Razvojni fond APV u saradnji sa pokrajinskim sekretarijatima odobrava beskamatne kredite za razvoj turizma
Goran Savić, Foto: Printscreen

POLITIKA

Razvojni fond APV u saradnji sa pokrajinskim sekretarijatima odobrava beskamatne kredite za razvoj turizma

Direktor Razvojnog fonda, Goran Savić, izjavio je da su kreditne linije otvorene do kraja 2019. godine i to po veoma povoljnim uslovima

Objavljeno:

Direktor Razvojnog fonda, Goran Savić, izjavio je da su kreditne linije otvorene do kraja 2019. godine i to po veoma povoljnim uslovima. Korisnici su prepoznali značaj i ulogu Razvojnog fonda, te je od početka godine do sada zahteve podnelo preko 200 klijenata, a odobreno je više od 650 miliona dinara kreditnih sredstava. Najveće interesovanje je, kao i prethodnih godina, vladalo kod registrovanih poljoprivrednih gazdinstava kojima je u 2019. godini odobreno preko 160 kreditnih zahteva u ukupnom iznosu od blizu pola milijarde dinara. Kreditne linije namenjene ovom segmentu klijenata karakterišu izuzetno povoljni uslovi kreditiranja, rokovi otplate su do 7 godina, grejs period je do 2 godine, a kamatne stope se kreću u rasponu od 1 – 3% na godišnjem nivou. Poljoprivrednim gazdinstvima su na raspolaganju dugoročne kreditne linje namenjene investicionim ulaganjima, kupovini poljoprivrednog zemljišta, nabavci nove mehanizacije, seoskom turizmu, IPARD projektima kao i kratkoročna kreditna linija za obrtna sredstva.

Najviše sredstava, oko 185 miliona, odobreno je za kreditnu liniju za kupovinu poljoprivrednog zemljišta. Poljoprivrednici su takođe bili veoma zainteresovani i za kreditnu liniju koja je namenjena investicijama u poljoprivredi pa im je na dugi rok odobreno preko 140 miliona dinara. Za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, odobreno je oko 80 miliona, dok je 50 miliona odobreno za podršku investicijama u okviru Ipard poziva.

Pravna lica i preduzetnici su i ovog puta najviše interesovanja iskazali za dugoročno kreditiranje obrtnih sredstava i investiciona ulaganja, a mogu da konkurišu i po kreditnim linijama za razvoj turizma, podršku IPARD projektima.

Razvojni fond Vojvodine je još prethodne godine prepoznao potrebu i po prvi put raspisao konkurs za dugoročne kredite za razvoj turizma. Ove godine smo želeli da uslove konkursa još više približimo potencijalnim korisnicima, te smo u tu svrhu raspisali dva konkursa i to: Konkurs za dugoročne kredite za razvoj turizma subvencionisan od strane Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam namenjen pravnim licima i preduzetnicima i Konkurs za dugoročne kredite za razvoj seoskog turizma subvencionisan od strane Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam namenjen poljoprivrednim gazdinstvima. U saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam omogućene su dodatne pogodnosti kada su konkursne linije namenjena razvoju turizma u pitanju. Svi korisnici koji se opredele da sredstva zatraže po osnovu ovih konkursnih linija, mogu računati na to da će Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam pokriti troškove obrade zahteva i kamate.

Sledeći dobru praksu, Razvojni fond Vojvodine je kreirao i posebnu kreditnu liniju namenjenu nabavci nove opreme i sistema za navodnjavanje iz kanalske mreže, a Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo će u celosti refundirati uplaćenu kamatu i naknadu za ovu namenu. Raspisivanjem ove kreditne linije, proširena je paleta kreditnih linija subvencionisanih od strane Pokrajinskih sekretarijata, odnosno sada su korisnicima na raspolaganju tri kreditne linije po kojima se u celosti refundiraju uplaćene kamate, odnosno ovi kreditni aranžmani su za korisnike beskamatni, kaže Savić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.