MINISTARSTVO ZDRAVLJA IZDALO VAŽNO SAOPŠTENJE ZBOG AFERE SA MATIČNIM ĆELIJAMA! Pažljivo pročitajte šta su rekli
Matične ćelije, ilustracija, Foto: AP

OGLASILI SU SE

MINISTARSTVO ZDRAVLJA IZDALO VAŽNO SAOPŠTENJE ZBOG AFERE SA MATIČNIM ĆELIJAMA! Pažljivo pročitajte šta su rekli

Sve su lepo objasnili...

Objavljeno: 20.09.2019. 07:46h
  • 1

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je da je među prvima u Evropi reagovalo na problem u kompaniji Kriosejv (Cryo Save) i obavestilo porodilišta u Srbiji da se saradnja s tom porodičnom bankom matičnih ćelija prekine u cilju zaštite interesa pacijenata, a Udruženje porodičnih banaka matičnih ćelija isključilo je tu kompaniju iz članstva.

"Kao i svaka oblast medicine i deponovanje matičnih ćelija iz krvi pupčanika i poslovanje banaka matičnih ćelija, ima jasno definisane procedure i pravila rada, koje kompanije iz ove oblasti poštuju... Ključni problem je nastao jer predstavništvo kompanije Cryo Save u Srbiji, suprotno dobroj poslovnoj praksi, nije o poteškoćama u radu blagovremeno obavestilo Upravu za biomedicinu Ministarstva zdravlja kako bi ona potom preduzela na vreme odgovarajuće mere", navodi se u saopštenju.

U saopštenju Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja i predstavnika Udruženja porodičnih banaka matičnih ćelija sa jučerašnjeg sastanka navodi se da je, nakon vesti o problemima Cryo Save-a u Švajcarskoj, Ministarstvo po hitnom postupku preduzelo odgovarajuće mere.

"Posle obaveštavanja porodilišta o prekidu saradnje sa CryonSave-om, (Ministarstvo je) kontaktiralo Famicord, najveću banku matičnih ćelija u Evropi, koja je preuzela uzorke od Cryo Save-a i zatražila kompletnu informaciju o postupku prenosa uzoraka u laboratoriju Famikord group-a u Varšavi, kao i informaciju o stanju i statusu uzoraka koji su sačuvali roditelji iz Srbije", kaže se u saopštenju.

 

Uprava za biomedicinu i Udruženje porodičnih banaka matičnih ćelija obaveštavaju buduće roditelje da ostale članice Udruženja posluju normalno bez ikakvih poteškoća i da se roditelji koji žele da sačuvaju matične ćelije svoje dece mogu obratiti bilo kojoj od članica Udruženja, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media