KADA KINEZI ČUJU ZA ĐOKOVIĆA, ODLEPE SKROZ! Vole Srbe, a jedna stvar ih kod nas posebno ODUŠEVLJAVA!
Turisti iz Kine obožavaju Beograd, Foto: Dragana Udovičić, Profimedia, Ilustracija

vole beograd

KADA KINEZI ČUJU ZA ĐOKOVIĆA, ODLEPE SKROZ! Vole Srbe, a jedna stvar ih kod nas posebno ODUŠEVLJAVA!

Uživaju u obilascima našeg glavnog grada

Objavljeno:

U prvih sedam meseci ove godine Srbiju je posetilo više od 970. 000 turista iz inostranstva, a najveći rast u dolascima beleže Kinezi!

Inače, najviše posetilaca u julu bilo je iz Turske (23.796), Kine (20.359), Nemačke (12.899), Rusije (10.222), Izraela (9.338) i SAD-a (8.889).

Prema podacima zvaničnika, stranci su oduševljeni Beogradskog tvrđavom, Skadarlijom, Hramom Svetog Save i muzejima, dok je ovog leta omiljena lokacija bila i Ada Ciganlija.

Osim toga, brojne kulturne manifestacije koje iz godine u godinu privlače ogroman broj ljudi su jedna od nezaobilaznih stavki za turiste poput Bir festa, Beogradskog karnevala brodova i brojnih drugih interesantnih manifestacija koje nudi naš grad.

foto: Dado Đilas

Gosti sa Dalekog istoka najviše vole da obilaze srpske manastire, obožavaju Novaka Đokovića i ne propuštaju šoping u tržnim centrima. Dolaze uglavnom mladi ljudi, koji odsedaju u najboljim hotelima, jedu u ekskluzivnim restoranima i veoma su zainteresovani za noćni provod.

Mnogi gosti iz Kine se upute i na jug zemlje ka Uvcu, Drini, Zlatiboru i Tari kako bi uživali u čarima prirode, ali i zabeležili fantastične fotografije iz tih predela. Takođe, zanimljivo je da čak 90 odsto njih kaže da želi ponovo da dođe u Srbiju, sviđa im se sve, od hrane do prirode.

foto: EPA/Ilustracija

Iz Turističke organizacije Beograd poručuju da je u pitanju pozitivan trend i da su Kinezi sve brojniji u našem gradu.

Kinezi rado dolaze u Beograd, jer je naš grad najstariji u Evropi, a i pun je kulturno-istorijskog nasleđa što Kinezi veoma vole, a sa druge strane obožavaju noćni provod u našoj prestonici. Kinezi vole da posećuju lagume, a i Beograd im je posebno drag zbog prijateljskih odnosa dva naroda", poručuju iz TOB-a.

Vole srpsku tradiciju

Osim toga, veoma su zahvalni kao turisti jer puno troše i vole luksuz. Od srpskih proizvoda vole džem, med i rakiju, vole topao obrok i piju toplu vodu, jer smatraju da je to najzdravije piće.

foto: EPA/Diego Azubel

Što se tiče obilazaka i tura po gradu, uglavnom idu na mesto gde je bombardovana njihova ambasada 7. maja 1999. godine tokom NATO bombardovanja i obožavaju da svrate u restoran Novaka Đokovića, jer ga veoma poštuju. Oduševljeni su pričom o Jugoslaviji, zatim Nikoli Tesli, često odu na Kalemegdan ili Skadarliju.

Sujevrje sa brojevima

Svima je veoma poznato da Kinezi ne vole brojeve kao što su 4, 14 i 24 jer se ti brojevi smatraju nesrećnim u njihovoj kulturi. Tako da svi koji drže hostele, motele i hotele taj podatak moraju da znaju kako ih ne bi razočarala.

Beograd je u julu posetilo 114.264 stranih turista, skoro četiri hiljade ili tri odsto više nego u istom mesecu prošle godine kada ih je bilo "samo" 110.637. Oni su ostvarili ukupno 218.107 noćenja.

foto: Beta/Miloš Miškov

Takođe, prema rečima gradonačelnika Beograda prof. dr Zorana Radojičića, 531.333 turista ostvarili su 1.170.734 noćenja, što je za sedam odsto više u odnosu na isti period 2018. godine, i po broju turista ali i po broju noćenja.

U junu je registrovano 123.671 gostiju, od toga 106.717 su bili strani gosti, što je za 18 odsto više nego istog perioda prošle godine. Strani gosti su ostvarili i 12 odsto više noćenja u odnosu na isti mesec prošle godine. Domaći gosti su ostvarili 44.865 noćenja, što je za 20 odsto više nego u junu prošle godine - naveo je gradonačelnik.

U prvih sedam meseci u srpskoj prestonici je boravilo 552.643 stranaca ili šest odsto više nego tokom 2018. godine, te se realno može očekivati da 2019. bude zaključena sa preko milion posetilaca iz inostranstva.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.