SEPTEMBAR NAS UDARA PO DŽEPU JAKO! Dve plate odu samo na grejanje, školu, ZIMNICA JE PAPRENA
Novčane poteškoće, Foto: Stefan Kojić

TROŠKOVI

SEPTEMBAR NAS UDARA PO DŽEPU JAKO! Dve plate odu samo na grejanje, školu, ZIMNICA JE PAPRENA

I ove godine situacija nije ništa bolja

Objavljeno:

Septembar je mesec od koga zaziru sva domaćinstva u Srbiji. Em su se građani uglavnom istrošili na letovanje, em zbog vanrednih troškova za opremanje đaka za školu, ogrev i zimnicu ostane tolika provalija u kućnom budžetu da su im potrebni meseci da se od nje oporave.

I ove godine situacija nije ništa bolja jer je za ove vanredne septembarske troškove jednoj porodici potrebno najmanje 86.800 dinara. Ko se odluči za nešto kvalitetniju nabavku, izdaci mogu da dostignu i 186.300 dinara. To znači da je za sve ove neophodne izdatke potrebno između 800 i 1.600 evra, tj. najmanje dve prosečne srpske plate.

Za knjige 17.000

Računica je prosta i govori da samo knjige za jednog đaka ove godine koštaju između 6.000 i 17.000 dinara, zavisno od razreda koji pohađa. A gde je tek školski pribor, odeća i obuća, pa ukupan trošak izađe najmanje 30.000 dinara, a ako se posegne za skupljim artiklima, ukupna suma može da izađe i do 100.000 dinara.

Kao što se ni početak školske godine ne može odložiti, u septembru se ne može izbeći ni spremanje zimnice, osim ako ne želite da ostanete praznog špajza. Za sve pomalo, nekoliko tegli ajvara, mešane salate, barenih paprika, krastavaca, kuvanog paradajza i različitih džemova, potrebno je oko 200 evra.

foto: Kurir.rs

Ko ne misli zimus da cvokoće, već da mu drva i ugalj budu suvi i da samo pucketaju u šporetu, kraj avgusta i septembar krajnje su vreme da se šupe i podrumi napune ogrevom. Za jednu zimu potrebno je najmanje pet metara kubnih drva ili tri do četiri tone uglja, za šta je neophodno iskeširati između 32.000 i 62.000 dinara zavisno od vrste.

Većina građana, kako ističe Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača, iz godine u godinu nespremna dočekuje septembar.

Racionalna potrošnja

- Svakog septembra je ista priča i već godinama ljudi neracionalno potroše puno novca, pozajmljuju, uzimaju kredite da bi se opremili za zimu. Uvek mislimo biće sledeće godine lakše, ne znamo da štedimo i pravimo se da smo veći nego što jesmo, pa potrošimo i ono što nemamo. Moramo da budemo racionalni u potrošnji, da ne kupujemo detetu najskuplje patike ako nemamo para. Postavlja se pitanje da li je isplativo praviti zimnicu ili kupovati ono što vam treba tokom godine u prodavnici - kaže Papović i dodaje da možemo očekivati da država stane na noge, pa da bar udžbenici za prvi razred budu besplatni.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.