MIGRANTI U SRBIJI DOBIJAJU 300 EVRA NA RAČUN MESEČNO! Proverili smo da li je ovo teška budalaština ili istina
Društvenim mrežama proširila se lažna informacija o migrantima, Foto: Printscreen/Youtube

otkrivamo

MIGRANTI U SRBIJI DOBIJAJU 300 EVRA NA RAČUN MESEČNO! Proverili smo da li je ovo teška budalaština ili istina

Ova informacija izazvala je negodovanje među korisnicima Tvitera

Objavljeno:

Društvenim mrežama proširila se informacija o tome kako svaki migrant u Srbiji ima karticu banke Poštanske štedionice na koju se na mesečnom nivou isplaćuje novac u iznosu od 300 evra.

Da li je to u svakom segmentu istinito proverili smo u Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Ova informacija izazvala je negodovanje među korisnicima Tvitera.

Na ovaj tvit usledili su mnogi komentari, neki su lako poverovali u navedeno, dok drugi nisu krili da su prema ovim saznanjima skeptični, navodeći čak i da se radi o vođenoj kampanji kako bi se izazvala mržnja prema izbeglicama iz Sirije, koji lutaju ulicama kako prestonice, tako i cele Srbije.

Ovim povodom kontaktirali smo sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Istinit je samo deo onog o čemu se spekuliše na društvenim mrežama, a to je da migranti dobijaju kartice Poštanske štedionice, kao i to da im se isplaćuje novac na mesečnom nivou.

Ono što nije istinito jeste iznos koji im biva isplaćen.

Takođe, novac koji migranti na mesečnom nivou dobijaju je novac koji isplaćuje Evropska unija u sklopu projekta "Madad", te on nema nikakve veze sa budžetom Srbije, kažu iz komesarijata za Espreso.co.rs.

- Migrantima se ne isplaćuje 300 evra. U sklopu projekta "Madad" Evropska unija, migrantima dodeljuju keš kartice banke Poštanska štedionica na koje im se po osobi isplaćuje 3.000 dinara. Taj novac nema nikakve veze sa budžetom Republike Srbije. Cilj projekta jeste da migranti ne budu ostavljeni u potpunosti bez novca. Oni ne mogu da podižu keš. Ranije je sličan projekat za migrante imala i dobrotvorna fondacija "Čovekoljublje". Gore pomenuti projekat EU, "Madad" završava se krajem godine - objasnili su iz Komesarijata za Espreso.co.rs.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.