UDARAC PO DŽEPU STIŽE NAM USKORO: Poskupljuje gorivo a evo koliko i kada!
Gorivo, Foto: Profimedia

loše vesti za vozače

UDARAC PO DŽEPU STIŽE NAM USKORO: Poskupljuje gorivo a evo koliko i kada!

Posle poskupljenja goriva u Srbiji neminovno će doći i do viših cena namirnica

Objavljeno:

Gorivo u Srbiji poskupeće u naredne dve nedelje u proseku za pet dinara po litru, i to zbog sukoba Saudijske Arabije i Irana zbog koga je za čak 50 odsto smanjena proizvodnja nafte.

Tako će evrodizel sa trenutno prosečnih 158,9 dinara poskupeti na oko 163,9, dok će benzin umesto 148,9 koštati 153,9 dinara za litar. Do poskupljenja goriva došlo je posle napada dronovima na saudijska naftna postrojenja (za šta su SAD optužile Iran), što je najveći udar na svetsko tržište nafte još od 1991. godine. Cena sirove nafta tipa 'brent' skočila je zbog toga odmah za 20 odsto i juče se prodavala za 66,28 dolara po barelu (1 barel nafte - 158,9873 litara).

Kako javljaju svetski mediji, posle napada dronovima jemenskih pobunjenika, koje podržava Iran, proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji smanjena je za čak 50 odsto, odnosno 5,7 miliona barela dnevno (pogledajte okvir). Situacija posle napada je jako napeta i moguće su nove turbulencije na berzama u narednim nedeljama.

Posle poskupljenja goriva u Srbiji neminovno će doći i do viših cena namirnica, prevoza, putovanja, kažu stručnjaci. Ekonomista Mlađen Kovačević kaže za Informer da će proizvođači i trgovci nesumnjivo sav teret poskupljenja goriva prebaciti na potrošače.

- Kada poskupi gorivo, to se nikada ne završi samo na tome. Povećaju se cene svega što je povezano sa potrošnjom goriva, a to su namirnice, transport, turistički aranžmani... Tako će biti i sada, jer trgovci ne žele da preuzmu na sebe ovo poskupljenje nego ga prebacuju na potrošače. Dodatno me brine i to što se ovoj krizi oko Saudijske Arabije ne nazire brz kraj. Teško će se to rešiti za nekoliko nedelja. Pre će biti da su potrebni meseci, a to nimalo nije dobro. Može doći do ozbiljnijeg rasta i cena goriva i svega što je sa njima povezano. To bi bio veliki udarac i za našu ekonomiju i za sve ljude u Srbiji - objašnjava Kovačević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.