HRVATI SU ME TUKLI JER SAM SRBIN PRAVOSLAVAC! Marko  OSTAO NEPOKRETAN jer su ga premlatili, trpi nasilje 26 godina
Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

ispovest

HRVATI SU ME TUKLI JER SAM SRBIN PRAVOSLAVAC! Marko OSTAO NEPOKRETAN jer su ga premlatili, trpi nasilje 26 godina

Na pitanje šta je razlog ovom surovom prebijanju, Marko tvrdi to što je "Srbin, pravoslavac", te kako su na njega nasrtali više puta u prošlosti.

Objavljeno:

Marko Kričkić, Srbin je, pravoslavac, kako kaže, koji živi u Splitu, a nedavno je brutalno pretučen ispred lokala "Dišpet". Zbog premlaćivanja bio je nepokretan dva meseca, a još od 1993. godine trpi nasilje i prozivke, zbog svoje nacionalnosti.

- Do incidenta je došlo 27.03.2019. godine u 22.30 časova - započinje svoju ispovest Marko Kričkić za Espreso.co.rs i nastavlja: "ušao sam u lokal dišpet, sedeo sam tu 15 minuta, nakon čega su počela da se gase svetla. Ustao sam i krenuo prema izlazu gde mi je bivši jugoslovenski bokser Ivan (64) preprečio put. Odgurnuo sam ga rukom u rame da bih prošao, nakon čega mu je Damira Poljak dodala bejzbol palice. Prvo me u glavu udario bivši bokser koji mi je preprečio put, nakon što sam pokušao da ga udarim šakom u samoobrani osetio sam udarac sa druge strane, a onda i treći sa leđa. Tada sam pao na mesto za sedenje u kafiću, a oni su me tukli svuda po telu. Primio sam 30 udaraca.

Marko Kričkić tvrdi da je trpeo torturu koja je trajala 45 minuta, a da takvo divljaštvo nikada nije doživeo, iako ne krije da je umeo često da upadne u tuče.

- Razbijali su staklo, bacali su čaše, štitio sam se rukama, udarili su me palicama i pretili pištoljima. Dva, tri pištolja su bila tu u lokalu. Vezali su mi ruke. Udarali su me u kolena, pa mi se čašica raspukla na 37 delova. Dva meseca sam nakon toga bio nepokretan - priča Kričkić za Espreso.co.rs.

Na pitanje šta je razlog ovom surovom prebijanju, Marko tvrdi to što je "Srbin, pravoslavac", te kako su na njega nasrtali više puta u prošlosti.

Ipak, dodaje kako ovaj sukob između njega i jugoslovenskim 64-godišnjim bokserom traje već dugo, te kako je nedavno on sam bio osuđen na 7 meseci zatvora bez sudije, jer mu je poslao preteću poruku.

Do sukoba tog kobnog 27. marta, došlo je nakon što mu je isti taj bokser koji ga je krvnički prebio poslao poruku kako želi da "zakopa ratnu sekiru" sa njim i da treba da dođe u lokal "Dišpet" na kraju. On se tom pozivu odazvao, a na kraju je ispalo kako se radi o zasedi!

- Prijatelji smo, dođi do nas da popijemo kafu, to mi je rekao, a onda mi je priredio zasedu i isključio nadzorne kamere, to mi je kasnije policija rekla - priča Kričković.

Dodaje i to kako od 1993. godine kada je pohađao osnovnu i srednju školu trpi prozivke i poniženja zbog toga što je Srbin, a živi u Splitu u Hrvatskoj.

- U školi su mi smanjivali ocene jer sam Srbin. Imao sam 4 iz fizičkog, pa i iz hrvatskog, jer su mislili kako Srbin ne može da govori hrvatski jezik kao Hrvati. Sukobljavao sam se sa drugom decom iz istog razloga - priča Kričković.

Da je razmišljao o tome da se odseli u inostranstvo, ne spori, no kako kaže ipak je iz inata ostao da živi u Hrvatskoj.

- Ne mrzim Hrvate, ne mrzim Albance, nisam nacionalista, nisam fašista! Ali ću da se dičim time i ostaću Srbin i pravoslavac! - zaključuje svoju ispovest Marko Kričkić za Espreso.co.rs.

Podsetimo, 27.03. u trenutku dolaska policije po dojavi da je jedan muškarac dobio batine, u kafiću je zatečen 59-godišnji konobar iz Solina. On je nakon kriminalističke obrade (gde mu je oduzeta i odeća u kojoj se zatekao za vreme tuče) uz kaznenu prijavu zbog sumnje da je 32-godišnjaku naneo teške telesne povrede priveden. Istu prijavu je zaradio i 64-godišnjak za kog mediji nisu zvanično saznali da je u pitanju vlasnik kafića Dišpet, koji je nedostupan.

Više muških i ženskih gostiju koji su se zatekli na mestu događaja u kafiću se tokom četvrtka dovodilo na informativne razgovore u policiju kako bi se razrešio napad, nakon čega je policija podnela krivične prijave protiv dvojice navedenih.

Mladić je zadobio prelom čašice kolena i na svakoj ruci prelom kosti po jednog prsta, a zadobio je i više udaraca u glavu. Po zakonu, to su teške telesne povrede koje se teško mogu zadobiti u obračunu jedan na jedan i policija je odmah znala da mora da procesuija više izgrednika.

Povređenom je pružena lekarska pomoć u splitskoj bolnici i na kraju je hospitaliziran na Odeljenju za traume. Čim mu je bilo malo bolje, policija je i s njim obavila razgovor, ali on nije identifikovao napadače, već je rekao da su ga napali njemu od ranije nepoznati muškarci.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.