Boranke autorke najboljeg naučno-istraživačkog rada na Beogradskom univerzitetu
Beogradski univerzitet, Foto: Printscreen/Bor030

srpski ponos

Boranke autorke najboljeg naučno-istraživačkog rada na Beogradskom univerzitetu

Jelena Kovačević i Tamara Ilić nagradu su osvojile za rad pod nazivom „SWOT-AHP-FAHP model za prioritizaciju stretagija razvoja internet preduzetništva"

Objavljeno: 11:04h

Jelena Kovačević i Tamara Ilić, studentkinje Tehničkog fakulteta u Boru autorke su najboljeg stručnog i naučno-istraživačkog studentskog rada u 2018. Njima je danas uručena nagrada u rektoratu Beogradskog univerziteta u kategoriji studenata sa grupacije fakulteta tehničko-tehnoloških nauka.

Jelena Kovačević i Tamara Ilić nagradu su osvojile za rad pod nazivom „SWOT-AHP-FAHP model za prioritizaciju stretagija razvoja internet preduzetništva“, pod mentorskim vođstvom profesora dr Đorđa Nikolića i profesora dr Isidore Milošević. Cilj ovog rada, navodi Jelena je je ispitivanje izvodljivosti poduhvata koji može podstaći razvoj internet preduzetništva u našoj zemlji putem Distance Learning System platforme (DLS).

foto: Printscreen/Bor030

„Rad se bazira na reziltatima istraživanja na osnovu kojih su određene prioritetne strategije za razvijanje Distance Learning System platforme. Sama izvodljivost poduhvata kao mogućeg vida internet poslovanja posmatrana je kroz SWOT analizu DLS platforme za pružanje usluga iz oblasti držanja časova engleskog jezika. Kombinovanjem SWOT analize i TOWS matrice definisane su moguće strategije uz pomoć kojih je definisan i Analytical Hierarchy Process model (AHP) kojim je određena prioritizacija prethodno definisanih strategija. Takođe, kako bi se izbegao problem subjektivnog faktora upotrebljena je i fazi AHP (FAHP) metoologija, nakon koje su rangovi strategija upoređeni rangovima dobijenim klasičnom AHP metodologijom. Primenom definisanih prioriteta određenih strategija zaključemo je da postoji mogućnost razvoja poslovanja putem platforme što bi ujedno doprinelo i razvoju samog internet preduzetništva”, kaže Jelena Kovačević navodeći da su i ona i Tamara, koja je drugi nagrađenog naučno-istraživačkog rada, učestvovale u odabiru teme.

foto: Printscreen/Bor030

Presudilo je, veli Jelena, njeno iskustvo na ovoj platformi, ali i zajedničko interesovanje za informacione tehnologije.

“S obzirom da je internet preduzetništvo u našoj zemlji tek u povoju, a ovakav vid internet preduzetništva je zastupljen u visoko razvijenim zemljama, koleginica Tamara i ja smo uvidele priliku da se ovaj gep prevaziđe i internet preduzetništvo razvije kroz ovaj vid poslovanja. Naravno u samom uobličavanju teme i samom pravcu rada učestvovali su naši mentori”, dodaje Jelena.

foto: Printscreen/Bor030

Ova nadarena studentkinja namerava da nakon iskustva i znanja stečenih na borskom Tehničkom fakultetu upiše master, pa i doktorske studije.

“Moraću da budem iskrena da je od presudnog značaja za moj upis na ovaj fakultet bila preporuka nekadašnjeg šefa naše katedre za Inženjerski menadžment profesora dr Živana Živkovića, koji me je uputio u sve kvalitete i prilike koje ovaj fakultet može da ponudi. On je bio uveren da ja mogu da pronađem sebe u ovom polju. Priznajem, bio je u pravo i ovo je bila jedna od mojih najboljih odluka”, ističe Jelena.

Ona navodi da Tehnički fakultet pruža studentima velike mogućnosti, od činjenice da uz pomoć vrhunskih stručnjaka iz svojih oblasti mogu da steknu dobru osnovu koja će im biti u budućnosti i te kako od koristi.

“Osim toga, studentima je pružena mogućnost učestvovanja u mnogobrojnim vannastavnim aktivnostima gde mogu da izraze sebe i svoje preferencije uz konstantnu mentorsku podršku profesora. Koliko je mentorska podrška bitna može se videti i iz našeg slučaja. Osim ličnog usavršavanja, postoji mogućnost i učestvovanja na raznim konferencijama koje se održavaju pod okriljem našeg fakulteta, kao i prezentovanje radova na istim i njihovo objavljivanje u studentskom časopisu naše katedre”, zaključuje Jelena Kovačević.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Bor 030)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.