Sećate li se Knindži? Kapetan Dragan u stripu kao super junak, teroriše ustaše! (FOTO)

uvaljivali pljuge deci

Sećate li se Knindži? Kapetan Dragan u stripu kao super junak, teroriše ustaše! (FOTO)

Autor teksta bio je Marko Fančović, a za crtež bio je odgovoran Dragoljub Savić
Objavljeno: 15:42h

Jesen 1991. Rat u Hrvatskoj je u toku. Državni mediji u Srbiji uveliko su preuzeli propagandnu ulogu u ratnim dešavanjima. Novinski tekstovi i TV reportaže o odbrani Republike Srpske Krajine dobijaju sve više dobijaju odlike mitova i legendi, a stvaraju se i instant zvezde kao što je Dragan Vasiljković alijas Kapetan Dragan. Počivaj u Darkvudu: Preminuo autor popularnog Zagora, italijanski crtač stripova Galijeno Feri (VIDEO) O njegovoj paravojnoj formaciji Knindže (ime nastalo spajanjem imena grada Knina i japanskih boraca nindži) pripovedaju se hvalospevi. Kao da sve to nije bilo dovoljno, već je kompanija Politika, na čijem je čelu tada bio Živorad Žika Minović, došla na genijalnu ideju da napravi strip "Knindže - Vitezovi Srpske Krajine".

Filip Plavčić
Autor teksta bio je Marko Fančović, a za crtež bio je odgovoran Dragoljub Savić. U njihovom delu, kao i u stvarnosti, glavni junaci stripa su se bore za slobodu Srpske Krajine, a predvodi ih, ko drugi nego Vasiljković. Štaviše, prva epizoda zvala se "Po zapovesti Kapetana Dragana".
Filip Plavčić
Njegovim saborcima nadenuta su tipično srpska imena: Sava, Radojica, Milica, Grujica. Kao i u svim stripovima, isti je slučaj i s Vitezovima srpske krajine - imaju osobine super-junaka, barataju svim oružjima, znaju borilačke veštine.
Filip Plavčić
Njihovi protivnici su, naravno, ustaše koje terorišu lokalno stanovništvo. Ono što je posebno zanimljivo kod ovog stripa jeste da mu je glavni sponzor bila Duvanska industrija Vranje, pa se, kako na naslovnoj stranici, tako i unutar stripa otvoreno promovišu cigarete.
Filip Plavčić
Strip nije doživeo bog zna kakvu popularnost, pa je izašla još samo jedna epizoda pod nazivom "Za slobodu Srpske Krajine". (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.