Ceptera zastupao kontroverzni trgovac naftom: Panamski dokumenti otkrivaju mutne poslove srpskih biznismena

Curi li, curi

Ceptera zastupao kontroverzni trgovac naftom: Panamski dokumenti otkrivaju mutne poslove srpskih biznismena

Biznismen Filip Cepter sarađivao je sa kontroverznim advokatom Alenom Bjondom koji je umešan u nelegalnu trgovinu naftom, otkriva dokumentacija koja je procurila iz agencije za osnivanje ofšor firmi Mosak Fonseka
Objavljeno: 13:41h

Septembra 2012. švajcarski advokat i trgovac naftom, Alen Bjonda, poslao je mejl agenciji za osnivanje ofšor firmi "Mossack Fonseca" sa zahtevom da se ponovo aktivira kompanija "Wengroup investments corporation". Ta firma dugo je stajala "uspavana" i nije imala funkciju. Aleluja! Poreska počela da češlja Srbe iz Panamskih papira (FOTO) U mejlu koji je poslao agentima „Mossack Fonseca“, u koje je KRIK imao uvid, Bjonda otkriva da ga je angažovao poznati srpski biznismen.

"Danas me je kontaktirao klijent Filip Cepter sa zahtevom da se ponovo pokrene kompanija 'Wengroup investments corporation'. Klijent je od 2003. prestao da plaća održavanje firme, što je greška sa njegove strane, a danas je zatražio da kompaniju ponovo aktiviram. Za ovo je izdvojio 10.000 dolara i spreman sam da ta sredstva prosledim za pokrivanje vaših troškova. Poslaću vam podatke gospodina Ceptera da biste ga upisali kao vlasnika. Osim mene, direktori firme biće i njeni zaposleni, a ja ću na tom mestu ostati dok bude potrebe", napisao je Bjonda u mejlu. Agenti „Mossack Fonseca“ nisu bili oduševljeni kada im se Bjonda javio. U internoj komunikaciji razmatrali su da li da odgovore na njegov zahtev - ne zbog Ceptera, već zbog kredibiliteta njegovog zastupnika. Navode da je Bjonda problematičan klijent i da duguje novac agenciji. U nekoliko navrata agenti su pokušali da stupe u kontakt sa Bjondom, ali on je odbijao njihove zahteve da naplate dug i tražio da ga više ne uznemiravaju.
Kancelarija "Mossack Fonseca" u Ženevi naročito je bila nezadovoljna saradnjom sa Bjondom. "Naše je iskustvo da je u pitanju težak klijent", napisao je jedan agent. Drugi piše "Poznajem klijenta, lažov je i više puta nas je obmanuo". Siniša Mali, Cepter, Popović: Ovo su Srbi koji peru pare na svetskom nivou, a ima ih još! (FOTO) (VIDEO) Neizmirivanje dugova, međutim, bio je samo jedan od problema sa Bjondom. Agenti su kontaktirali odeljenje koje se bavi proverom klijenata i tražili da im dostave podatke o švajcarskom advokatu. Pretragom baza na internetu otkrili su da je Bjonda bio umešan u nelegalnu trgovinu naftom u Iraku. Izveštaj Ujedinjenih nacija iz oktobra 2005, koji su agenti pronašli, opisuje kako je Bjonda zloupotrebio program "Oil for food" (Nafta za hranu). Osim poslova s naftom Alen Bjonda ima bogatu advokatsku karijeru. Zastupao je brojne biznismene - otvarao ofšor firme i njima upravljao u ime svojih klijenata. Ime ovog Švajcarca nalazi se u čak 800 dokumenata procurelih iz panamske agencije „Mossack Fonseca“.
Bjonda je zastupao Filipa Ceptera i bio direktor u dvema njegovim firmama - "Mazara Finance Inc." sa Paname i "Wengroup investments corporation" sa Britanskih devičanskih ostrva. Zbog neplaćanja dugova i Bjondine prevrtljivosti, međutim, agenti "Mossack Fonseca" više nisu želeli sarađuju s njim. "Recite mu da ćemo poslovati samo ako kompaniju prenese na drugog predstavnika", piše u mejlovima. Bjonda se tada povukao i posao prepustio Cepterovoj saradnici iz Monaka. "Potvrđujem da više neću biti direktor kompanije. Bio bih beskrajno zahvalan da se ova afera koja je trajala predugo konačno završi u najboljem interesu kljenta", napisao je Bjonda. Saradnica iz Monaka nastavila je komunikaciju i zatražila da se kao vlasnik "Wengroup" upiše firma "If Global Holding Limited" sa Kipra - iza koje stoji Cepter. Mejlovi otkrivaju da Cepter, preko ove kompanije, poseduje nekretninu u Monaku. Njegova saradnica traži od agenata „Mossack Fonesca“ da stave lažne datume na dokumentaciju kako bi Cepter platio manji porez na imovinu.
„Gospodin Cepter bi želeo da imenuje ,If Global Holding Limited’ kao vlasnika, ali ne bih želela da bude obavezan da plaća dodatni porez od 4,5 odsto na tržišnu vrednost nekretnine u Monaku koji je propisao novi zakon. Ovaj zakon nas obavezuje da prijavimo da li je bilo promene u vlasničkoj strukturi kompanije počevši od jula 2011. Ukoliko promenimo vlasnika komanije ,Wengroup’, da li je moguće da se dokumentacija promeni retroaktivno?“, piše u mejlu. "Mossack Fonseca" inače je nudio klijentima ovakve usluge - antidatiranje dokumenata za različite potrebe. (Espreso.co.rs / Krik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.