Kako je nestašica benzina dovela do masovnog dolaska Beograđana u Novi Sad, a Gadafija u Jugoslaviju?
Fotografija iz 1975.godine, Foto: Istorijski arhiv grada

SEĆANJA

Kako je nestašica benzina dovela do masovnog dolaska Beograđana u Novi Sad, a Gadafija u Jugoslaviju?

Tadašnju Jugoslaviju, 1982.godine potresaju nestašice svinjskog i pilećeg mesa, a nestašica deterdženta već je hronična

Objavljeno:

Tadašnju Jugoslaviju, 1982.godine potresaju nestašice svinjskog i pilećeg mesa, a nestašica deterdženta već je hronična. Trgovci “Centroslavije” nude meso divlje svinje, a živinarska zadruga iznošene koke nosilje. Sve ovo je tek najava za veliku nestašicu benzina.

Početkom septembra pumpe u Novom Sadu još uvek raspolažu velikom količinom goriva. U Beogradu ga međutim nema. Beograđani masovno dolaze svojim vozilima u Novi Sad, praveći redove ispred NAP-ovih pumpi. Mnogi su svoja vozila satima ostavljali u koloni, u nadi da će kada se vrate biti prvi na redu. Točenje u kanistere bilo je zabranjeno.

foto: Printscreen

Međutim, sredinom meseca i novosadske pumpe su presušile te i ovde dolazi do velike nestašice. Ova nestašica iznenadila je građane Vojvodine. Pumpe su zatvorene na nekoliko dana i nije bilo moguće pronaći benzin. Vlast u pokrajini krenula je tada u ozbiljno razmatranje ovog problema.

Pokrajinsko izvršno veće odredilo je prioritete, gorivo mogu dobiti samo hitne službe. Nakon svega donosi se odluka da se benzin pozajmi od Zagrebačke INA-e, ali i sa konvertibilnog tržišta.

23. septembra stiže obećana pozajmica, međutim toči se samo 15 litara po vozilu.

Podela Bonova

20. oktobra novosadski SUP kreće sa izdavanjem bonova za gorivo, sa mogućnošću kupovine 40 litara mesečno. Aktivirano je 18 šaltera u holu SPENS-a i još 16 u mesnim kancelarijama. Međutim bonovi nisu garancija da će goriva biti.

“Kada je teško, Gadafi”

Savezna vlada zbog nemogućnosti da reši probleme, vadi keca iz rukava i preduzima više puta proverenu meru “Kada je teško, Gadafi”. Prvi čovek Libije u posetu dolazi od 2. do 6. novembra.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Nsuzivo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.