JEDAN OD NAJBOLJIH DIJAGNOSTIČKIH CENTARA U SRBIJI: Lekovita voda OVOG mesta čini čuda!
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić

gamzigradska banja

JEDAN OD NAJBOLJIH DIJAGNOSTIČKIH CENTARA U SRBIJI: Lekovita voda OVOG mesta čini čuda!

Bolnica "Gamzigrad" specijalizovana je za rehabilitaciju oboljenja perifernih krvnih sudova

Objavljeno:

Gamzigradska banja je jedna od najboljih dijagnostičkih centara u Srbiji, kada su u pitanju kardiovaskularna oboljenja, kao i oštećenja na perifernim krvnim sudovima.

Nalazi se u istočnoj Srbiji, 220 km jugoistočno od Beograda, a 11 km zapadno od Zaječara. Leži na 160m nadmorske visine u meandarskoj dolini donjeg toka Crnog Timoka, na samim njegovim obalama, nedaleko od magistralnog puta Zaječar – Paraćin, kojim se ostvaruje dobra saobraćajna veza u svim pravcima.

Na ovom području nalazi se više izvora termomineralnih voda.

- Ovo područje bogato je termomineralnim vodama, koje se ubrajaju u zemnoalkalne - hiperterme, odnosno akroterme. 1920. godine na ovom području najpre su izgrađena i uređena kupatila, a 1978. godine otpočela je sa radom moderna Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Gamzigrad” i to na samoj obali Crnog Timoka, na prirodnim izvorima termo-mineralne vode čija je temperatura 42º C sa dubine od 303 m - priča za Espreso.co.rs Rade Kostić direktor ovog banjskog kompleksa.

1 / 4 Foto: Filip Plavčić

Dodaje kako je bolnica "Gamzigrad" specijalizovana za rehabilitaciju oboljenja perifernih krvnih sudova (organski poremećaji arterijsjih krvnih sudova, funkcionalni poremećaji arterijskih krvnih sudova, oboljenja perifernih venskih krvnih sudova, oboljenja limfnog sistema) i vibracionu bolest.

- U bolnici se, takođe vrši opšta rehabilitacija. Kod zglobnog oblika reumatizma, kod bolesti vezivnog tkiva, kod ortopedskih bolesti i postraumatskih stanja, neurološka oboljenja, ginekološka oboljenja i anomalija dečjeg uzrasta - priča Kostić za Espreso.co.rs.

U jednoj od sala u sklopu bolnice nalaze se dva bazena (zatvorena), okružena zidnim mozajicima, impresivnih po svojoj veličini, lepoti i umetničkoj vrednosti. Oni su delo akademika prof. Srbinovića.

1 / 12 Foto: Filip Plavčić

- Termomineralna voda koristi se u bazenima, u mineralnim i galvanskim kadama, lokalnim kupkama, zatim za podvodnu masažu i za ginekološko orošavanje. Fototerapija se obavlja ultravioletnim i inrfraruž lampama. Kinezi terapija i radna terapija sprovode se u moderno i raznovrsno opremlojenim salama. Termo-terapija je zastupljena parafino terapijom. Terapija hiperbaričnom oksigenacijom obalvlja se u jednomesnoj hiperbaričnoj komori. Posebno je zastupljena dijagnostika i ispitivanje funkcije perifernog krtvotoka, srca, pluća i perifernih nerava i mišića - objašnjava Kostić za Espreso.co.rs.

Dodaje kako je jedan od narednih planova za Gamzigradsku banju izgradnja bazena na otvorenom, koji će biti dostupan i građanstvu, a ne samo onima koji se leče u banji.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gamzigrad" ima 4 sektora:

  • Odeljenje za specijalističko-konsultativne preglede i dijagnostiku
  • Odeljenje za terapijski i rehabilitacioni tretman
  • Bolničko odeljenje za lečenje i rehabilitaciju pokretnih bolesnika
  • Bolničko odeljenje za lečenje i rehabilitaciju nepokretnih i ograničeno pokretnih bolesnika
1 / 2 Foto: Filip Plavčić

Zanimljivosti

- Po nekom predanju kažu da je Gaj Galerije Valerije rimski imperator bolovao od reume i da je osmislio razvod za termomineralnu vodu. On je planirao da provede svoju "penziju" upravo na ovom mestu. To se nije ostvarilo, poginuo je na putu prema Gamzigradskoj banji. Majka mu je bila poreklom iz ovih krajeva. Predanja kažu da su se tektonskim pomeranjima ti izvori na palati ugasili, a da se izvor iste te termomineralne vode temperature 42 stepena prirodno pojavio na dnu reke Crni Timok. I dan danas prva lečenja se vezuju za period kada su ljudi kamenjem ogradili taj izvor i pomerili reku Crni Timok. Sedeli na kamenju i držali noge u toj toploj vodi. Kasnije je to lečilište već formirano ozvaničeno, voda je ispitana. 1978. godine je zahvaljujući toj termomineralnoj vodi koja je ispitana i njenom sastavu i njenom hiperterme temperature 42 stepena na 20tak metara napravljena bušotina sa 303 metra do 9 metara nadmorske visine ispod ta voda sponatano dolazi, a mi je izvlačimo pumpama od devetog metra. Stacionar je 1978. godine, osnivač Ministarstvo zdravlja, iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije. Naša ustanova je postala na korištenju tog prirodnog termomineralnog izvora vode. Njen sastav je vulkanskog porekla, a pokazao se vrlo uspešnim i korisnim u lečenju perifernih krvnih sudova, arterija i vena - ispričao je Rade Kostić, direktor specijalne bolnice "Gamzigrad".

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.