NASILNIKU JE VAŽNO DA POČETAK ODIGRA DOBRO I UVUČE ŽRTVU U SVOJE KANDŽE! Iz vrtloga nasilničke veze IZLAZ POSTOJI
Iz vrtloga nasilničke veze IZLAZ POSTOJI, Foto: Profiemedia

ŽENE, PAZITE SE!

NASILNIKU JE VAŽNO DA POČETAK ODIGRA DOBRO I UVUČE ŽRTVU U SVOJE KANDŽE! Iz vrtloga nasilničke veze IZLAZ POSTOJI

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 35 00 36

Objavljeno:

Nasilnike nije tako lako prepoznati!

Svaki problem bolje je preduprediti, nego ga rešavati kada se desi. Ipak, potrebno je znati kako postupiti na pravi način. Nasilje nad ženama jedno je od najčešćih problema današnjeg društva, a sklonost muškaraca prema nasilničkom ponašanju moguće je prepoznati i pre stupanja u brak.

Nasilje, ili ono što se zapravo dešava pre nego što žena postane žrtva, se može slobodno nazvati i začaranim krugom. Ono je poput vrtloga - najpre niste svesni da ste u njega upali, prepuštate se, a potom iznureni od pokušavanja da se spasite često se i predajete. Izlaz, ipak, postoji.

O tome kako se ulazi u nasilniču vezu, zašto ga žene ne prepoznaju, a i kada ga prepoznaju osećaju nemoć zbog čega se osećaju začarane u tom krugu, razgovarali smo sa Vesnom Stanojević, koordinatorkom Sigurne kuće.

Prema njenim rečima, žena u odnos ulazi sa željom da voli i bude voljena, ni ne sluteći u kom smeru to može da ode...

foto: Espreso.co.rs

- U vezu svi ulaze u želji da to bude to, da budu srećni. Nema te žene koja želi da joj u vezi bude loše, i svaka se nada da će se voleti, da će biti srećna... Svaka žena na početku veze može da vidi da li je to ono što je očekivala. Ipak, često žene to neće da prepoznaju, veruju da je to "ono pravo" i da će sve biti u redu, čak iako možda postoje naznake da neće biti. Ako se naznake i pojave, žena će misliti da je sve okej. Kasnije, čak i kada žena pokuša da izađe iz tog odnosa, nasilnik to ne da. Ako žena pokuša da izađe iz odnosa, on optužuje nju da je on očekivao više od nje, da ona nije dobra žena, i slično. Potom, žena je ta koja pokušava da dokaže da je dobra, a čak i one situacije kad je muškarac nasilan i grub pokušava to da opravda. Uvek je za to kriv neko drugi, i uvek postoji razlog zbog kog je muškarac ljut. Potom dolaze i svađe.

Stanojević je mišljenja da dete nipošto ne može da reši situaciju.

- Da ne govorimo o tome da beba ne rešava probleme, već situaciju može i da pogorša. Beba je nekim muškarcima konkurencija jer se oseća loše, kao da nema dovoljno ljubavi jer majka svu svoju pažnju usredsredi na bebu. I ako žena želi ponovo da izađe iz tog začaranog kruga, on moli, obećava "kule i gradove" i vrlo je uporan.

- Najveći problem u svemu tome je da li je žena dovoljno istrajna da ode, a često nije. Ukoliko žena odluči da neće ništa da trpi, iz takvog začaranog kruga se može otići. Potrebna je volja, a u tome da žena ode od nasilnika mogu da joj pomognu institucije, porodica, prijatelji, pa i Sigurna kuća ako do nasilja dođe.

Struka je mišljenja da nasilnici nikada ne pokažu svoje pravo lice sve dok ženu (žrtvu) ne uvuku "u svoje kandže". Psihoterapeuta Gorana Tomina pitali smo kako se nasilnici mogu prepoznati.

- Nasilnici se mogu prepoznati po tome što se - generalno - ponašaju agresivno. Postoje razni vidovi agresije, ne samo fizička. Zbog toga je važno u početku već detektovati te manje ispade u ponašanju koji bi mogli da ukažu na to da osoba ima problem s agresijom.

Otkrio nam je i da li postoji razlika u njegovom ponašanju na početku veze i onda kada njihov odnos već postane ozbiljan.

- Moguće je, naravno, da se nasilje počne ispoljavati tek kasnije, s obzirom na to da je nasilnicima važno da u početku odigraju što je bolje moguće, kako bi uopšte mogli da budu s nekim u vezi.

Ono što je, osim samog konstatovanja problema vrlo bitno jeste i pitanje - koja je preventiva, i kako se zaštiti od nasilnika i pre nego što postanemo žrtve nasilja? Kako se zaštiti, i ne uplesti se u tu mrežu?

- Jedna od najvećih zabluda je ona "promeniće se on", ili "biće opet kao nekada". Tako se ulazi u začarani krug. Što je najgore, nasilnik zbilja može da se promeni - na kratko. I to samo u fazi takozvanog medenog meseca, kada može biti najdivniji partner na svetu. Dok se opet ne oseti dovoljno sigurnim u prisustvo svog partnera, kada otpočinje novi ciklus nasilja. I tako u krug, iz faze nasilja u fazu kupovine cveća i pustih obećanja. Stvari se ovde neće same od sebe rešiti.

- Dva su moguća scenarija za prekid nasilja: a) psihoterapija (individualna ili u paru) i b) potpuni i konačni prekid emotivne veze.

- Neko ko je (bio) žrtva nasilja u emotivnoj vezi takođe treba da prođe psihoterapijsku proradu tog iskustva. I da odgovori sebi zbog čega je bio u vezi s nasilnikom. Od ključne je važnosti dati odgovor na ovo pitanje, jer će se, u protivnom, scenario ponoviti. Sa istim, ili, pak, nekim drugim nasilnikom.

O pravnim sistemima koji štite žrtve nasilja, pročitajte na linku ispod:

Prema statistikama, svaka treća ženska osoba u Srbiji doživi neki vid nasilničkog ponašanja.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 35 00 36.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.