STIŽU VEĆE PLATE, evo i u kojim sektorima! NEKI ĆE SE ODUŠEVITI!
Povećanje plata, Foto: Shutterstock

dobre vesti

STIŽU VEĆE PLATE, evo i u kojim sektorima! NEKI ĆE SE ODUŠEVITI!

Stižu veće plate zaposlenima u javnom sektoru

Objavljeno:

Medicinskim sestrama sleduje najviša povišica od 15 odsto, pa će njihova prosečna zarada biti oko 47.500 dinara.

Stižu veće plate zaposlenima u javnom sektoru, najavljeno je iz resornog ministarstva, a uskoro će biti objavljeni i konkretni predlozi za povećanja, kako prenose beogradski mediji.

- Već sada možemo da kažemo da će povećanje plata biti procentualno veće nego prethodne godine, kada je bilo između 7 i 12 posto. Ove godine ćemo ići još malo iznad toga – rečeno je u resornom ministarstvu.

Oko pola miliona zaposlenih u državnim službama već početkom decembra primiće uvećane zarade.

Najviše razloga za slavlje imaće zdravstveni radnici, koji će dobiti povećanje od čak 15 posto.

Na to mogu da računaju medicinske sestre, dok će iza njih ostati lekari kojima sleduje 10 odsto više.

Tako će medicinske sestre u bolnicama i kliničkim centrima dobiti u proseku po 6.200 dinara više.

Njihova mesečna zarada, bez minulog rada i dodataka, tako će biti oko 47.500 dinara.

Prosečna plata lekara je 63.652 dinara, što znači da će njihov dohodak na kraju godine biti u plusu, takođe za više od 6000 dinara.

Kako se saznaje, kada je u pitanju povećanje plata u policiji, vojsci i prosveti, procenat će biti jednocifren, te neće premašiti 10 posto. Ostalim službenicima čije se zarade isplaćuju iz državne kase uslediće povećanje novembarske plate za oko sedam posto.

- S obzirom na to da nismo u bilo kakvoj kritičnoj situaciji kada je u pitanju državni dug, nema nikakve opasnosti da će se sa povećanjem plata urušiti fiskalna ravnoteža. Sa druge strane povećanje zarada generalno u javnom sektoru implicira momentalno prenošenje tog povećanja i na privatni sektor, gotovo u istom procentu. Sa povećanjem prihoda povećava se i standard, pa raste motivacija za traženjem posla u našoj zemlji. Ima i druga stvar, u ovoj godini, a zatim i u sledećoj, povećanje plata u javnom sektoru će doprineti i povećanju bruto domaćeg proizvoda – objasnio je stručnjak.

Sa rastom plata zaustaviće se trend odlaska medicinskog osoblja iz zemlje, smatra ekonomista Ljubomir Madžar. On ocenjuje da je dobra odluka države da upravo ovim zaposlenima najviše poveća zaradu.

- Iz stručnih krugova u više navrata data je ocena da su neke kategorije medicinskog osoblja potplaćenje, naročito medicinske sestre. Zato je ovo povećanje odlična reakcija države na taj nepovoljan položaj koji su imali zaposleni u zdravstvu. Ovo će sada zadržati medicinsko osoblje u našoj zemlji – zaključuje on.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.