SLOBODANKA JE NAKON NASILNOG IZBACIVANJA IZ DOMA OPERISANA! Žena se leči od RAKA, a sada je i BESKUĆNIK! (FOTO)
Slobodanka Ninić, Foto: Privatna arhiva

TUGA!!!

SLOBODANKA JE NAKON NASILNOG IZBACIVANJA IZ DOMA OPERISANA! Žena se leči od RAKA, a sada je i BESKUĆNIK! (FOTO)

Slobodanka nema planove za budućnost. Jedni cilj joj je sada da preživi. Iako redovno uzima terapiju, kaže da je borba sa kancerom jako neizvesna...

Objavljeno:
Jelena Jovanović

Hitna pomoć je 9. septembra iznela povređenu Slobodanku Ninić iz njene zgrade u centru Novog Sada, u Ulici Modene 1. U Urgentnom centru je tada potvrđeno da je Slobodanki polomljen zglob leve ruke, kada je na nju policija oborila vrata, tokom upada u stan.

Tog jutra su jake policijske snage, zajedno sa vatrogascima i bravarom, blokirale zgradu u kojoj se nalazi stan porodice Ninić, a iz kog je izvršiteljka nakon šest pokušaja, ipak prisilno iselila lica i stvari.

foto: Privatna arhiva

Slobodanki je 2007. godine dijagnostifikovan karcinom, a ona se preključe podvrgla i operaciji tankog creva kao posledici raka. Ona je kako kaže za Espreso.co.rs doživela dodatni stres zbog koga joj je zdravstveno stanje dodatno pogoršano.

Osećam se zaista loše, treba da me operišu, a posle toga nemam gde. Izabačena sam na ulicu zajedno sa svojim suprugom. Osećam se zaista loše, nemam kud, nemam gde, a bolesna sam, rekla nam je Slobodanaka nedavno.

Slobodanka nema planove za budućnost. Jedni cilj joj je sada da preživi. Iako redovno uzima terapiju, kaže da je borba sa kancerom jako neizvesna.

foto: Privatna arhiva

Kancer jeste pod kontrolom, ali ja sada imam posledice koje su sve veće, pogotovo zbog zadobljenog stresa. Imam polomnjenu ruku, izbacili su me iz svog doma. Zaključavala sam vrata, bežala, ali su uspeli da od mene naprave beskućnika. Znam samo dve stvari, želim da preživim, i želim da ponovo imam svoj krov nad glavom, priča očajna Slobodanka.

foto: Privatna arhiva

Naime, porodica je 2007. podigla stambeni kredit u iznosu od 94.500 evra u banci i godinama uredno otplaćivala svoje obaveze prema istoj. Poteškoće sa otplatom kredita nastaju kada je Slobodanki dijagnostifikovan karcinom, te dolazi do kašnjenja sa plaćanjem. Svaki put bi usledio dogovor sa bankom i zaostale obaveze bi bile namirene. Sredinom 2018. godine porodica Ninić je još jednom zakasnila da uplati dve rate kredita. U tom momentu su otplatili preko 80.000 evra duga.

- Banka, nakon što je vraćen glavni deo duga, odlučuje da proda stan bez prethodnog obaveštavanja. Izvršiteljska 27.12.2018. oglašava prvu javnu prodaju za 25.1.2019. godine, kaže Slobodanka.

Od kada je saznala da je banka aktivirala kredit, porodica pokušava da pronađe kupca i izbegne izvršenje, ali postavljena sudska zabrana onemogućava prodaju stana.

Četiri dana posle Nove godine pokušana je dostava zaključka o prodaji Ninićima koji su tada bili u Užicu kod porodice. Zaključak o prodaji konačno je dostavljena tek 21.1.2019. – četiri dana pre prodaje stana. Porodica je podnela žalbu na zaključak kako bi joj se obezbedilo još vremena da otplati kredit, žalba je 24. januara odbijena od strane izvršiteljke.

Ostao je jedan dan do licitacije. Porodica nije mogla da proda stan zbog sudske zabrane te su bili primorani da se nagode sat vremena pre zakazane javne prodaje – na kojoj bi troiposoban stan u centru grada bio do kraja obezvređen. Pritisnuti okolnostima koje nameće izvršiteljska samovolja zavijena u fasadu zakonitosti, porodica prodaje stan dvojici kupaca neposrednom pogodbom. Kupci su se obavezali da isplate ostatak stambenog kredita i troškove izvršitelja, dogovoreno je da će porodica moći da nastavi da živi u stanu dok ga oni ne prodaju po punoj tržišnoj ceni, te da će razlika od prodaje biti podeljena na tri jednaka dela i da će jedan pripasti Ninićima.

- Stan je po dogovoru prodat za 84.500 evra kupicima dok je izvršiteljka inkasirala 500.000 dinara na osnovu troškova postupka. U ovoj cifri se jasno može videti interes koji izvršitelji imaju od prodaje stanova i drugih vrednosti. Što je cena nekretnine veća, to je veća naknada koju uzima izvršitelj nakon prodaje. Zakon o izvršenju i obezbeđenju i javno-izvšiteljski tarifni sistem direktno rade protiv ljudi koji se bore da sačuvaju svoje domove od obezvređivanja i prevare. U ovom slučaju, odbijanje izvršiteljke da uvaži žalbe i molbe porodice gurnulo ih je u naručje špekulantima, kažu iz "Krova nad glavom" i dodaju:

1 / 3 Foto: Facebook / Združena akcija Krov nad glavom

Ispostavilo se da su kupci Slobodankinog stana redovni kupci nekretnina na javnim licitacijama koje potom prodaju po punoj ceni i prave profit. Oni su odbili da postignut dogovor sa Ninićima „stave na papir“ i overe kod notara. Prodaja stana po punoj ceni se odlagala sve dok Ninićima nije stigao zaključak o iseljenju od izvršiteljke. Kupci su dva puta prevarili Niniće. Prvi put, time što su kupili stan porodice po njima povoljnim uslovima u okolnostima stvorenim delovanjem izvršiteljke. Drugi put, kada su izneverili dogovor i angažovali izvršiteljku da izbaci porodicu na ulicu.

Naime, Slobodanka Ninić je tokom prethodnih meseci nastavila da se bori da sačuva svoj dom, iako se u isto vreme borila sa karcinomom, od čijih posledica i dalje treba da se oporavlja. Njihov stan je bio pod prismotrom, a policija je već jednom pokušala da upadne kada je njen suprug otišao u policijsku stanicu da priloži izjavu. Zbog opsadnog stana Slobodanka nije mogla da izlazi iz stana kako bi obavila neophodne medicinske preglede pred operaciju. Sada je dobila još jednu dijagnozu kada joj je policija polomila levu šaku pri nasilnom obaranju na pod.

Združena akcija "Krov nad glavom Novi Sad" se zajedno sa porodicom borila za njihov jedini dom.

- Nastavićemo da se borimo za stan ove i svih porodica i pojedinaca kojima preti ulica ili su žrtve pogubnih praksi izvršitelja, banaka, zelenaša i prevaranata. Borba porodice Ninić se nastavlja na Apelacionom sudu, gde dokazuju vlasništvo nad svojim stanom. Podnete su i krivične prijave protiv kupaca i izvršiteljke, kažu iz Krova.

Podsećamo, Izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju koje su usvojene tokom leta 2019. samo će dodatno otežati položaj prevarenih i zaduženih ljudi.

Zato je više nego ikada potrebno da se organizujemo u svojim komšilucima i gradovima i stanemo rame uz rame sa onima koji preti izbacivanje na ulicu, dodaju iz Krova nad glavom.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.