OGLASILO SE SRPKO MINISTARSTVO ODBRANE POSLE SKANDALA! Tražimo izvinjenje zbog sramnog postupanja vlasti RH!
Vojska Srbije / Ilustracija, Foto: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

SAOPŠTENJE

OGLASILO SE SRPKO MINISTARSTVO ODBRANE POSLE SKANDALA! Tražimo izvinjenje zbog sramnog postupanja vlasti RH!

Delegacija Ministarstva odbrane je na manifestaciji trebalo da učestvuje po zvaničnom pozivu Episkopa pakračko-slavonskog Jovana Ćulibrka

Objavljeno:

Delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije danas je zabranjen ulazak u Republiku Hrvatsku. Кao i prethodnih godina, oficiri, podoficiri, kadeti i učenici krenuli su na obeležavanje Dana jasenovačkih novomučenika. Delegacija je na vreme i po uobičajenoj proceduri prijavljena da će prisustvovati manifestaciji u manastiru Svetog Jovana Кrstitelja u Jasenovcu sa početkom u 9 časova.

Delegacija Ministarstva odbrane je na manifestaciji trebalo da učestvuje po zvaničnom pozivu Episkopa pakračko-slavonskog Jovana Ćulibrka. Na manifestaciji je planirana služba pravoslavnih sveštenika, a nakon liturgije osveštavanje slavskog kolača i žita na grobnoj humci kod Кamenog cveta u Spomen kompleksu Jasenovac. Кršeći sva moralna i zakonska načela Republika Hrvatska je sprečila da zvanična delegacija Vojske Srbije iskaže svoje poštovanje pobijenim jasenovačkim mučenicima. Za takvo nasilje ne postoji opravdanje ni obrazloženje. Članovima delegacije Ministarsva odbrane i Vojske Srbije zatraženo je da izađu iz vozila, izvršen je pretres njihovih stvari, a uzeti su im i pasoši na dodatno skeniranje. Prema rečima vođe delegacije pukovnika dr Saše Milutinovića, delegacija od 11 članova putovala je u civilnoj odeći. Pripadnici granične policije Republike Hrvatske izvršili su pretres ličnih stavari članova delegacije i uočili službene uniforme članova delegacije. Neformalno im je rečeno da nemaju saglasnost Ministarstva odbrane Repulike Hrvatske da u Hrvatsku unesu uniforme.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije je zatražila odobrenje da uđu u Hrvatsku bez uniformi, na šta im je oficir granične policije odgovorio da danas neće ući. Nakon toga, nije im dozvoljen ulazak, izdate su im odbijenice, koje su članovi delegacije odbili da potpišu. Formalni razlog odbijanja je „Nema odgovarajuće dokumentacije kojom bi opravdao svrhu i uvjete svog boravka - dokazi za putovanja iz drugog.

Ministarstvo odbrane iskazuje svoje ogorčenje sramnim postupanjem organa Republike Hrvatske. Zabraniti odlazak na pomen pobijenim jasenovačkim mučenicima znači da se žrtve ne poštuju, a njihova tragedija vređa i sakriva. Danas je Republika Hrvatska osramotila sebe i povredila sećanje na ustaške žrtve. Sprečiti iskazivanje poštovanja poklanoj jasenovačkoj deci znači stati na stranu njihovih dželata. Ministarstvo odbrane izražava svoje ogorčenje i traži izvinjenje zbog sramnog postupanja vlasti Republike Hrvatske.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.