god. a isti su te stanove namenili ugroženim izbeglicama na poklon. Umesto da stanovi budu dodeljeni onima kojima su najpotrebniji Komesarijat ih je 4 god. čuvao zabarakadirane, sa rešetkama i privatnim obezbeđenjem.

U novembru 2017. i julu i avgustu 2018. organizacije 'Krov nad glavom' i 'Kolektivna odbrana stanara' uspešno su uz pomoć komšija i solidarnih sugrađana odbranile zgradu od jakih policijskih snaga. Situacija je posebno bila kritična u leto prošle godine kada je zgrada bila opkoljena od strane 40 policijaca u 5:30 ujutru, a stanari bili prestravljeni jer ih je sve to podsetilo na ratna stradanja i operaciju Oluja. Tada je uhapšeno 16 članova i članica Krova i KOS-a, a celokupna javnost oštro osudila ponašanje Komesarijata i policije.

Sve to nije bilo dovoljno da Komesarijat promeni svoju užasnu stambenu politiku i probleme rešava sporazumno. Sastanci sa funkcionerima izgledali su kao cenjkanje sa trgovcima a ne rasprava sa institucijom koja rešava stambene probleme. Samohranoj majci su nudili kuću na selu bez struje i vode, ratnom invalidu bez noge da živi u hladnoj i još uvek neadaptiranoj kasarni. Mladim radnicama koje mukom zarađuju svoj hleb i žive od 30.000 din poručivali su da su 'mlade i lepe' te da 'mogu da se snađu na drugi način'. Bezobrazno ponašanje, nedostatak empatije i viđenje javne stambene svojine kao da je njihovo lično vlasništvo - glavni su utisci koje smo stekli na pregovorima sa predstavnicima Komesarijata.

Pozivamo sve solidarne ljude, a posebno druge izbeglice iz Beograda i okoline koje su takođe oštećene od strane Komesarijata, da nam se pridružite na odbranama u Ustaničkoj 244g od 20-27.9. u 9h ujutru. Mi imamo samo jedni druge i samo zajedno se možemo suprotstaviti sistemski uzrokovanim nepravdama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.