KU*ATORKA JE ŽENA SA VELIKOM K...Feministkinje prekinula MUŠKU tribinu u NS, BIO JE HAOS! (FOTO)
Feministkinje, Foto: Printscreen

svađa umetnika

KU*ATORKA JE ŽENA SA VELIKOM K...Feministkinje prekinula MUŠKU tribinu u NS, BIO JE HAOS! (FOTO)

Tribina je održana u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

Objavljeno:

Grupa kustoskinja, istoričarki umetnosti i umetnica prekinula je sinioć tribinu „Velike izložbe kao polje društvene moći“ organizovanim performansom protestujući protiv načina organizacije tribine na kojoj su učestvovali samo muškarci – kustosi, profesori i umetnici.

Tribina je održana u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.

Žene koje su prekinule ovu tribinu nosile su transparente sa sledećim natpisima: "Ideološka interpelacija draža im je nego menstruacija, a meni je noć draža nego moć", "Kuratorka žena je sa veeeeelikom k**om, moćni umetnik pred njom postaje pitom", "Moć je spektakl, a vi ste debakl".

U njihovom saopštenju se navodi da su "žene isključene iz polja savremene umetnosti, bez obzira na njihov doprinos u polju organizovanja velikih i važnih izložbi, kritičkom razmatranju savremenih izlagačkih praksi, kustoskom radu i politikama izlaganja". Njihove reči prenosi portal "Mašina":

"Izražavamo nezadovoljstvo zbog načina organizovanja tribine koji nameće toksični maskulinitet kao način komuniciranja, delovanja i ostvarivanja uspeha, kako u polju umetnosti i kulture, tako i u društvu uopšte", navodi se u saopštenju.

Ovo je samo još jedna u nizu tribina koje se organizuju u značajnim institucijama umetnosti u Srbiji gde su učesnici tribine isključivo muškarci.

Kako se navodi u saopštenju, radi se o simptomu šire društvene politike „oduzimanja kompetentnosti ženama da učestvuju u javnoj debati o izvorima moći i načinima njene distribucije u institucijama savremene umetnosti i kulture.“

Intervencija grupe kustoskinja, istoričarki umetnosti i umetnica je završena pozivom publici da zajedno s njima napuste tribinu, što je je nekolicina i učinila.

Tribina je, zatim, nastavljena, piše "Mašina".

Govornici na tribini bili su umetnici Nikola Božović i Vladislav Šćepanović, koji su i profesori na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, istoričar umetnosti i kustos Branislav Dimitrijević, profesor Visoke škole za likovnu i primenjenu umetnost u Beogradu, zatim istoričar umetnosti i kustos Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) Zoran Erić, te direktor MSUV Radovan Jokić i muzejski savetnik i kustos MSUV Nebojša Milenković u ulozi moderatora.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.