DA LI VOZITE U PAPUČAMA ILI ŠTIKLAMA? U Srbiji se za to plaća kazna, propisano je I KOLIKA!
U Srbiji se za to plaća kazna, Foto: Sonja Spasić

Misterija je odgonetnuta

DA LI VOZITE U PAPUČAMA ILI ŠTIKLAMA? U Srbiji se za to plaća kazna, propisano je I KOLIKA!

Međutim, ukoliko vozač napravi udes, itekako će ga policija kazniti za vožnju u papučama, jer je ugrozio saobraćaj

Objavljeno:

Većina vozača čula je priču kako automobil ne sme da se vozi bez majice, u papučama ili u cipelama sa štiklom, ali da li je to istina?

Mnogi vozači u Srbiji izbegavaju da voze bosi ili u papučama, japankama, štiklama, jer misle da je to strogo zabranjeno. Ipak, reč je o zabludi i policija ne kažnjava zbog toga, jer u Zakonu o bezbednosti u saobraćaju ne postoje odredbe koje o tome govore.

Međutim, ukoliko vozač napravi udes, itekako će ga policija kazniti za vožnju u papučama, jer je ugrozio saobraćaj.

Pripadnice lepšeg pola sve češće voze u štiklama, a evidentno je da ni vožnja u visokim potpeticama ne podleže sankcionisanju.

Za razliku od građana, profesionalne vozače očekuju kazne od 50.000 dinara za vožnju u papučama. Taksisti ne smeju da nose sandale i papuče, jer nije bezbedno, ali ni šortseve i majice na bretele, jer nije kulturno. To je uređeno i odlukom o taksi prevozu, ali i internim pravilnicima.

Šta kaže zakon u Srbiji?

Tokom letnjih vrućina mnogi vozači sedaju za volan u japankama, sa mokrim stopalima ili prvljavim od peska ili zemlje, te se često može desiti da im noga sklizne sa gasa ili kočnice, ili im se papuča podvuče pod papučice.

Ukoliko tada naprave udes, zakon kaže da će odgovarati za krivično delo ugrožavanje saobraćaja. Ukoliko ih policija zaustavi radi rutinske kontrole, neće im biti napisana kazna.

Zakon ne propisuje ni pravila oblačenja prilikom vožnje, te tako vozači mogu voziti i goli ukoliko hoće. Niko ih ne može kazniti za oblačenje dok voze.

Propisi u okruženju

U Crnoj Gori su propisi isti kao i u Srbiji, ni njihov zakon nema odredbe o odevanju tokom vožnje, ali ni o obuvanju. Vozači mogu da voze bosi, u japankama ili štiklama, iako se to baš i ne preporučuje zbog bezbednosti.

U Grčkoj je, prema zakonskim propisima, za vožnju u papučama predviđena novčana kazna od 50 evra i oduzimanje vozačke dozvole na mesec dana. Vožnja u papučama ili otvorenoj obući je zabranjena zato što mogu da ometaju vozača pri manevrisanju, a policija, osim glavnih saobraćajnica, kontroliše i prilaze plažama.

U hrvatskom Zakonu o bezbednosti saobraćaja ne postoji propisana odeća i obuća, nego se spominje "primerena odeća i obuća" koja neće ugrožavati učesnike u saobraćaju.

Prema istraživanjima koja su sprovedena u Engleskoj pokazalo se da vožnja u japankama predstavlja veoma opasnu vožnju, dok je vožnja u štiklama ipak malo sigurnija zbog brzine premeštanja noge sa gasa na kočnicu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.