POTPISAN SPORAZUM O REVITALIZACIJI ARETSKE ČESME NA TRGU OSLOBOĐENJA. Ničić: Česma neće biti uklonjena!
Na česmi na Trgu Oslobođenja radiće se rekonstrukcija, Foto: Filip Plavčić

rekonstrukcija

POTPISAN SPORAZUM O REVITALIZACIJI ARETSKE ČESME NA TRGU OSLOBOĐENJA. Ničić: Česma neće biti uklonjena!

Direktor kompanije „Heiniken“ Srbija Nikos Zois je na sastanku rekao da je Zaječar poznat, između ostalog, po arteskim česmama i da takvo bogatstvo treba sačuvati

Objavljeno:

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, predsednik Udruženja „Za česme“ Aleksandar Marjanović i direktor kompanije „Heiniken“ Srbija Nikos Zois, potpisali su Sporazum o revitalizaciji arteske česme na centralnom gradskom trgu u Zaječaru.

Gradonačelnik Boško Ničić je prilikom potpisivanja Sporazuma rekao da građani nemaju potrebe da se plaše i da veruju raznim glasanima da će česma sa gradskog trga biti uklonjena.

-Radi se o rekonstrukciji česme, ona se pomera na nekoliko metara, tamo gde je njeno istorijsko mesto i bilo, i te priče o uklanjanju česme, su potpuno netačne. Da bi mogli, u 2020. godini da raspišemo ozbiljan konkurs za konačno idejno rešenje trga u Zaječaru, mi taj prostor moramo da oslobodimo. Ta česma je rađena od peščanika, svako može da vidi koliko je ona oštećena vremenom, 25 godina je tu, i počela je da se roni, ona mora i ovako i onako da se zameni. Bilo je neophodno da nešto uradimo i rešimo taj problem, istakao je Ničić i dodao:

foto: Filip Plavčić

-Smatramo da pomeranje od 10-ak metara neće ništa promeniti, da materijali koji će biti utrošeni mogu da podnesu i stotine godine zuba vremena, a da ne budu oštećeni. Želimo da vratimo česmi stari izgled, ona će biti nova česma, kopija prave stare česme, koja se nalazila na gradskom trgu. Nema razloga za brigu, treba da se radujemo, da naredne godine raspišemo konkurs gde ćemo odabrati najmanje 5 rešenja, o izgledu gradskog trga, građani će izabrati najbolje idejno rešenje. Kada kažem uređenje celokupnog prostora gradskog trga, mislim na prostor od zgrade Policijske uprave do kružnog toka Gradske uprave, da vratimo Zaječaru ono po čemu je on prepoznatljiv, a to su i neka obeležja Feliks Romulijane, i da dobijemo prelep gradski trg, mesto za šetnju. Moram da napomenem da ćemo presvući skver novim asfaltom, a revitalizacijom česme, imaćemo uštedu od 60 hiljada kubnih metara vode na godišnjem nivou, jer je to sada gradska voda, nije arteska. Arteska voda će se štedeti, ova iz česme će ići u fonatanu i napraviće se krug, tako da ta voda samo se doliva i kruži, a ne da se rasipa, istakao je Ničić.

Direktor kompanije „Heiniken“ Srbija Nikos Zois je na sastanku rekao da je Zaječar poznat, između ostalog, po arteskim česmama i da takvo bogatstvo treba sačuvati.

foto: Filip Plavčić

-Zaječar je poznat i po svojim česmima, a takođe i po pivari, koja sledeće godine slavi 125 godina postojanja i rada. Ovo je zajednički interes i čini nas ponosnim. Imamo obavezu i da očuvamo prirodu, tradiciju i nasleđe ovog grada. Pozivamo sve da zajedno stvorimo bolji svet, jer je dobro kako za nas, tako i za sve naše generacije, rekao je Nikos.

Predsednik Udruženja „Za česme“ Aleksandar Marjanović podsetio je da je Spomen česma na centralnom gradskom trgu prva gradska česma i prva sa koje je potekla voda iz zaječarskog arteskog bunara.

Na teritoriji grada Zaječara aktivno je više od 40 javnih arteskih česama, što ga čini jedinstvenim u Evropi i svetu po bogatstvu zdravom pijaćom vodom. Grad Zaječar, Udruženje „Za česme“ i Zaječarska pivara do sada su obnovili tri istorijske arteske česme u tom gradu.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Grad Zaječar)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.