OTKRIĆE VEKA NA KOSOVU! Srpska kompanija je u DREVNOJ TVRĐAVI pronašla zaista NEVEROVATNO BLAGO!
Tvrđava, Foto: Printcsreen

istraživanje

OTKRIĆE VEKA NA KOSOVU! Srpska kompanija je u DREVNOJ TVRĐAVI pronašla zaista NEVEROVATNO BLAGO!

Kompanija "Koto" je saopštila da je sprovela čitav postupak u saglasnosti sa projektom

Objavljeno:

Kompanija "Koto" iz Srbije, koju je Unesko izabrao da restaurira srednjovekovnu srpsku tvrđavu u Novom Brdu, saopštila je da je u unutrašnjosti tog zdanja pronašla neprocenjivo kulturno blago, kao i da je iznenađena odlukom Prištine da joj zabrani dalji rad na tom poslu, prenosi "Blic".

Kako navodi list, stručnjaci "Kota" su tokom istraživanja unutrašnjosti tvrđave površine 400 metara kvadratnih, uz saglasnost projektanta, nadzora i implementatora projekta, pronašli crkvu sa ostacima fresaka, parno kupatilo, ostatke palate, dva objekta, ulice, trg, cisterne sa upojnim bunarima.

Kompanija "Koto" je saopštila da je sprovela čitav postupak u saglasnosti sa projektom, čija je priprema, prema Unesku, bila poverena projektantskom birou "Omega inženjering" iz Dubrovnika, dodaje "Blic".

Neprocenjivo kulturno blago, koje pripada svetskoj baštini, vekovima je bilo skriveno ispod nasipa zemlje i kamena visine sedam metara, sve do 2015. godine kada su počeli radovi na restauraciji tvrđave.

"Pronađeni artefakti su istraženi, detaljno snimljeni, dokumentovani i prezentovani", prenosi dalje "Blic".

Arheološko nasleđe lokaliteta u potpunosti je zaštićeno i konzervirano, a preostali radovi koje treba sprovesti u finalnoj fazi odnose se isključivo na ojačavanje novoizgrađenih delova zidova na kojima su se tokom ove i prošle godine pojavila delimična oštećenja.

"Lica zidova na kojima su se pojavili defekti nisu postojala pre nego što smo ih mi 2015. i 2016. godine ozidali. Sanacija defekata na novoizgrađenom delu objekta ni na koji način ne ugrožava originalne ostatke utvrđenja i iste je moguće sanirati na efikasan način koji je predvideo projektant, kroz projekat sanacije u skladu sa nalogom Uneska", tvrde iz kompanije "Koto".

Radovi na sanaciji koji su se sprovodili u skladu sa nalogom Uneska i dozvolom Prištine obustavljeni su odlukom kosovskog instituta za zaštitu spomenika početkom septembra i tom odlukom je kompaniji "Koto" zabranjeno da izvodi dalje radove.

"Zatečeni smo ovakvom odlukom kosovskog instituta za zaštitu spomenika, posebno imajući u vidu da smo imali dobru saradnju sa njima u dosadašnjoj realizaciji projekta", kažu u kompaniji "Koto".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.