NADJAČAVALI SU SE! Povišeni tonovi na petom sastanku vlasti i opozicije na FPN-u
Povišeni tonovi na petom sastanku vlasti i opozicije na FPN-u, Foto: Beta / Luka Filipović

BILO JE NAPETO!

NADJAČAVALI SU SE! Povišeni tonovi na petom sastanku vlasti i opozicije na FPN-u

Ni ovog puta sastanku ne prisustvuju predstavnici Saveza za Srbiju, u skladu sa ranijom odlukom o bojkotu izbora

Objavljeno: 09.09.2019. 13:51h
  • 2

Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu (FPN) u Beogradu danas je održan peti razgovor vlasti i opozicije, koji je ovog puta posvećen problemima biračkog spiska i izborne administracije.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević ocenio je da je na današnjem sastanku predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu izražena spremnost da se sa Radnom grupom Vlade Srbije za izborne uslove razgovara o efektima dosadašnjih sastanaka na FPN.

Navodeći da je na današnjem sastanku na temu biračkog spiska bilo povišenih tonova, iako je reč o tehničkoj temi, on je rekao da je ponovo iskazana spremnost učesnika da se nastave razgovori kao i da se organizuje javno slušanje o radu REM.

Kazao je da je bilo razgovora o ministarstvima koja bi mogla sprovoditi preporuke iz dijaloga na FPN i o učešću predstavnika tih resora na narednim sastancima.

Najavio je sledeći sastanak za 19. septembar na temu biračkog prava i izrazio nadu da će, s obzirom na značaj te teme, i stranke koje bojkotuju dijalog promeniti odluku i vratiti se razgovorima na FPN.

foto: Beta / Luka Filipović

Na sastanak su stigli predstavnici vladajuće većine, Vladimir Orlić i Vladimir Ðukanović iz SNS, Ðorđe Milićević iz SPS, kao i Branimir Jovanović iz SDPS.

Takođe, na razgovor su došli i Petar Miletić i Pavle Grbović iz PSG, Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma, Ðorđo Žujović iz LDP-a, Aleksandar Marton iz LSV-, predstavnici Stranke moderne Srbije i SDA Sandžaka.

Ni ovog puta sastanku ne prisustvuju predstavnici Saveza za Srbiju, u skladu sa ranijom odlukom o bojkotu izbora.

Ni danas nema predstavnika Demokratske stranke Srbije (DSS), koja, inače, neće bojkotovati izbore, ali nije prisustvovala prethodnom sastanku, 5. septembra.

Na skupu su i izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević, medijator dijaloga, kao i predstavnici Crte, Transparentnosti Nemanja Nenadić, CeSID-a Bojan Klačar.

Do sada su, pored uvodnog sastanka, organizovana tri tematska panela - o finansiranju izbornih kampanja i medijima u izbornom procesu.

U pozivu koji su dobile političke stranke za današnji sastanak, navodi se da će biti posvećen oblasti za koju je "moguće naći zadovoljavajuća trajna ili prelazna rešenja u periodu do održavanja narednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora".

Organizatori su istakli da je pouzdan birački spisak i integritet administracije od ključne važnosti za obezbeđivanje prava građana na fer i slobodne izbore.

Fakultet političkih nauka u Beogradu i Fondacija za otvoreno društvo organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće 2020. godine.

Bonus video: 

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media