SKANDAL U VRANJU: Recitovali pesme HITLEROVOM SLUGI LJOTIĆU na svečanosti povodom DANA OSLOBOĐENJA OD NACIZMA!
Spomenik u Vranju, Foto: Printscreen

DAN OSLOBOĐENJA

SKANDAL U VRANJU: Recitovali pesme HITLEROVOM SLUGI LJOTIĆU na svečanosti povodom DANA OSLOBOĐENJA OD NACIZMA!

Polaganjem venaca i cveća na Spomenik revoluciji kod Pedagoškog fakulteta, svečano je obeležen 7. septembar

Objavljeno: 11.09.2019. 08:48h

Članovi organizacije Antifašistička Akcija (AFA) Vranje izrazili su energičan protest na svojoj zvaničnoj fejsbuk stranici povodom programa obeležavanja Dana oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu.

Polaganjem venaca i cveća na Spomenik revoluciji kod Pedagoškog fakulteta, svečano je obeležen 7. septembar, Dan oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu.

U programu su nastupili hor Muzičke škole “Stevan Mokranjac” i glumac Marko Petričević, koji je recitovao stihove pesama ”Mrtvi niste” i “Jedan za sve, svi za jednoga”.

Upravo ove dve pesme su povod za protest AFA Vranje.

Dan oslobođenja Vranja 1944. godine je dan kada su jedinice NOV-a ušle u grad koji je već bio napušten od strane Bugara i time započeli slobodarsku i levičarsku tradiciju našeg grada, stoji u saopštenju ove organizacije.

- Dan koji bi trebao da služi kao primer prošlim i narednim generacijama da neguju i čuvaju svoje antifašističko nasleđe i klasnu borbu, umesto toga svedoci smo bednog pokušaja revizionizma uoči trajanja ceremonije koja se održala ispred Spomenika Revolucije.

Naime, glumac Marko Petričević recitovao je stihove pesama "Mrtvi niste" i "Jedan za sve, svi za jednoga", pesme koje slave i pevaju sluge fašista i narodnih izdajnika, gazeći po narodnim herojima koji su živote dali boreći se protiv okupatora – kažu iz AFA Vranje.

Zanimljivo je to što niko od prisutnih nije izrazio revolt i bunt usred ovog sramnog pokušaja slavljenja fašističkih krvnika ovim pesmama, dodaje se u saopštenju.

- Protiv svakog revizionizma, istoriju ne možete falsifikovati!

Smrt fašizmu, sloboda narodu! Srećan nam dan oslobođenja! – poručuju iz AFA Vranje.

Sporne pesme "Mrtvi niste" i "Jedan za sve, svi za jednoga", dovode se u vezu sa Srpskim dobrovoljačkim korpusom (SDK), vojnom formacijom iz vremena Drugog svetskog rata.

Pripadnici SDK-a su bili poznati kao ljotićevci po svom ideološkom vođi Dimitriju Ljotiću, vođi profašističke stranke Zbor.

Srpski dobrovoljački korpus se formalno nalazio pod komandom Nedićeve žandarmerije, ali je u nekoliko meseci 1943. godine faktički bio podređen nemačkim vojnim vlastima.

Od 1944. godine SDK dobija nemačko i italijansko naoružanje i uniforme.

Bonus video:

(Espreso.rs/OkRadio)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media